Gode pinnebrød

dav

Hei

Jeg er fortsatt i bålpannemodus og i dagens innlegg vil jeg dele en oppskrift på pinnebrød jeg synes ble veldig god. Jeg har prøvd meg litt frem og etter å ha tygget aske og kull sammen med brent pinnebrød jeg måtte fiske opp fra bålet etter at det falt av pinnen, har jeg funnet frem til en oppskrift som er både god og som fungerer bra.

Oppskrift:

8 dl hvetemel

1/2 pakke tørrgjær

1 ts salt

1 ts sukker

2,5 dl melk

2 ss smør

2 ts tørkede urter (rosmarin, basilikum, oregano)

1 hvitløksfedd

100 g revet ost

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen det tørre, gjæren, osten og urtene
  • Smelt smøret og bland med melken så blandingen blir ca 37 grader
  • Ha hvitløken sammen med melken og smøret
  • Bland det våte med det tørre
  • Kna deigen godt (min 10 min)

Det er viktig at du knar deigen lenge nok til at glutenet i melet blir aktivisert. Dette gjør at deigen blir elastisk og ikke deler seg og faller av pinnen. Dra i deigen underveis i knaingen og se om den lar seg strekke ut. Når den er glatt og elastisk er den ferdig.

7058121008224

Hvis du skal grille brødene sammen med pølser, er det lurt å grille pølsa først. Hvis du bare skal grille brød er teleskoppinner til pinnebrød (bildet over) å anbefale. Jeg klemmer deigen rundt hele metallplaten, ikke i for tykt lag. Da steker de bra.

nfd

Deigen som ble til overs kjevlet jeg ut som en pizza, hadde på ost og stekte i ovnen på 225 grader i ca 10 min og spiste til salat. Veldig godt 🙂

Da er det bare å komme seg ut og grille folkens 🙂

Vi blogges 🙂 klem

Nye benker til bålpanneplass

dav

Hei

Som nevnt i mitt forrige innlegg kjøpte vi oss bålpanne rett før jul. En god investering som allerede har gitt oss gode minner. Vi kjøpte Espegard bålpanne med det vi fant av utstyr. Den er ganske dyr, men verd pengene.

sdr

Vi har planer om å lage et fint bålsted etter hvert, men foreløpig har vi bare satt den på plenen utenfor huset. Jeg fikk tak i noen fine langhårede saueskinn når vi var i Liseberg, men manglet passende benker å legge de på. Da er det godt å ha en handyman i huset som kan lage stort sett det meste jeg måtte finne på av ting jeg ønsker meg.

dav

Jeg ønsket noen litt «røffe» benker så da fant bonden frem noen meter med bakhon vi hadde liggende og snekret to fine benker.

dav

Som den gamle dama jeg er, orker jeg ikke sitte på benker uten støtte for ryggen lenger 😀 ………..så da fikk jeg selvfølgelig ryggstø på benkene. Jeg synes de ble kjempefine! 🙂

dav

Jeg tror snekkern også ble fornøyd……….det ser sånn ut 🙂 Gode å sitte på var de også. Nå mangler det bare en benk til, et lite bord, uteseng til hundene (som blir veldig kalde) og flere fine saueskinn 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Julen 2016 på Follofarmen

mde

Hei 🙂

Selv om vi skriver 14. januar 2017, GODT NYTT ÅR alle sammen, så blogger jeg fra vår lille julehule………det er sånn huset føles, som en koselig liten julehule. Jeg elsker huset julepyntet og glitrende. En av de bedre ideene jeg har hatt de på de siste årene er å pynte huset helt i begynnelsen av desember. Jeg kunne ikke hatt jul året rundt, men det er ikke langt unna. Jeg begynner å komme i julestemning i august og så vokser det bare i intensitet frem til desember. Rart hvordan det etter 48 år fortsatt er så stas med jul.

