Min helt egne Silkesvarten er død

Min helt egne silkesvarte perle, Duco, er død og farmen vår blir aldri den samme. Etter å ha vært dårlig, til og fra, i flere måneder måtte Duco gi opp kampen bare 16 år gammel. Han startet hele dette eventyret og uten han hadde det nok ikke vært noen Follofarmen. Han hadde et hjerte av guld, både når det gjaldt mennesker, hester og andre dyr. Fjortisen vår som aldri ble helt voksen, rampegutten som alltid fant på hyss, Ferdinanden vår som alltid hadde god tid til å lukte på blomstene, ertekroken som alltid passet på at de andre hestene holdt seg i aktivitet når han dyttet de rundt og laget kluss i rekkene, lathansen som egentlig var sjefen, men som lot Zaino ta jobben, nysgjerrigperen vår som alltid måtte sjekke ut alt og legge mulen sin oppi alt, livsnyteren som nøt livets goder til det ytterste, krigeren vår som aldri viste smerte eller svakhet, kosegutten som elsket kos av både mennesker og dyr og vår vise mann som med alderen ble en klok eldre herremann.

Forstoppelse av magesekk og spiserør

Det hele begynte med litt vektreduksjon og tilsynelatende svake kolikksmerter tidlig i våres. Vi tolket vekttapet som at han var lei av høyet, som i fjord var av dårlig kvalitet uten at vi forsto det før sent, og sugen på det nye grønne gresset som var begynt å spire. Han var i godt hold og litt reduksjon i vekt så vi bare på som positivt. De vage kolikksmertene tolket vi som vanlig «sommermage» som hestene ofte får når de begynner å gresse på forsommeren.

Først etter 14 dager på sommerbeitet uten at vekten hadde økt og han begynte å vise tegn på å være slapp, begynte vi å bli bekymret. Vi tolket dette som dårlig kvalitet på sommerbeite og begynte å fore med grøt, vitaminer og olje. Vi forsto fortsatt ikke at han var syk. Nye magesmerter tolket vi først som litt magevondt grunnet nytt fòr.

Først da han virkelig begynte å vise smerte forsto vi at dette var noe annet enn små «sommerplager». Vi visste han var en tøffing når det gjaldt smerter, men først den siste uken av livet hans skulle vi forstå hvor tøff krigeren vår faktisk var. Han hadde to harde runder med kolikk som både vi og veterinæren tolket som gasskolikk da han laget rapelyder og gassen så ut til å boble opp i spiserøret. Magen både så og hørtes utspilt ut. Han spiste, prompet og bæsjet. Etter smertebehandlingen så han ut til å komme seg greit. Vekten gikk litt opp og ned.

Først tredje runde med hard kolikk og en ytterligere rask vektreduksjon, begynte vi å forstå at dette ikke var noen vanlig kolikk. Han ble kjørt til Bjerke dyrehospital som ganske raskt konkluderte med at dette var en veldig syk hest, uten at de kunne si med sikkerhet hva det var. Også veterinærene på Bjerke stusset over hans styrke og svært begrensede smertesymptomer. Etter masse undersøkelser ble det påvist forstoppelse i både spiserør og magesekk. Vi ble enige om å forsøke å løse opp forstoppelsen selv om vi visste at prognosene var dårlige. Han ble sondet flere ganger og dagen, fastet og smertebehandlet…………alt uten nytte.

Han ble bare dårligere og dårligere og etter 5 dager med intensiv behandling (og masse lidelse) tok vi den vanskelige beslutningen om å la godgutten vår få slippe. Obduksjonen viste at avgjørelsen vår var helt riktig og at magen som skulle ha veid ca 10kg, var full av fòr som var blitt som sement og veide over 30 kg. Å tømme magen hans ville trolig vært umulig og om vi hadde klart det ville trolig magen aldri bli bra og lidelsene ville bare bli forlenget.

Friesere er overrepresentert når det kommer til denne lidelsen, som trolig skyldes en arvelig, genetisk svakhet som bl.a kan svekke muskulaturen i magen. Magen klarer ikke skyve maten raskt nok gjennom og maten begynner å hope seg opp og forstenes (dette er min amatørmessige forklaring på noe som helt sikkert er mye mer komplisert). Vanligvis vil hester med denne type lidelse vise langt mer symptomer, men Duco var en leder og gode ledere viser ikke svakhet. Han kjempet til det siste og prøvde til og med å motsette seg narkosen ved avlivingen. Det måtte store doser til for å få krigeren vår til å legge seg ned for siste gang. Han var seg selv til det siste – flink, sterk, kosete, litt ertete, tillitsfull og rolig.

