Min helt egne Silkesvarten er død

Min helt egne silkesvarte perle, Duco, er død og farmen vår blir aldri den samme. Etter å ha vært dårlig, til og fra, i flere måneder måtte Duco gi opp kampen bare 16 år gammel. Han startet hele dette eventyret og uten han hadde det nok ikke vært noen Follofarmen. Han hadde et hjerte av guld, både når det gjaldt mennesker, hester og andre dyr. Fjortisen vår som aldri ble helt voksen, rampegutten som alltid fant på hyss, Ferdinanden vår som alltid hadde god tid til å lukte på blomstene, ertekroken som alltid passet på at de andre hestene holdt seg i aktivitet når han dyttet de rundt og laget kluss i rekkene, lathansen som egentlig var sjefen, men som lot Zaino ta jobben, nysgjerrigperen vår som alltid måtte sjekke ut alt og legge mulen sin oppi alt, livsnyteren som nøt livets goder til det ytterste, krigeren vår som aldri viste smerte eller svakhet, kosegutten som elsket kos av både mennesker og dyr og vår vise mann som med alderen ble en klok eldre herremann.

Forstoppelse av magesekk og spiserør

Det hele begynte med litt vektreduksjon og tilsynelatende svake kolikksmerter tidlig i våres. Vi tolket vekttapet som at han var lei av høyet, som i fjord var av dårlig kvalitet uten at vi forsto det før sent, og sugen på det nye grønne gresset som var begynt å spire. Han var i godt hold og litt reduksjon i vekt så vi bare på som positivt. De vage kolikksmertene tolket vi som vanlig «sommermage» som hestene ofte får når de begynner å gresse på forsommeren.

Først etter 14 dager på sommerbeitet uten at vekten hadde økt og han begynte å vise tegn på å være slapp, begynte vi å bli bekymret. Vi tolket dette som dårlig kvalitet på sommerbeite og begynte å fore med grøt, vitaminer og olje. Vi forsto fortsatt ikke at han var syk. Nye magesmerter tolket vi først som litt magevondt grunnet nytt fòr.

Først da han virkelig begynte å vise smerte forsto vi at dette var noe annet enn små «sommerplager». Vi visste han var en tøffing når det gjaldt smerter, men først den siste uken av livet hans skulle vi forstå hvor tøff krigeren vår faktisk var. Han hadde to harde runder med kolikk som både vi og veterinæren tolket som gasskolikk da han laget rapelyder og gassen så ut til å boble opp i spiserøret. Magen både så og hørtes utspilt ut. Han spiste, prompet og bæsjet. Etter smertebehandlingen så han ut til å komme seg greit. Vekten gikk litt opp og ned.

Først tredje runde med hard kolikk og en ytterligere rask vektreduksjon, begynte vi å forstå at dette ikke var noen vanlig kolikk. Han ble kjørt til Bjerke dyrehospital som ganske raskt konkluderte med at dette var en veldig syk hest, uten at de kunne si med sikkerhet hva det var. Også veterinærene på Bjerke stusset over hans styrke og svært begrensede smertesymptomer. Etter masse undersøkelser ble det påvist forstoppelse i både spiserør og magesekk. Vi ble enige om å forsøke å løse opp forstoppelsen selv om vi visste at prognosene var dårlige. Han ble sondet flere ganger og dagen, fastet og smertebehandlet…………alt uten nytte.

Han ble bare dårligere og dårligere og etter 5 dager med intensiv behandling (og masse lidelse) tok vi den vanskelige beslutningen om å la godgutten vår få slippe. Obduksjonen viste at avgjørelsen vår var helt riktig og at magen som skulle ha veid ca 10kg, var full av fòr som var blitt som sement og veide over 30 kg. Å tømme magen hans ville trolig vært umulig og om vi hadde klart det ville trolig magen aldri bli bra og lidelsene ville bare bli forlenget.

Friesere er overrepresentert når det kommer til denne lidelsen, som trolig skyldes en arvelig, genetisk svakhet som bl.a kan svekke muskulaturen i magen. Magen klarer ikke skyve maten raskt nok gjennom og maten begynner å hope seg opp og forstenes (dette er min amatørmessige forklaring på noe som helt sikkert er mye mer komplisert). Vanligvis vil hester med denne type lidelse vise langt mer symptomer, men Duco var en leder og gode ledere viser ikke svakhet. Han kjempet til det siste og prøvde til og med å motsette seg narkosen ved avlivingen. Det måtte store doser til for å få krigeren vår til å legge seg ned for siste gang. Han var seg selv til det siste – flink, sterk, kosete, litt ertete, tillitsfull og rolig.