Vi har hatt en fin jul, til tross for at dette var den første julen uten noen av foreldrene mine. Det kunne jeg sikkert skrevet noe om, men jeg har prøv og får det ikke til. Jeg nøyer meg med å si at det har vært tøft, men at jeg likevel har hatt en fin jul. Her kommer et lite bildedryss:

mde

Først må jeg huske å si at Urian har det bra. Han kom seg fint, men vi er fortsatt i tvil om hva som feilte han. Han er fortsatt litt ustø i bakparten og vi lurer på om det kanskje ikke var magen, men at han har fått en skade i ryggen etter et fall.

dav

«Julehulen vår»

mde

Julepyntet bord……som var mye finere enn det ser ut som på bildet. Masse glitter! 🙂

mde

Julepyntede hunder………som var svært lite samarbeidsvillige da jeg skulle ta bilde av dem.

nfd

Nyttårsbordet…………som også var finere enn bildet viser. Enda mer glitter!! 🙂

dav

Årets lureste julegave til oss selv var en bålpanne med alt vi kunne finne av utstyr.

dav

Årets første frokost kan jo ikke bli bedre enn dette 🙂 Pølser og pinnebrød og besøk av mine livs største stoltheter, Kamilla og B 🙂

Jeg savner veldig å blogge, men tiden strekker sjelden til. Vi har masse planer for farmen vår og jeg håper jeg i 2017 kan finne flere pusterom og dele noen av dem med dere.

Takk for at du besøker bloggen min. Jeg setter veldig stor pris på det.

Vi blogges 🙂 Klem

Halloween 2016 på Follofarmen

dav

Hei

…og snart god Halloween 🙂 En dag igjen til å få huset pyntet til Halloween. Ja, jeg vet! Det er IKKE en norsk tradisjon, men hvem bryr seg? Livet er for kort til å la dager som byr på barnslige gleder gå fra seg så nå er det bare å brette opp ermene og komme i stemning. Vi feiret i går og her kommer et bildedryss fra dagen. Det meste av pynten er handlet på billige butikker som Nille, Europris og obs.

Jeg begynner alltid med bordet og bruker flere dager på å planlegge og prøve ut ulike ideer.

sdr

I år var stikkordet «kirkegård». Jeg ville at bordet skulle føles litt som å sitte på en kirkegård å spise.

dav

Her ble jeg spesielt fornøyd med centerpiecen som var et tre med ravner og flaggermus. Den var ikke så lett å ta gode bilder av, men ble veldig fin.

dav

De sorte glitrende ravnene er fra Nille.

mde

dav

Masse sorte mus/rotter fra Europris prydet tallerkener og bord. Jeg brukte skiferstein som spiseunderlag.

mde

Vinduskarmene i rommet pyntet jeg i samme stil som bordet.

dav

Alle fine selskap bør jo ha litt taffelmusikk under maten. Denne karen er fra Europris.

mde

Maten må jo også være halloween inspirert. Her er det et gresskarhode som spyr ut deilig guacamole som man kan dyppe grønnsaker i.

mde

Dette skulle være mummiepølser, men de ble ikke så veldig vellykket. God var de og det er jo det viktigste. Pizzadeig surret sundt grillpølser. Øynene er pepperkorn (ikke så lett å se).

mde
 

Potetstappe med søtpotet gir en riktig halloween farge. Her har jeg sprøytet små spøkelser på toppen.

mde

Heksefingre av pizzadeig til å dyppe i dipp. Disse hevet litt mye i ovnen så de ble litt for tykke. Neglene er mandler. Disse blir veldig morsomme når man lager de av kjeks……….da hever de ikke heller 🙂

mde

Søtsaker må til på Halloween og i år laget jeg en ostekake med bringebærsaus. Hodeskallene laget jeg i former med sitron gele som jeg har hatt et hvitt pulver i for at den ikke skulle være gjennomsiktig.

mde

Bringebærsausen puttet jeg i litt store sprøyter. Deilig ekkelt!