Vi er så utrolig heldige som fikk lov til å dele livet med verdens beste gutt. Han er, og vil alltid være, dypt savnet av både mennesker og dyr her på farmen.

DUCO <3 <3 <3

Har hesten din mugg, eller er det kanskje «fotskabb»?

bty

Hei 🙂

En av bakdelene med det kalde, tørre været er at fotmidden (også kalt fotskabb) til hestene går helt bananas. De som har fulgt oss en tid vet at dette er et problem vi har slitt med i mange år. Vi behandler med jevne mellomrom, men fotmidd er fryktelig vanskelig å bli kvitt. Vi har mer eller mindre gitt opp kampen og legger heller energien i å holde angrepene nede så godt vi kan.

hdr

Fotmidd er et kjent problem på importerte hester da det tidligere har vært langt mer vanlig i utlandet enn her i landet. I dag er det så mange importerte hester i Norge at det nok er et langt større problem enn mange tror. Mange mistolker symptomene til å være mugg da fotmidd kan se ganske likt ut med fete skorper og kløe. Vinteren er en ypperlig tid å oppdage midden da den til forskjell fra mugg, blomstrer opp når det er kaldt og tørt vær. Mugg, som er en soppinfeksjon, blomstrer opp når det er fuktig og varmt. Det er ikke vanlig at hestene får sår som Duco har på bildet over, men blir det ille klør de seg masse om natten og da kan det fort bli bare flekker og sår hvis man ikke passer på og er raskt ute med behandling. Grunnet kulda har vi ventet litt for lenge med å vaske han og da ble dette resultatet 🙁

bty

Vi behandler med store doser Frontline og doble doser med Ivomec Comp (vi har prøvd mye forskjellig og jeg lover at dette er det mest effektive), men det er begrenset hvor ofte vi kan gjøre dette, både med tanke på hestenes helse og vår lommebok. Vi barberer også hestenes hovskjegg, men er litt usikre på hvor lurt dette er da det synes å jage midden lenger opp på bena. Etter som midden ikke liker fukt er en grundig skrubb med grønnsåpe også veldig effektivt og holder bestanden av midd kraftig nede. De liker heller ikke kulde eller direkte sollys.

bty

Skal si dere det er enn gutt som koste seg når han ble skrubbet på de kløende bena. Nå får vi håpe på mildere vær så vi kan gi dem alle en grundig rundvask.

Ellers skjer det mye her på farmen om dagen, men ikke så mye «bloggbart» foreløpig. Bilder kommer så fort det er noe å vise 🙂

Vi blogges 🙂 klem og knegg fra Duco og meg

Min «Silkesvarten»

bty

Hei 🙂

I går tilbrakte jeg kvelden med min «silkevarte» frieserhest  Duco. I en hektisk hverdag blir det alt for liten tid til dyrene, men når jeg først tar meg tid er det balsam for sjelen. I år SKAL jeg gjøre mer av det som gir kropp og sjel påfyll og dette er en av de tingene 🙂 Tiden går så alt for fort og nå har jeg allerede hatt Duco i 11 år. Vi begynner begge å bli grå og litt aldrerstillegg har det blitt på oss begge.

bty

Ingen ting kan måle seg med lukten og følelsen av en myk hestemule.

dav

Jeg skulle egentlig gi han er vask, men da det ble så kaldt ute droppet jeg det og ga han heller en ordentlig omgang med børstene.

mde

Manen trengte definitivt en omgang med børsten.

dav

dav

Greit med krakk når man bare måler 163cm på sokkelessen og kjøpte den største hesten man fant 😀

dav

Ren og pen gutt 🙂

dav

Så avslutter vi med litt kos og gulrøtter.

dav

«Har du flere i lomma eller?»

dav

«Nope! Helt tomt»

 

Vi blogges 🙂 Knegg og klem fra Duco og meg <3

Gratulerer med dagen godgutten min <3

Nina og Duco

Hei 🙂

I dag blir godgutten vår, Duco, 13 år. Han har feiret dagen sin som en hest skal, sammen med sin gode venner Zaino og Nelly på beitet i solskinnet, gomlende på deilig, grønt gress 🙂

For oss tobente er det verken tid til feiring eller gomling.Vi graver, bygger, maler og produserer papirer i lange baner for å tilfredsstille alle kommunenes bygningskrav 😛 Nå er det bare 7 arbeidsdager igjen til en lang og etterlengtet sommerferie, men her kommer ingen til å ligge på latsiden i sommer. Prosjektene står i kø og jeg gleder meg til å endelig få litt tid til å blogge og dele litt av dagene våre med dere.