Vi er så utrolig heldige som fikk lov til å dele livet med verdens beste gutt. Han er, og vil alltid være, dypt savnet av både mennesker og dyr her på farmen.

DUCO <3 <3 <3

Har hesten din mugg, eller er det kanskje «fotskabb»?

bty

Hei 🙂

En av bakdelene med det kalde, tørre været er at fotmidden (også kalt fotskabb) til hestene går helt bananas. De som har fulgt oss en tid vet at dette er et problem vi har slitt med i mange år. Vi behandler med jevne mellomrom, men fotmidd er fryktelig vanskelig å bli kvitt. Vi har mer eller mindre gitt opp kampen og legger heller energien i å holde angrepene nede så godt vi kan.

hdr

Fotmidd er et kjent problem på importerte hester da det tidligere har vært langt mer vanlig i utlandet enn her i landet. I dag er det så mange importerte hester i Norge at det nok er et langt større problem enn mange tror. Mange mistolker symptomene til å være mugg da fotmidd kan se ganske likt ut med fete skorper og kløe. Vinteren er en ypperlig tid å oppdage midden da den til forskjell fra mugg, blomstrer opp når det er kaldt og tørt vær. Mugg, som er en soppinfeksjon, blomstrer opp når det er fuktig og varmt. Det er ikke vanlig at hestene får sår som Duco har på bildet over, men blir det ille klør de seg masse om natten og da kan det fort bli bare flekker og sår hvis man ikke passer på og er raskt ute med behandling. Grunnet kulda har vi ventet litt for lenge med å vaske han og da ble dette resultatet 🙁

bty

Vi behandler med store doser Frontline og doble doser med Ivomec Comp (vi har prøvd mye forskjellig og jeg lover at dette er det mest effektive), men det er begrenset hvor ofte vi kan gjøre dette, både med tanke på hestenes helse og vår lommebok. Vi barberer også hestenes hovskjegg, men er litt usikre på hvor lurt dette er da det synes å jage midden lenger opp på bena. Etter som midden ikke liker fukt er en grundig skrubb med grønnsåpe også veldig effektivt og holder bestanden av midd kraftig nede. De liker heller ikke kulde eller direkte sollys.

bty

Skal si dere det er enn gutt som koste seg når han ble skrubbet på de kløende bena. Nå får vi håpe på mildere vær så vi kan gi dem alle en grundig rundvask.

Ellers skjer det mye her på farmen om dagen, men ikke så mye «bloggbart» foreløpig. Bilder kommer så fort det er noe å vise 🙂

Vi blogges 🙂 klem og knegg fra Duco og meg

Min «Silkesvarten»

bty

Hei 🙂

I går tilbrakte jeg kvelden med min «silkevarte» frieserhest  Duco. I en hektisk hverdag blir det alt for liten tid til dyrene, men når jeg først tar meg tid er det balsam for sjelen. I år SKAL jeg gjøre mer av det som gir kropp og sjel påfyll og dette er en av de tingene 🙂 Tiden går så alt for fort og nå har jeg allerede hatt Duco i 11 år. Vi begynner begge å bli grå og litt aldrerstillegg har det blitt på oss begge.

bty

Ingen ting kan måle seg med lukten og følelsen av en myk hestemule.

dav

Jeg skulle egentlig gi han er vask, men da det ble så kaldt ute droppet jeg det og ga han heller en ordentlig omgang med børstene.

mde

Manen trengte definitivt en omgang med børsten.

dav

dav

Greit med krakk når man bare måler 163cm på sokkelessen og kjøpte den største hesten man fant 😀

dav

Ren og pen gutt 🙂

dav

Så avslutter vi med litt kos og gulrøtter.

dav

«Har du flere i lomma eller?»

dav

«Nope! Helt tomt»

 

Vi blogges 🙂 Knegg og klem fra Duco og meg <3

Gratulerer med dagen godgutten min <3

Nina og Duco

Hei 🙂

I dag blir godgutten vår, Duco, 13 år. Han har feiret dagen sin som en hest skal, sammen med sin gode venner Zaino og Nelly på beitet i solskinnet, gomlende på deilig, grønt gress 🙂

For oss tobente er det verken tid til feiring eller gomling.Vi graver, bygger, maler og produserer papirer i lange baner for å tilfredsstille alle kommunenes bygningskrav 😛 Nå er det bare 7 arbeidsdager igjen til en lang og etterlengtet sommerferie, men her kommer ingen til å ligge på latsiden i sommer. Prosjektene står i kø og jeg gleder meg til å endelig få litt tid til å blogge og dele litt av dagene våre med dere.

