Bløtekake fra 1965

Håper dere har en deilig fredag ettermiddag 🙂 Det beste tidspunket på hele uka mener nå jeg. Her har helgeroen senket seg etter at Egils favorittmat er inntatt – pølser 🙁 Æsj! Jeg synes ikke pølser er det minste godt, men når man sitter med nesa fordypet i en marsipankake får man ta det som blir servert 🙂

Da var marsipankaken endelig ferdig. Dette er den fjerde marsipankake jeg har laget i mitt liv og den bærer litt preg av at jeg benytter meg av teknikker jeg egentlig ikke behersker helt, men jeg ble ganske fornøyd. Hadde laget litt for få roser og stensileringen fikk jeg ikke helt til, men øving gjør mester. Kaken er laget av hjemmlaget sukkerbrødbunn fylt med rørt bringebær, vaniljekrem og pisket kremfløte.

Sukkerbrødbunn

Som jeg har nevnt tidligere er jeg ikke så veldig glad i selve bakingen. For meg er det dekoreringen som er «greia», men jeg er likevel opptatt av at pene kaker også skal smake godt. Jeg finner derfor enkle, men gode oppskrifter og går ikke av veien for å bruke halvfabrikat varer. Jeg synes man kan lage ganske gode kaker av kjøpebunn, men da er det viktig at fyllet er godt (ikke krem på boks og billig-syltetøy!). I dag har jeg valgt å lage sukkerbrødbunn etter oppskrift fra «Gyldendals nye store kokebok» fra 1965 som jeg ikk lov av mammaen min å ta med meg når jeg flyttet hjemmefra. Det er en bok som har reddet meg ut av mang en mat-lagings-krise 🙂

Gyldendals nye store kokebok

 

Bare noen av sidene er i farger.......man sløste ikke med farger i 1965

 

Her er oppskriften:

Mens kaken står i ovenen lager jeg vaniljekrem…………….på den enkle måten:

Freia vaniljekrem

Nå burde jeg sikkert gremmes som jukser sånn, men denne er faktisk ganske god og konsistensen gjør at den egner seg godt til å bruke i kake. Dette er et pulver man bare blander med melk og så avkjøler man kremen i ca 20 min. Jeg synes ikke den helt ferdige er like godt og liker ikke konsistensen på den, men «smaken er som baken».

Jeg er ikke veldig glad i vanlig krem og synes for mye blir kvalmende. Derfor bruker jeg vaniljekrem i et av lagene i kaken. Jeg har mye melis og vaniljesukker i kremfløten så for at kaken ikke skal bli for søt, synes jeg det er godt med noe syrlig i en ellers søt og mektig kake. Bringebær, jordbær eller en blanding av skogsbær er fyll jeg ofte bruker i bløtekake. I dag valgte jeg rørt bringebær.

Da var visst kaken ferdig stekt 🙂

Sukkerbrødbunn allà 1965

Ikke alltid så lett å vente til kaken er ferdig, så da kan man jo «gnage» kakesmuler av bakepapiret 😉

En utålmodig kakemons

Da var det bare å fylle kaken:

Legg alltid bærene i bunn eller så vil de skli av kremen.

Nedrest legger jeg bær og vaniljekrem og neste lag fylles med bær og vanlig krem.

 Så dekker jeg kaken med krem slik at marsipanen skal feste seg.

Da var jeg klar for pynten! Starter med marsipanlokket. Jeg bruker hvit marsipan fra Cacas.

Teken her er å kjevle lokket mye større en kaka. Da bli det mye enklere å legge på og du unngår rynker nederst.

 Strekk forsiktig i marsipanen (ned og ut) mens du klemmer den på plass. Så er det bare å stryke ut ujevnheter og skjære langs kanten.

Jeg har bare forsøkt stensilering en gang før og da brukte jeg royal icing. Det ble ikke veldig vellyket da den fløt velig ut. Jeg hadde derfor bestemt meg for å bruke spislig lim og fargepulver denne gangen etter å ha sett det demonstrert på YouTube. Dette trenger du:

  • Spiselig lim
  • Fargepulver
  • Pensler/stensileringssvamper
  • Stensiler – finner du bl.a. her

Det «kladda» veldig og jeg må nok finne en annen teknikk, men det ble ok.

Synes det er pent med en bord rundt nede langs kanten på kaka. Royal icing egner seg godt, men denne gangen valgte jeg å prøve en form jeg har kjøpt på Cacas. Den lager en liten «kule-bord» og her kan man benytte både maripan og fondant. Jeg brukte gul marsipan.

Da var jeg klar til å montere marsipanrosene jeg har laget tidligere. Hvordan de lages finner du her. Jeg legger på en liten kule av marsipan for å få litt høyde på de innerste rosene.

Jeg bruker spagetti til å feste rosene med, men her kan man bruke royal icing eller ståltråd (si fra til de som skal spise så de ikke havner på legevakten). Jeg hadde laget litt for få roser så det ble ikke helt som jeg hadde tenkt meg. Det straffer seg å være lat! Jeg gir kaken en siste «finish» ved å spraye med litt pearlspray og drysser over litt glitter. Glitteret er ikke spislig, men det betyr bare at det ikke fordøyes. Det er ikke farlig å spise (så vidt jeg vet) og det er uansett veldig lite som brukes.

Da var kaken ferdig!

Nå håper jeg dere har blitt inspirert til å lage kake……….eller pynte………eller kanskje du holder deg til å spise 😉

Da skal i hvert fall vi spise litt kake 🙂

Ha en strålende helg alle sammen og ikke glem å legge igjen noen ord. Spør hvis det er noe dere lurer på og kom med tips hvis det er noe dere vil jeg skal blogge om.

Hvis jeg får bonden med på det kan det hende dere får se oss lage ferdig innedammen i helgen 🙂

 Vi blogges 🙂 Klem

6 kommentarer til «Bløtekake fra 1965»

  1. Vi var innom follofarmen i går på vei hjem fra hytta og fikk da smake på dette mesterverk. Den var kjempegod. Klem

  2. …og vi var glade for å få litt omsetning på bakevarene 🙂 Kan jo ikke spise alt selv 😉 Klem

Det er stengt for kommentarer.