Vi blogges…..snart 🙂 Klem

Et lite skritt frem for Nelly

Hei på dere 🙂

Som jeg sa i går håpet jeg å ha en liten galdmelding om Nelly til dere i dag. De som har lest bloggen har kunnet lese at Nelly tidlig i sommer ble forfangen. Forfangenhet er, veldig forneklet forklart, en forgiftning hester kan få når de ikke klarer å forbrenne nok karbohydrater. Det er ofte ponnyer som rammes og de er spesielt utsatt når de begynner å spise grønt gress, som innholder mye sukker, om sommeren. Forgiftningen setter seg som en betennelse i bena og kan ødelegge høvene helt. Mange hester har måttet bøte med livet p.g.a. dette så vi var veldig engstelige når Nelly ble rammet.

Vi må regne minst et år før hun er helt bra, hvis hun noen gang blir helt bra. Til nå har hun gått uten sko og med boots på seg. Veldig sakte har det gått fremover og vi er fortsatt ikke helt sikre på hvordan dette vil ende.

Gladnyheten er at Nelly i går ble skodd for første gang etter at hun ble syk og vi har krysset fingrene det siste døgnet for at det skal gå bra, at hun ikke skal bli halt. Til nå ser det ut til å gå bra. Hun gikk litt rart med en gang, men det var nok fordi det var uvant å ha på sko med brodder. Hvis hovbenet ligger for langt ned vil sko kunne gi press og smerter.

Hvis dette går bra vil Egil etter hvert kunne begynne å manipulere hovens vinkling i forhold til hovbenet ved hjelp av skoingen slik at dreiningen hun har fått etter sykdommen blir rettet opp. Senkningen får vi ikke gjort noe med, men hvis vridningen blir justert vil trolig dette også trekke spissen på hovbenet litt vekk fra sålen (dette ble veldig tenknisk og for spesielt intresserte). Hun har gått ned en del i vekt og det hjelper også på. Det neste nå er å ta nye røntgenbilder og etter hvert en blodprøve for å se om hun har diabetes eller andre bakenforliggende årsaker til forfangenheten.

Vi fortsetter å krysse fingrene og håper hun vil kunne tas i bruk når vi nærmer oss sommeren og at hun en dag vil kunne gjøre det hun liker aller best, spise grønt gress (som akkurat nå er for henne som sukker er for en diabetiker).

Vi blogges 🙂 Klem

Nelly ut på tur og på ingen måte sur

Hei 🙂

Her kommer en liten oppdatering ang tinkerhesten vår, Nelly, som i sommer ble forfangen.

Det går sakte fremover, men hun kan fortsatt ikke være med guttene på beitet på dagen og står alene i paddocken hjemme. Det liker hun ikke å roper så fort hun hører eller ser noen. Hun er fortsatt barfot og går med boots når hun er ute. Det har fungert bra og vi har foreløpig ikke hatt noe problemer med gnagesår. Hun har gått litt ned i vekt, men har en lang vei å gå. Da er det bra at hun endelig kan være med på litt korte turer uten rytter.

Vi begynte veldig forsiktig med korte turer på bare 5 minutter. Nå er vi oppe i ca 20-30 minutter. Selv om det er veldig fristende med alt det grønne som står langs kanten og hun nok synes det er veldig dårlig gjort at hun ikke får smake litt, koser hun seg veldig.

Sålen under hoven er i ferd med å løsne og jeg har vært litt bekymret, men Egil har forsikret meg om at dette er normalt og at det kommer en ny såle under. Når den gamle ramler av vil den nye trolig være veldig myk og da er det enda viktigere at hun ikke går på hardt underlag og at vi har på boots.

Det er nok flere måneder til hun kan få på sko igjen, men Egil vurderer fortløpende.

Ha en strålende helg 🙂

 

Vi blogges 🙂 Klem

«Hallo! Hester skal ikke gå med beksomstøvler!» – Behandling av forfangen hest

"Hallo! Hester skal ikke gå med beksomstøvler!"