Vi blogges…..snart 🙂 Klem

Bli med på kjøretur med frieserhestene Duco og Zaino

Hei 🙂

Selv om jeg i flere dager har hatt nesa dypt begravet i servietter, påskeegg og glitter ble det i helgen tid til litt annet også. Jeg må jo få med meg det fine været også 🙂

Etter å ha lekt seg i leira i flere uker var hestene overmodne for en vask.

Å vaske ansiktet er helt pyton! Vann i nesa, munn og øynene kan få den fineste merra til å stritte imot, men her slipper ingen unna.

Mens jeg vasket og barberte, fikset Egil noen tekniske utfordringer med den nye vogna. Etter å ha sveiset og skrudd var vi klar for å prøve det nye vidundered. I videoen har jeg forsøkt å gi dere en liten følelse av hvordan det er å sitte i en vogn bak våre sorte perler. De er så utrent så vi måtte ta det veldig med ro, men dere får kanskje et lite inntrykk 🙂 Enjoy 🙂

Guttene har ikke gått i par på et år så de er litt i utrent, men det var ikke verst til å være så lenge siden. Vogna fungerte bra, men det gjenstår noen tekniske utfordringer fortsatt (som jeg ikke skal kjede dere med). Jeg synes den var veldig høy å komme opp i, men ellers var den fin.

Etter turen ble det tid til litt hunderisering også. Godt med gode hjelpere, men disse hjelperene er ikke akkurat hjelpsomme. Ikke lett å barbere med to hundesnuter mellom maskinen og Melis. Det gjør ikke saken noe lettere når den som barberes samtidig benytter en hver mulighet til å snike seg unna.

«Liker ikke!», men når man ikke har pels som skjermer for solen må det lille man har fjernes så vi kan komme til med solkrem. Det må til på en solelsker som Melis. Hun benytter en hver anledning til å slikk så mye sol som mulig.

Urian har fått mye pels som dekker ganske bra, så han får beholde pelsen i sommer. Ser jo ikke veldig ut som en liten nakengutt, men vi synes han kler den noe rufsete looken 🙂

Som vanlig blir Urian veldig amorøs når han eller Melis blir stelt og det ble en slitsom kveld for både Melis, Urian og oss tobente som måtte høre på piping og knurring i flere timer. Da var det godt å kunne ta en tur til mamma i Oslo med guttene slik at Melis (og vi) kunne få litt fred 🙂

Deilig med helger hvor vi får vært sammen med dyrene. Det blir alt for liten tid til det, men målet er stadig å sette av mer tid til å kose oss med dem.

Koser meg fortsatt med lim og servietter og nå lager jeg fine lykter også med samme teknikk. Noen husker kanskje at jeg viste dere noen mystiske små esker som jeg hevdet inneholdt verdens fineste påskepynt. Nå har jeg fått alle og kommer snart til å blogge om både dette og lyktene så her er det bare å følge med.

Blir fortsatt like glad hver gang noen vil legge igjen noen ord til meg så bruk gjerne kommentarfeltet. Bloggen er fortsatt en liten blogg lesermessig, men jeg har doblet lesertallene i løpet av de ca 10 månedene jeg har blogget og det er jo helt fantastisk. Hvis dere har lyst til å hjelpe til og mener dette er en blogg flere kan ha glede av, så blir jeg veldig glad hvis dere f.eks deler den på Facebook. Når dere gjør det får jeg masse mere lesere og det vil jeg veldig gjerne ha. Tusen takk til dere som allerede gjør dette. Det har gitt resultater 🙂

Ha en fantastisk uke alle sammen 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Zaino – sjefen i flokken

Hei 🙂

Beklager at det har vært litt stille her inne i det siste, men det jeg gjør om dagen egner seg dårlig på bloggen. Avvikling av et aksjeselskap er ikke akkurat underholdende.

Nå har vinteren kommet og snøen har dekket alt vi ikke rakk og det er litt deilig. Samtidig er det jo lett å drømme seg til varmere dager når det snør sidelengs og gradestokken vieser under -10. Jeg har derfor hentet frem noen gamle videoer av Zaino og laget en liten film.