dav

Resten av huset ble også pyntet.

dav

dav

mde

Jeg hadde store planer for utepynten, men rakk det ikke. Litt ble det i hvert fall tid til.

dav

Denne «kirkegård-pakken» kjøpte jeg på obs. Med en fakkel på kvelden ble det veldig effektfullt.

mde

Vi har «tåkemaskin» til dammen som vi aldri bruker, men til dette bruket er den jo helt perfekt. Lager en dis som legger seg over dammen og kryper over kanten og ut i hagen.

bty

Da er det bare å pynte seg og komme seg ut i morgen ………………, men kanskje lurt å la klovnemaska bli hjemme etter som noen idioter har ødelagt den morroa for oss som elsker å skremme klovne-fobiske døttre :-S

Håper du lot deg inspirere 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Høstfrokost alla Follofarmen

dav

Hei

Måtte bare stikke innom en kjapp tur og tipse om en god frokost jeg har fått helt dilla på om dagen. Veldig enkelt, men veldig godt.

Rist skiver av godt brød og ha på smør mens skivene er varme så smøret smelter. Rasp et eple med skall. Rør inn kanel og ca 1 ts sukker i det raspede eplet og ha på brødskivene.

Nam nam…………….nesten som å spise eplekake til frokost, bare mye sunnere 🙂

God frokost 🙂

Vi blogges 🙂 klem

Bondens nye elskerinne er ei blubbe

dav

Hei

Tidligere har jeg dristet meg til å være litt personlig på bloggen da jeg fortalte om bondens elskerinne Elna. Som i de fleste slike trekant-dramaer vant kona over elskerinna og Elna måtte finne seg et annet hjem og en annen kvinnes mann å legge beslag på. Men en gang utro, alltid utro! Gubben sturet etter Elnas avskjed og det var ikke vanskelig å se at han savnet hennes hekk, kurver og «maling». Så «if you can’t beat them join them» tenkte jeg og ble enig med bonden om å ha et såkaldt åpent forhold.

Lenge har han pløyd gjennom «kontakt annonser» på finn i håp om å finne en ny flamme……….uten hell. Forrige helg gikk turen til det årlige bruktmarkedet på Ekeberg, og der sto hun……..Blubba! En omsvermet gammel dame fra 1948. Mennene nærmes siklet over hennes fyldige kurver der de flokket seg rundt henne som gribber rundt et ferskt kadaver. Det var ikke «Instant atraction», men bondens sendte henne flere og lengre stjålne blikk før trangen ble for sterk og han ble sugd inn av hennes eksentriske stil, duvende barm og brede hekk.

dav

Først kikket han fra litt avstand, så ble han varmere i trøya og lot hendene gli over hennes fyldige former. «Se det stuket a Nina!» «Mm» nikket jeg og latet som jeg skjønte hva han snakket om. «Hun er jo ferdig rodda!» «Mm» gjentok jeg……..som om jeg hadde den minste aning om hva han snakket om. «Hun ser litt sliten ut?» prøvde jeg meg. «Det er patina» sa han med en drømmende stemme. «Patina?» tenkte jeg «hva er det? En hudsykdom?» slik så det i hvert fall ut med alle flekkene og ripene «huden» hennes var preget av. De andre «gribbene» fikk ikke prislovet henne nok, «helt innafor hu der» sa flere, «skulle gjerne tatt a med meg hjem, men da må jeg vinne i lotto først» sa en, mens «pimpen» hennes markedsførte for konge og fedreland. «Hun er helt urørt» fortalte han stolt………»helt unik». «Gammal, skrukkete og sliten» tenkte jeg i mitt stille sinn, men nikket og smilte samtykkede for ikke å avsløre hva jeg egentlig tenkte.