Hei 🙂

Har dere druknet? 😉 Norsk sommervær! Jeg elsker det! Nei, jeg har ikke blitt gal…….jeg har høysnue 😀 d.v.s jeg er ekstremt alergisk for gress. Når det regner kan jeg være ute så derfor passer dette været meg perfekt. Så fort solen stikker hodet frem må jeg trekke inn. Nå kan jeg sitte ute om kvelden (godt vi har flere balkonger/uteplasser med tak over) og gå turer med hundene. Mamma og hennes hund Dino har ankommet Follofarmen og skal feriere i hytta et par uker, så nå er det nesten like mange hunder som det er mennesker her.

"Slipp meg ut av dette fengselet! Jeg er uskyldig!"

Nelly har stått inne på boks i nesten to uker og begynner å bli veldig lei. De av dere som har fulgt oss her på blogget har kunnet lese at Nally har blitt forfangen. En alvorlig sykdom som rammer høvene til hesten. En del av behandlingen er å holde henne mest mulig i ro og det betyr bokshvile så lenge som mulig. Nå har det som sakt gått to uker siden hun fikk denne «innestraffen» og Nelly, som selvfølgelig ikke forstår hvorfor hun blir «straffet» på denne måten, begynner å bli veldig lei!

Mens hun har stått inne har vi medisinert med Metacam som er en smertestillende/betennelsesdempende medisin. Hun har fått dette i ca 19 dager. Vi forsøkte å slutte etter 5 dager, men smertene kom tilbake nesten umiddelbart og vi måtte fortsette medisineringen.

Her har vi en av synderene

Spenningen var derfor stor når vi for noen dager siden avluttet en ny, dobbel runde med medisinering. Hvis vi skal få Nelly frisk er vi helt avhengig av at betennelsen gir seg slik at vi kan begynne å behandle skadene i hoven og sette inn forebyggende tiltak som slanking. For å få henne ned i vekt må vi få henne i bevegelse igjen og da må hun være helt smertefri. Skadene i hoven vil Egil forsøke å rette opp ved skoing, men det er sannsynligvis flere måneder til.

"Teite beksomstøvler!"

Som et ledd i behandlingen har vi gått til innkjøp av boots. Dette er små sko til hest som vanligvis brukes av hester som går barbente og som trenger sko i perioder. Et par koster ca kr 2000,- så Nelly har nå et av farmens dyreste par sko 🙂 Grunnen til at vi har kjøpt disse er for å skåne Nellys høver når hun begynner å bevege seg igjen. Skoene er myke og gjør at hun trår litt mykere når hun begynner å bevege seg ute.

Det finnes sikkert mange ulike typer av disse bootsene, men vi valgte noen som var myke og som ikke skulle gi gnagesår…….noe boots lett kan gi. De var lette å sette på og passet perfekt.

"Jeg nekter å gå ut! Se så teit jeg ser ut!"

Jeg lurte veldig på hvordan Nelly ville reagere på bootsene, men Egil mente at hun sikkert ikke kom til å reagere. Jeg er vant til at hunder går helt rart når de får noe på bena, men Egil mente at hester som regel ikke reagerer……….hahaha………feil!……..Nelly gikk akkurat som en hund gjør når den får noe på bena. Hun løftet alle bena veldig høyt og så utrolig komisk ut 😀 Av en eller annen grunn begynte hun også å løfte bakbena veldig høyt enda hun ikke hadde sko der.

"Jeg er friiiiiii!!!!!! Juhu!!!!!!"

Skoene ble fort glemt når Nelly forsto at hun skulle få være ute og forfengelighet og irritasjon over de dumme kladdene hun hadde på bena, ble byttet ut med en eneste stor tanke………..MAAAAAAAAT!!!!! Grønt gress!

"Fløtt deg a fattern! Du står i veien for maten"

Hun begynte med en gang å lete etter de forbudte varene og vi måtte løpe rundt for å forhindre henne fra å spise gress langs kanten på padocken. Ingen tegn til smerte eller puls 🙂

«Juhuuuuu!!!!»

Etter å ha stått stille så lenge minnet hun litt om ei ku som sleppes på sommerbeite. Hun hoppet og spratt…….noe hun ikke bør gjøre enda! 🙁

«Hmmmm? Hvorfor ligger de plankene her? Skulle ikke de være rundt treet da?»

Når det ikke gikk å spise gress, brukte hun tiden til å undersøke om det var noen dorandringer i padocken siden sist…………og det var det.

«……….og hvor har det blitt av treet jeg pleide å gnage på?»

Noe av det siste Nelly gjorde før hun ble satt på boks var å spise barken av et stort tre som sto i padocken. Dette måtte vi derfor fjerne.