Filmen viser en dag på sommerbeite for noen år siden. Den gangen sto våre hester sammen med to andre merrer. En dag ble det satt inn en fremmed vallak. Han ble satt sammen med de to merrene og de tre ble skilt fra våre tre. Filmen viser hvordan Zaino, som er sjefen i flokken, løser oppgaven som leder når hestene blir sluppet sammen. Man kan lære mye om hestene ved å se hvordan de løser en slik oppgave.

Så dere hvordan hestene snakket sammen?

Zaino viser tydelig at han ikke vil den andre noe vondt, men at han ikke vil gi fra seg lederrollen. Den fremmede vallaken viser også, på en høflig måte, at han synes han burde være sjef siden han er eldst. Legg merke til hvordan merrene flørter litt med den nye sjarmøren, bortsett fra Nelly som kun er opptatt av mat 😀

Guttene våre samarbeider og det gjør det vanskelig for andre vallaker å komme inn i flokken. De er vennlige sjeler og forsøker alltid mildeste vei først, men mentalt er de harde og finner seg ikke i noe tull. En nykommer må vise at han virkelig underkaster seg og ikke vil ufordre lederen, eller andre som står over han i rang. Vi har sluppet hester inn som har blitt godtatt med en gang og andre har aldri blitt godtatt. Det kan være en brutal verden, men slik er det i dyrenes verden.

Vi blogges 🙂 Klem

Frieserhesten

Zainos far - Wander 352

Hei 🙂

Håper dere nyter en like lat søndag som meg 🙂 Jeg blogger i pysjen og har foreløpig ikke gjort noen ting i dag enda klokken er fem 🙂 Deilig! Jeg blogger da, men det er liksom ikke å gjøre noe. Bloggingen er avslapping og kos.

Når jeg forteller folk at jeg har hester får jeg ofte spøsmål om hva slags hester jeg har. Synes det er ganske søtt når mennesker jeg vet ikke har peiling på hest i det hele tatt, nikker «gjenkjennende» når jeg sier jeg har Frieserhester 🙂 Regner med at de egentlig håpet på et svar som fjording eller araber, for det har jo de fleste hørt om. Jeg pleier derfor å tilføye at det er store, sorte, nederlandske hester med masse man og hovskjegg (likner litt på bryggerihester) og at de ofte brukes på sirkus. I dag tenkte jeg å gi dere en liten innføring i hva en Frieserhest er. En god blogg skal jo være lærerik så selv om du ikke bryr deg så mye om hest, kan du kanskje lære noe nytt denne late søndagen 🙂 .

Rasebeskrivelse:

Farge: Alltid sort, men kan ha en liten hvit stjerne (i pannen). Ingen andre avtegn godkjennes

Mankehøyde: (dvs hvor høy den er opp til der halsen begynner) Hingster (dvs gutter): min 160 cm, Hopper (dvs jenter): min 150 cm

Opprinnelsesland: Nederland (i den nordlige provinsen Friesland)

Ducos far Sape 381

Friseren er en av de eldste hesterasene i Europa og er kjent så langt tilbake som det 13. århundret. Den ble brukt av de tyske og friesiske ridderne i korstogene og som krigshest for ridderene i middelalderen. Frieseren ble, og blir kanskje enda, også brukt som arbeidshest. I dag brukes den til ridning, kjøring og show/sirkus.

Man deler gjerne hester inn i to typer: kaldblodshester og varmblodshester. Det har ingen ting med hvor varmt eller kaldt blodet deres er :-), men sier noe om hvordan de er bygget, ser ut og tåler kulde. Kaldblodshester er tunge, hardføre, har et rolig temperament,  tåler ofte kulde bedere enn varmblods da de ofte setter mer vinterpels. Varmblodshester deles inn i halvblods og fullblods. De kommer fra varmere strøk, er ofte slankere,mer nervøse og temperamentsfulle, mer høyreiste, og edlere enn kaldblodsen. Pelsen er ofte kortere og ikke fullt så tett.

Frieserhesten var i ugangspunktet en kaldblodshest, men ble på 15 -1600 tallet tilført orientalsk og spansk blod for å gjøre den lettere og edlere. I dag er det mange som vil kalle Frieserhesten for en vamblodshest, men dette vil jeg hevde langt fra gjelder alle. De er en blanding og våre er definitivt mer kaldblods enn varmblods.