sdr

Men så begynte jeg å tenke på alternativet…….en stiv, rask og mye smalere «dame»………..»hmmmm?……kanskje denne blubbete, eldre dama ikke var så dum å dele gubben med?» Vi er jo ikke så forskjellige Blubba og jeg: begge er lettere å hoppe over enn å gå rundt, livets tann han gitt oss rynker og skrukker både innvendig og utvendig, det knirker i oss begge og vi beveger oss ikke så fort. Appetitten er det ingen ting i veien med hos noen av oss………..vi må jo holde «kurvene» ved like………………jo da! Denne dama kan jeg like 🙂

Dagen etter var hun vår og hjemme på farmen. Gubben jobber på spreng for å rydde hybelen hennes. I mellomtiden må hun stå ute i regn og mørke, men mer enn en gang har jeg fersket bonden i å stryke litt på henne når han går forbi. Jeg har spurt om han vil ha noen sengetepper å bre over henne om natten, men foreløpig har han takket nei. Jeg har troa på dette trekantforholdet og denne gangen planlegger vi sammen hvordan vi best skal legge til rette for den nye farmenboeren og hva vi skal gjøre med henne.

Vi blogges 🙂 brum-brum og klem

Follofarmens Festflasker

dav

Hei

Her kommer et lite innlegg om en dekoreringsidè som jeg har kalt «Festflasker». For en billig penge og litt arbeid kan du få fine flasker som gjør et fint festbord enda litt finere. Flaskene kan du finne mange steder: Søstrene Grene, Clas Ohlson, matbutikken (hvis du har små barn som drikker juice som kommer i liknende flasker). Disse kan du vaske etter bruk og begynne om igjen. Pynt de etter anledning og ønsket stil og fyll de med ønsket drikke. Sugerør setter prikken over i-en. Her finner du masse fine i papir og plast.

dav

Til 17.mai frokosten valgte jeg å fylle de med sjokolademelk.

20141115_135305

Tidligere har jeg laget liknende flasker som jeg hadde på kakebordet til Kamillas Baby Shower. Disse fylte jeg med brus jeg farget blå. Den gangen brukte jeg litt annen type flasker og festet sugerøret på utsiden.

Jeg bruker dobbeltsidig tape for å feste blondebåndet. Da er de lette å ta av og kan brukes om igjen. Disse flotte flaskene faller i smak hos både store og små. Innholdet kan jo også varieres alt etter aldersgruppen som skal drikke av de. Litt sterkt i flaska farget og pyntet etter smak går også bra 😉

Vi blogges 🙂 Klem

Ship o hoi – jomfrutur med Follofarmens båt

hdr

Hei og ship o hoi 🙂

Jeg lover at dette ikke skal bli en båtblogg, men akkurat nå går det mye i båt her på farmen vår og da blir det litt deling med dere 🙂

dav

Jomfruturen er overstått og en litt famlende, nervøs 40-fots-jomfru-skipper Egil, begynner allerede å få kjøringen litt under huden. Det er ikke bare, bare å manøvrere den nesten 14 meter lange doningen mellom båter og brygger, men allerede på første forsøk klarte han å legge til helt perfekt på den trange, inneklemte båtplassen vår (les: stolt kone 🙂 ).

dav

Vi har allerede 5 turer og mange timer i den store balja vår og koser oss glugg i hjel.

hdr

Også denne lille karen har vært med på flere turer og koser seg veldig. Veldig fasinert av «bamm» eller «vann» som vi store kaller det 🙂

mde

Mens denne karen synes båtlivet er veldig oppskrytt og ser ikke poenget med å bevege seg rundt i et hus som beveger seg og bråker……….og som det er veldig skummelt å gå om bord i.

mde

Kineserne som er avlet for å fange rotter på båter er derimot helt i sitt element.

mde

Etter varme dager på sjøen er det godt for skipperen av skuta å slappe av og nyte. Egil er verdens beste reisepartner. Han synes det meste er fantastisk og uttrykker det med jevne mellomrom: båten er fantastisk, været er fantastisk, maten er fantastisk, sjøen er fantastisk osv osv.