"Kanskje jeg slipper å bruke de dumme skoene hvis jeg møkker dem til?"

Etter fem minutter i frihet og litt søle på skoene, måtte en skuffet Nelly tilbake i stallen. Dette var i går og hun har også vært en liten tur ute i dag. Nå er det bare å fortsette å krysse fingrene for at det fortsatt skal gå den rette veien.

 

Vi blogges 🙂 knegg og klem

Nelly har doktoren på besøk

Hei 🙂

Stemningen på farmen er litt dempet i dag etter at Nelly hadde besøk av veterinæren i går. Etter at vi fikk vite at hun har blitt forfangen har vi håpet at det ble oppdaget så tidlig og at behandling ble satt i gang så tidlig at skadene skulle være minimale og at prognosene skulle være veldig gode.

Etter at hun ble dårligere igjen etter at vi stoppet med medisiner i forrige uke og måtte begynne igjen, fryktet vi at dette kanskje var verre enn vi først hadde håpet. I går ble noe av vår frykt bekreftet.

Vi hadde besøk av veterinæren som tok røntgen av frambena til Nelly. Burde hatt bilde av det for vi var ganske fine der vi sto, veterinæren og jeg, med hvert vårt store blyforkle, men det var ingen ledige hender som kunne ta bilder. Nelly var kjempeflink og kunne ta alle bildene uten noe beroligende medisiner.

Bildene over er av bena til Nelly og her kan dere se det vi ser etter: senkning og dreining. Når vi vurderer disse bildene gjør vi det ut fra en tanke om hva som er ideelt. Etter som vi ikke har noen gamle bilder av bena til Nelly har vi ikke noen annen referanse. Dette gjør at vurderingene også blir en grad av gjetning. For alt vi vet kan Nelly ha vært forfangen før vi fikk henne og det vi ser kan derfor være gamle skader. Hun kan jo også være født med noe skjevheter.

Forfangenhet kan være veldig alvorlig og vi velger derfor å se bort fra eventuelle usikkerhetsmomenter og lese bildene ut fra hvordan de burde se ut ideelt sett. Slik det da ser ut har Nelly fått både en senkning og en dreining. Det betyr at hovbenet både har sunket og vridd seg inne i hoven. Forandringene er ikke store: 2-4 mm dreining og en liten senkning. For en liten hest hadde ikke dette vært alvorlig, men for en så stor og tung liten hest som Nelly kan dette vært alvorlig. Dessto tyngere hesten er dessto mer alvorlig er en forfangenhet. Dette er fordi belastningen på de syke bena da blir større.

På bildene kan du se at avstanden mellom hovvegg og hovben er større nederst på hoven enn øverst. Denne skal være like stor hele veien og det tyder derfor på en dreining. Under hoven har veterinæren lagt en 5-krone for å markere hvor sålen er. Avstanden fra hovbenets tåspiss til 5-kronen er liten, noe som kan tyde på at det er en senkning. Denne vurderingen styrkes når man ser på avstanden i leddet mellom kronben og hovben. Her er det en litt for stor avstand som også kan tyde på en senkning.

Så hva gjør vi nå da?…….og vil Nelly bli bra igjen?

Foreløpig er det vel fortsatt flere spørsmål enn det er svar. Hva vi gjør kommer an på hvordan det går og hvordan det går kommer an på hva vi gjør……ikke helt til å bli klok på!

Til tross for mye usikkerhet har vi sammen med veterinæren lagt opp en plan og senere vil Egil, som er hovslager, også legge opp en plan for skoing i samråd med veterinæren.

  1. Nelly MÅ ned i vekt!
  2. Medisineringen fortsetter i en uke til………lenger hvis hun ikke er smertefri da.
  3. Nelly kan kun få høy av dårlig kvalitet i moderate mengder. Hun skal ikke ha kraftfor eller annen godis
  4. Nelly må stå i boksen sin, med masse flis, frem til hun er smertefri
  5. Det blir ikke noe mer gress på Nelly denne sommeren………………, kanskje aldri, men det vil ikke tenke på nå.
  6. Når hun blir smertefri må bevegelse opptas gradvis og forsiktig (2-3 min leietur med boots de første dagene).
Boots til hest

Det viktigste nå er å få slanket Nelly……og å holde henne i ro! Vetrinæren mente det var stor sansynlighet for at hun har en grad av diabetes og at dette er årsaken til at hun er forfangen. Etter som vi ikke har tatt noen blodprøve blir dette bare gjetning, men her har vi alt å tjene på å tenke det verste. Å slanke en hest som ikke skal bevege seg eller sultefores blir ikke lett. Det er derfor avgjørende at smertene gir seg slik at vi kan begynne å bevege henne mer. Å bli kvitt smertene kan bli vanskelig så lenge hun er så tung! – catch 22!!!!!!