Frieseren har vært nært ved utryddelse flere ganger, men er i dag en poppulær rase. Den beskrives som en vennlig, intelligent og villig hest som egner seg som familiehest. Vår erfaring er at, ja de er intelligente hester, men det gjør dem også ganske krevende. Mange unge jenter har fått mer enn de kan klare når de har blitt de heldige eierene av disse «sorte perlene». Frieseren er en herlig hest, men ikke en hest for en hver hesteeier.

Duco

Den første frieseren vi kjøpte var Duco. Han var 3,5 år og hentet fra Danmark til Norge bare 3 mnd før vi kjøpte han i 2004. Han er født i Nederland og er den av våre to som minner mest om «ur-frieseren». Han er stor, tung, sterk, med et stort hode og kloke øyne. Han er rolig, snill, rampete og veldig nysjerrig.

Zaino

Zaino kom til oss i 2006 og er to år eldre enn Duco. Han kommer opprinnelig fra Frankriket, men vi kjøpte han fra Miriam i Danmark som driver  Frieserstald Birkely. Duco var også innom Miriam før han kom til Norge. Zaino er en litt mer edel og lettere Frieser. Han har masse man, hale og hovskjegg som er et av Frieserens kjennetegn. Han er en veldig høflig og lett å håndtere fra bakken, men har nervene litt mer på utsiden enn Duco og kan være en mer krevende hest å ri.

Meg på Duco

Vi bruker hestene våre til ridning og kjøring. Frieseren har store bevegleser og er sånn sett en veldig behagelig hest å ri.

Vi har kjørt inn begge våre hester selv, noe som kan være et litt «riski» prosjekt når man har med så store dyr å gjøre. Egil og jeg er et godt team når det kommer til akkurat dette. Egil er fryktløs og rolig, mens jeg er en god «adferdsleser» og god trøster. Mens Egil har holdt tømmene og vært leder, har jeg vært hestenes trygge hjelper og Egils kritiker. Det har fungert helt perfekt (i hvert fall når Egil har villet høre på meg 🙂 ).

Egil kjører Duco og Zaino i par

Det er ikke for nybegynnere eller pyser å være kusk bak to så mektige karer. Det er enorme krefter i sving hvis det skulle skje noe. Foran vognen kommer Frieseren virkelig frem. Hestene endrer seg helt og det er som om forfedrenes samlede erfaringer tar bolig i deres kropper og de gjør det de er ment å gjøre, er skapt til å gjøre.

Ducos farfar - Fabe 348

I hesteverden er det tradisjonelt sett gutta som har betydd mest, men i dag får man mer og mer øynene opp for hvor viktig mammaene er når det kommer til avl. Det har vært umulig å finne bilder av hestenes kvinnelige forfedre på nett, men mange av gutta er godt dokumentert. Her får dere litt av Zaino og Ducos slektstre i bilder 🙂

Ducos morfar og Zainos oldefar (fars side) - Djurre 284

 

Ducos oldefar (fars side) - Feitse 293

 

Ducos oldefar (fars side) - Melle 311

 

Zainos oldefar (fars side) og Ducos tipoldefar (fars side) - Naen 262

 

Zainos oldefar (mors side) og Ducos tipoldefar (fars side) - Jochem 259Ducos tipoldefar (fars side) - Romke 234
Zainos farfar - Barteld 292
Zainos morfar - Jillis 301
Zainos oldefar (mors side) - Oege 267
Zainos tipoldefar (mors side) - Hearke 254
Zainos tipoldefar (mors side) - Wessel 237

 

Så du likhetene? Duco er f.eks utrolig lik sin farfar Fabe 🙂 Duco og Zaino er nok litt i slekt, men jeg har ikke forsøkt å regne ut hva slags slektskap det er.  Håper du lærte litt og kanskje er du som meg og har sett på Silkesvarten som liten (som ikke var Frieserhest, men stor og sort) og drømmer om din egen silkesvarte hest 🙂 Hvis du vil vite mer om Frieserhesten kan du gå inn på det nederlandske frieserforbundet eller det norske frieserforbundet.

Ha en strålende søndagskveld 🙂

Vi blogges 🙂 knegg og klem

Follofarmen ønsker alle en fredfylt jul

 

Kjære verdens beste blogglesere <3

Alle to- og firbente på Follofarmen ønskerdere en fantastisk jul.