Vi rydder dødsboet etter mamma og skal i gang med salg av bolig. Da er det godt å ha et lite paradis å kunne slappe litt av i og nyte mellom slagene.

Vi blogges 🙂 Klem

17. mai frokost på Follofarmen

20150517_105021

Hei

Vi nærmer oss 17.mai med stormskritt og jeg tenkte jeg ville dele noen bilder fra vår 17. mai frokost her på Follofarmen i 2015. Vi skal ha frokost i år også, men det er jo greit å kunne blogge om det litt før i tilfelle jeg kan inspirere noen til å samle familie og venner til et maipyntet bord.

Over ser dere hvordan jeg dekket bordet i fjor. Jeg er jo så langt fra minimalist man kan komme og har lært av mamma at et festbord skal bugne av godsaker og pynt. På menyen sto spekemat med eggerøre og melonsalat, ost og kjeks, røkelaks, avokado med reker og hvitløksrømme, kanapeer, masse bær og selvfølgelig bløtekake, is og kransekake (som seg hør og bør når det er fest og frokost 🙂 ).

20150517_105028

Disse store stett-bollene kjøpte jeg i en blomsterbutikk for et par år siden og jeg elsker dem! De gir høyde til bordet og jeg synes de er så dekorative. Foran har jeg laget et lite kransekake-tårn av små kransekakestaver jeg kjøpte ferdig i butikken. Jeg pyntet kransekaken med små flagg og smell-bonboner. Sløyfer og løper har jeg kjøpt billig på Nille. De har løperen i år også.

20150517_133924

Døra ut til terrassen pyntet jeg med et bredt silkebånd med en stor sløyfe i toppen.

20150517_105037

Jeg laget små kanapeer av laks, smøreost, gressløk og lefser som jeg pyntet med små flagg. Laget noe liknende med spekemat også.

20150517_115338

Det ble ikke tid til å lage en fancy kake, så jeg laget denne enkle bløtekaken med bær. Noen ganger er det enkleste det beste 🙂

Vi skal ha 17.mai frokost i år også og jeg tror nok jeg gjør mye av det samme som i fjor. For meg er denne type mat en tradisjon for dagen og jeg like tradisjoner. Kanskje enda viktigere i år som blir den førest 17.maien jeg feirer uten foreldre.

Da er det bare å begynne å planlegge den store dagen folkens 🙂 Don`t hold back – more is more…………både når det gjelder pynt og mat. Er det fest så er det fest!

Vi blogges 🙂 klem og hipp hurra

Gigant strikk – Gigant knitting 2

dav

Hei

Husker dere det gigastore strikketøyet jeg blogget om for en stund siden? Vel nå er det ferdig!

bmd

For de av dere som ikke fikk det med dere, så laget jeg garn av fleecepledd og strikket med strikkepinner laget av kosteskaft.

dav

Det skulle liksom være så enkelt og fort gjort. Det var det ikke! Det tok kjempelang tid å lage «garnet» og var super tungt å strikke med så store pinner, men det ble fint da 🙂 Jeg la opp ca 20 masker og brukte 6 fleecepledd. Det ble litt smalt så jeg burde nok doblet både masker og garn. Det ser nesten litt ut som en fillerye, men det er det ikke. Jeg forsøkte å klippe opp pleddet i en lang strimle. Det ble ikke noe fint da hjørnene stakk ut som små ører. Du må klippe remser og sy de sammen. Utrolig tidskrevende og kjedelig.

dav

Etter som det er laget av 6 fleecepledd, er det velig varmt så nå gleder jeg meg til å varme meg under det på sene, kalde kvelder på båten (hvor pleddet nå har fått plass).

Har litt lyst på et mye større, bredere, ensfarget pledd, men om det blir et pledd til så blir det et stykke inn i fremtiden. Frister ikke veldig til gjentakelse med det første.

Håper dere koser dere i sola 🙂

Vi blogges 🙂 Klem