Her ligger alvoret i denne situasjonen. Nellys størrelse gjør belastningen på de syke bena stor, noe som gjør det vanskelig å helbrede. Sykdommen gjør det igjen vanskelig å gjøre noe med størrelsen hennes 🙁

Vi forer henne litt mindre, men kan ikke gå raskt ned i mengde mat heller for da vil hun mobilisere fettreserver og det er heller ikke bra (hun kan for mye fettstoffer i blodet som ikke er bra for eventuell diabetes). Til tross for at veterinæren ikke helt trodde meg, får ikke våre hester mye mat. Guttene får ca 10 kg høy og 3 dl kraftfor om dagen. Nelly har fått ca 9 kg høy og 1 dl kraftfor. I tillegg til dette får de i seg litt gress på det vanlige beitet, men det er ikke mye. Vi har derfor ikke så mye å rutte med nåt det gjelder å fore mindre. Min store frykt er at hun, ved å bli stående stille hele dagen, vil legge på seg i stedet for å gå ned i vekt. Jeg er også redd for hva manglende beveglese vil gjøre med muskelatur og forbrenning.

Jeg er bekymret……….veldig bekymret! Egil er ikke så bekymret og veterinæren sier det er alt for tidlig å gi dette noen prognose. Han sier det er alvorlig forde hun er stor, men at selve forfangenheten ikke er en sterk forfangenhet.

Jeg tror vi trenger en stor porsjon flaks for at dette skal gå bra. Med flaks mener jeg at infeksjonen gir seg raskt. Nelly har, så vidt vi har erfart, ikke et veldig sterkt imunforsvar. Det er ikke spesielt dårlig heller, men akkurat nå hadde det kommet godt med hvis hun hadde hatt dette på sin side. Vi kan derfor ikke gjøre annet enn å krysse fingrene for at hevelsen går raskt ned, slik at vi kan få henne i bevegelse så raskt som mulig. Hvis smertene vedvarer over lang tid er jeg redd vi kan komme inn i en vond sirkel som kan bli vanskelig å komme ut av……..og som i verste fall kan koste godjenta vår livet 🙁 Egil sier jeg overdramatiserer og at jeg nå må vente å se, men hvilken «mamma» klarer å vente å se uten å bekymre seg når «barnet» deres er alvorlig syk?

Midt oppe i alle disse bøttene med bekymring og skyldfølelse (det er jo delvis vår skyld at dette har skjedd) har jeg druknet meg i marsipan og kakeglitter. Jeg skal ha to kaker klare til helgen og denne gangen er det marsipan,gull, hvitt, blomster og sommerfugler som er tema. Kakene blir selvfølgelig blogget etter hvert 🙂

Håper dere alle sender Nelly varme og helbredende tanker 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

 

 

 

 

Follofarmen i Østlandets Blad

Hei 🙂

I dag var bonden tidlig ute for å kjøpe Østlandets Blad. Oppslaget om Follofarmen var forespeilet å komme på trykk i dag……og det var det 🙂 Et kjempeflott innslag! Hele tre sider pluss en liten notis på førstesiden! Det er jo litt så man må klype seg i armen over at vårt lille sted får så mye spalteplass.

I begynnelsen av uka hadde vi hyggelig besøk av journalist Vivi og fotograf Ole. Vi ser jo stedet her hele tiden og da blir man nesten litt blind på hvor fint det har blitt. Da er det utrolig hyggelig når det kommer noen som ser stedet for første gang og i tillegg er så engasjerte. Det minner også oss om å sette pris på det vi har fått til.

hahaha….må flire litt når jeg ser bildet over. Her forteller jeg fotografen hvor dårlig Egil er til å ta bilder, han er faktisk kriminelt dårlig til det, hvor på han (Egil altså) knipser i vei med masse motlys så alle bildene ble mørke 🙂

Ser du oss?……….nederst til venstre 😉

Må innrømme at det ikke er så ofte vi sitter midt i dammen å holder hverandre i hånden, men er man fotomodeller så er man fotomodeller. Egil knotet litt med å komme seg på plass og fotografen lovet meg å ta bilde hvis han falt uti…….., men det gikk bra 🙂

