Utedammen

Omtrent slik så det ut før vi begynte:

Hagen før

Etter å ha fjernet trær, gamle bilvrak og noen påbegynte blomsterbedd kunne vi begynne utgraving og oppmuring av kanter.

Vi har bygget en bro over den nederste dammen og denne er laget i vanlige materialer som er «presset»  i en bue og festet med stolpesko.
Det er ikke brukt folie i dammen og oppmurte kanter er smurt inn med HeydiK11 og Betontett. Slipper i fjellet er tettet med sement som også er behandlet med HeydiK11 og Betontett.
Den øvre dammen er ca 80cm på det dypeste og den nederste ca 40cm på det dypeste. Det er nå fisk i begge, men tidligere forsøk på å ha fisk i øverste dammen endte med at alle fiskene «ramlet» ned i den nederste dammen via vannfallet. Vi har nå laget en liten «vegg» av hønsenetting på vannfallet for å forsøke å forhindre «fiskeflukten»
Vi har brukt Power Bead 85 renseanlegg og PG18000 pumpe.  Begge deler er kjøpt på Tropex.
Power Bead 85
PG18000
UV-filteret vi bruker heter UV-C JumboTech75Watt. Dette er viktig hvis ikke dammen skal oversvømmes av grønnalger. Filteret er også kjøpt hos Tropex.
UV-C JumboTech75Watt
Vi har slitt med tråalger i dammen. En dyr, men veldig effektiv måte å fjerne dette på er å bruke SK-60. Kjøpes hos Tropex og koster ca 850,- for en stor boks.
SK-60
Til de to fontene i dammen har vi brukt Minipumpe AQ 700 kjøpt på Aquaworld.
Minipumpe AQ700Hjemmelaget melkespann-fontene
Hjemmelaget melkespann-fontene

Melkespannfontenen er hjemmelaget av et gammelt melkespann, en slange, litt duk, stener og en pumpe. 

Havfrue-fontene
Havfruen er kjøpt på Bauhaus i Vestby.
 
 
Planter:
Vi har forsøkt med mange ulike typer planter i dammen. Noen har fungert, men andre har visnet eller blitt spist/ødelagt av fisken. I dag (2011)  har vi følgende planter i dammen:
  • Tre vannliljer (1 rød Attraction og to hvite jeg ikke vet navnet på)
  • Vannhyasint
  • Dunkjevle
  • Juncus ensifolius
  • Iris setosa
  • Tusenblad
  • Caliche paustis
Hvit vannlilje
Rød vannlilje

De fleste av plantene er plantet i planteposer slik at røttene ikke skal ødelgge dammen. Vi tar kun de tropiske flyteplantene inn om vinterene, resten overvintrer ute. Vi senker vannliljene på det dypeste i dammen da disse ikke tåler at røttene fryser.

Slik ser dammen ut i dag (sommer 2011):

Les blogginnlegg om utedammen her.