Innedam

Etter som dammen ikke er dyp nok for fisken til å overvintre og vi ikke ønsker å varme den opp hele vinteren, har vi laget et eget lite hus som vi kaller for Koia. Huset er først og fremst en innedam, men når vi først skulle lage et eget hus til fisken synes jeg vi kunne lage litt ut av det. Koia er ment å være et sted man kan gå inn om vinteren og føle man er ute i skogen om sommeren. Den ligger ved siden av utedammen (se bilde ovenfor).

Koia er godt isolert så vi kan holde sommertemperatur hele vinteren.

Taket i koia er malt som himmel og veggene er malt med landskapsmotiver og mytiske figurer.

Selve dammen er bygget i 2/4 og vannfaste plater med folie innvendig.

Vannfallet er laget av en malebøtte og en skiferhelle.

 

Vi har valgt å ha de minste gullfiskene i et 240l aqvarium for å lette litt på belastningen i dammen og for å forhindre at de minste blir spist opp.

Renseanlegget vi bruker inne er et Green Reset 40 med innebygget UV-filter.

Dette er kjøpt på Aquaworld. Du finner det her.

Første året inne hadde vi store problemer med vannkvaliteten og mistet mye fisk p.g.a. amoniakk i vannet (tror vi, det kan ha vært bakterieangrep også). Det var vansklig å holde ph-verdiene på et bra niva, men vi fant ut av det til slutt. Vi skiftet vann ofte, hadde i ph+, melkesyrebakterier og noen stener som skulle hjelpe.

Andre året (2012) forberedte vi oss godt. Vi kjøpte masse ny aqvariesand og skjellsand. Skjellsanden kjøpte vi på Felleskjøpet og må skylles en del før du har den i eller så blir vannet helt hvitt. I satte inn to store oksygenstener og sammen med vannfallet gir dette masse okstgen. De tre første ukene etter at fisken var tatt inn skiftet vi vann (ca 20%) hver 3. dag. Vi foret bare litt annen hver dag disse ukene. Etter dette skiftet vi vann ca hver 2. uke og da skiftet vi ca 25%.

Du finner flere detaljer om innedammen, utstyr, stell og fisk i blogginnleggene. Les blogginnlegg om innedammen her.