Det ble et flott innlegg. Masse fine bilder og en god tekst som gir et flott bildet av oss og stedet vårt. Ikke meningen å skryte altså, men dette er jo litt stas 🙂

Det er masse bilder i oppslaget, men jeg tror nesten dette var min favoritt. Tre av de flotteste guttene i Follo – Duco, Egil og Zaino <3

Tusen takk til Vivi og Ole for et flott oppslag 🙂

Som vanlig pøser regnet ned på St.Hans aften, men jeg håper dere får en fin kveld likevel. Noen av våre beste minner fra St.Hans er med venner under presenning i høljende regnvær (klem til Iren, Harald, Marinna og masse tanker til Bjørn som ikke er blandt oss mer <3 ).

Vi blogges 🙂 Klem

Nelly er syk – Forfangenhet hos hest

Hei 🙂

Velkommen til Follofarmen 🙂 De av dere som har fulgt oss har sikkert fått med dere helgens dramatikk når vår tinkerhest Nelly ble syk. I forbindelse med tilvenning av gress har hestene hatt litt magevondt, men det har ikke vært noe alvorlig. Dette er noe som de fleste opplever når hestene skal tilvennes gress. Vi har forsøkt å være forsiktige og latt de gradvis gresse litt mer for hver dag, men med et matvrak som Nelly er det ikke alltid så lett å kontrollere hvor mye hun får i seg. Før gressingen ble skoene tatt av alle hestene.

Alt så ut til å gå bra og vi var nå oppe i full dag med gressing. Alle hestene har vist litt tegn til å være sårbente da de ikke er vant til å gå uten sko. På slutten av forrige uke ble Nelly merbart verre, men da hun syntes mer halt på det ene benet trodde vi det kunne være en liten knusning under hoven (det samme som et lite blåmerke). Egil skodde henne på frambena og hun ble merkbart bedere……..i hvert fall med en gang.

På fredag ettermiddag ble hun merkbart verre igjen og da på begge bena. Lørdag morgen var hun lite villig til å stå opp og til å gå ut av boksen sin. Vel ute ble hun enda verre og ville etter kort tid nesten ikke røre på seg. Vi ringte straks veterinærvakta som kom etter bare 15 – 20 minutter. Nelly ble sjekket og veterinæren bekreftet vår mistanske om at hun kunne være forfangen. Hun hadde da merkbar økt puls i begge frambena og var tydelig smertepåvirket. Hun ømmet ikke spesielt når hun ble trykket under høvene, hadde ikke varme høver og avlastet ikke frambenene i særlig grad. Til tross for at dette er vanlig ved forfangenhet mente veterinæren at det var en (trolig) lett forfangenhet.

Hun fikk straks smerte- og betennelsesdempende medisin intravenøst, framskoene ble tatt av og hun ble foreskrevet hvile på mykt underlag i første omgang i en uke. Hun kan ikke brukes, spise gress eller kraftfor før dyrlegen har gitt klarsignal. I tilegg til dette skal hun gå på smerte- og betennelsesdempende medisiner i fem dager (i første omgang).

Forfangenhet hos hest

Forfangenhet er en kov/hovsykdom hos storfe og hest. Årsaken til forfangenhet kan være flere, som: i forbindelse med bakterielle forgiftninger (mage/tarm/kjønnssykdommer), forspising av kraftfor, fedme,brått forskifte, stort inntak av karbohydrater,  infeksjoner eller sykdom andre steder i hestens kropp, problemer ved følling, ubalanse i blodsukkeret, eller hardt arbeid på fast underlag.

Forfangenhet er en veldig smertefull lidelse  som i første rekke skyldes endringer i hovens normale blodtilførsel. Forfangenheten fører til at hovens struktur svekkes. I veldig alvorlige tilfeller kan hovbenet rotere eller synke ned i hoven, og i verste fall kan spissen av hovbenet bryte igjennom hovsålen.

Forfangenhet går sjelden over av seg selv. Jo snarere hesten kommer under veterinærbehandling, jo større sjanse er det for at den kan bli frisk. Avhengig av årsaken til forfangenheten, kan veterinæren gi forskjellig behandling. I mange tilfeller kan sykdommen leges over tid (opp til 3 år), dersom forholdene rundt hesten tilrettelegges. Hesten må ta av skoene og høvene må beskjæres av en godkjent hovslager. All tilgang til fôr som er rikt på karbohydrater, grønt gress, havre, osv. bør stoppes, og hesten bør kun ha tilgang til godt høy – og vann, selvfølgelig. Underlaget hesten går på er viktig (tørt, mykt, gjerne grus), og det er også viktig at hesten er i bevegelse nesten hele tiden. Det er likevel viktig at det ikke blir for stor belastning på høvene i form av vridninger – det vil si, ingen skarpe svinger, longering osv. (Wikipeidia)

Forfangenhet kan forekomme i to former: akutt og kronisk. I akutte tilfeller oppstår symptomene hurtig og er meget alvorlige. Kroniske tilfeller er tilfeller som ikke har latt seg kurere fullstendig. Disse er ofte mindre alvorlige, men hesten vil ofte være plaget resten av livet.

Årsaken til at Nelly ble forfangen er nok flere…….og de fleste årsakene er nok vår feil 🙁  Dyrlegen mente Nelly var minst 100 – 150 kg overvektig. I tillegg til dette har hun vært plaget med kolikk i forbindelse med gressingen. Hun overspiser og p.g.a temperaturvekslingen som har vært, er det nå mye sukker (karbohydrater) i gresset. Dyrene våre har det bra, kanskje litt for bra. De er bortskjemte og, selv om de nok er veldig fornøyd med livene sine, må vi tar inn over oss at dette trolig er et resultat av mislighold. Mislighold behøver ikke å være et resultat av ondskap og forsømmelse, men kan også være et resultat av snillisme og feilslått godhet. Vi har foret for mye, trent for lite og vært litt for ivrige etter at de skulle få komme på gress.  Dette er nok i sum grunnen til at Nelly nå er syk. Det er utrolig trist å tenke på at det er vi som har gjort henne syk, men det kan vi ikke gjøre noe med nå, annet enn å lære av det, hjelpe henne til å bli frisk og å bli flinkere i fremtiden.

Når dette er sakt må det også sies at vi har hatt veldig uflaks. Akkurat som det er vanskelig for en heroinist å vite hvor ren heroinen er før han/hun setter seg et skudd, er det umulig for oss å vite hvor mye karbohydrater det er i gresset til en hver tid (uten å få gresset analysert). Vi vet at det blir mer etter frost og at det er mer tidligere på våren enn senere på sommeren. Det har ikke vært frostnetter her etter at vi satte hestene på gress og juni er jo ikke veldig tidlig å sette de på gress. Veterinæren hadde hatt mange liknende henvendelser, så det er i hvert fall en liten trøst at det ikke bare er vi som har feilvurdert i år…………at flere hester er syke er jo ingen trøst.

Nå skal vi først konsentreres oss om å få henne helt frisk med medisiner og mye hvile. Hun har fått masse flis i boksen sin så hun skal stå mykt. Medesinen hun får er Metacam 15 mg/ml (noe liknende Ibux). Hun får ikke gå på beitet og når hun etter hvert skal på beitet, blir det et skrint beite hvor faren for overspising ikke er like stor. For oss betyr dette en god del utgifter og ekstraarbeid, men det er en konsekvens vi bare må finne oss i. I tillegg til medisiner og dyrlege har vi også leid et ekstra beite hvor det er lite gress slik at hun kan gå der til å begynne med når hun er frisk. Vi må også slå beitet de skal gresse på for å få et litt mindre kraftig gress der. Slik er det å ha hest! Man må bare kaste seg rundt når ting skjer, og ting sker til stadighet.

Foerløpig ser vi fremgang. Hun ømmer mindre og synes medisinen er veldig god 🙂 Det hun ikke synes er så bra er at hun må stå alene om ettermiddagen. Guttene får fortsatt gresse noen timer om dagen og hun får noen timer hvile alene i boks og i paddock. Når Duco begynner å kjede seg jager han de andre rundt og det er ikke bra for Nelly nå. Hun roper etter guttene og Zaino står på beitet å roper etter henne. Det er litt vondt å høre på, men skal vi få henne frisk må det bare til. De er kjempesøte når de kommer sammen igjen om kvelden. Da klør og koser de hverandre masse 🙂

Avtalen med veterinæren er at vi skal fortsette dette regimet i ca 2 uker. Etter det kommer han og sjekker henne. Da vil det bli tatt røntgen av bena hennes for å se om det har blitt noen skader på høvene. Det vil også bli vurdert om vi skal sende inn blodprøver for å se om det kan være noen bakenforliggende årsaker som diabetes eller cushings.

Vi blogges 🙂 Klem