Her er vi i god tradisjon alt for sent ute, men vi blir nok ferdig i år også 🙂 Vi skal feire julaften med mamma og det blir en annerledes jul i år uten pappa. Min første på 43 år. Vi kommer til å savne han veldig, men jeg er sikker på at han er med oss likevel 🙂

Han er jo hos selveste bursdagsbarnet i år og der må det jo være den beste feiringen «ever».

Her er det jul i stua og juletreet er pyntet.

Bordet er dekket (selv om vi ikke skal spise hjemme i dag. Det kommer jo flere dager i julen  🙂 )

Nissene er tatt frem 🙂

Det har blitt en tradisjon at Follofarmnissen tar en tur med Duco og leverer julehilsninger til naboene. I år har han vært så heldig å fått med seg en hjelper. I sekken har de masse godsaker 🙂

Duco er julepyntet med bjellekrans og ingen ting er vel bedere enn lyden av hestehøver og dombjeller på julaften.

Nissen ser litt betenkt ut 🙂 Ikke lett å vite hvor man skal dra først når det er så mange som skal ha gaver 🙂

Vakre Ducon min  <3

Da var ruta lagt …..

….. og nissen å hjelperen hans er på vei 🙂

Kos dere masse, masse, masse i julen og ikke glem å stikk innom her i blandt. Jeg skal forsøke å være flink til å blogge. Det har vært utrolig hektisk den siste uken så det har ikke blitt tid til så mye blogging som jeg hadde håpet, men jeg får se lyst på det og tenke at da har jeg desto mer å blogge om til neste år 🙂

Ta godt vare på dere selv og de dere er glad i, både to- og firbente 🙂

Vi blogges 🙂 Stoooooooor juleklem <3

«Det ække lett å værra kuul…….når man har fått vaksine»

 

(leses med Kongsbergknekk i knærne og tregt «Plata-sig»)

Urian: dø Petter esse?

Petter: Hva virr’u a esse?

Urian: I det siste har jeg liksom esse, gått og tenkt meg om litt esse, og finni ut esse, atte jeg er å’leit esse, men verden er kjip esse, så jeg sier det nå esse, mens det er lenge igjen til jul esse, det ække lett å værra kuul esse

Petter: Hæææ?

Urian: Her i går esse, stakk det innom en kis esse, han stakk meg med en nål esse, jeg følte meg snål esse, og så vill’n ha stål esse.

Petter: Stål? Jæ har aldri hørt makan til gnål esse

Urian: Jeg sa: Virru ha flatt stål, fotstål, rundt stål, rustfritt stål, krom eller vanadium,
mangan eller magnesium esse Og han sa: Jæ trenger gryn esse Og jeg sa: Virru ha bygg-gryn, havregryn, sagogryn, risengryn, og helkorn, halvkorn, sammalt korn og
finmalt korn

Petter: kuul’n esse

Urian: Mener’u sett’n i kjøleskape’ esse?

Petter: Jeg mener løye’n esse

Urian: Det er vindstille ute esse

Petter: glem det esse

Urian: Jæ kjente meg utfrika i går esse, så jæ tok en tur  i stallen esse, for å få kuula ned hjernebarken esse, og der traff jæ en speedkis som het Duco. Jæ spørt’n: Har du no’ syre esse? han sa: Virru ha saltsyre, eddiksyre, svovelsyre,
maursyre, garvesyre, blåsyre, pedalsyre, magasyre

Petter: Magasyre???……har’u frika helt ut elle’?…..esse

Urian: Jæ sa: Harru en rev esse?, og han sa: Rødrev, blårev, sølvrev, hvitrev, tamrev,
villrev, Jydske rev og Skagerrak. Jæ har no godt gress esse. Jæ sa: Har’u ikke an’t å melde, og han sa: Fire hjerter
Og jeg sa: glem det, jeg følte mæ tråkka på, langt ute og langt nede esse. Det va’kke en hipp kis esse

Petter: Duco er en kul kis han esse

Urian: dø Melis esse?

Melis: la mæ værra i fred’a esse

Urian: Si mæ, ær’u hypp på meg esse?

Melis: Hypokonder, hypotek, hypofyse, hypotese

Urian: Jeg er hypp på et nummer esse!

Melis: Fjorten, seksten, enogtjue, firogtjue, syvogtyve, åttogtredve, hundreogfemogseksti, ni, hundre og tre tusen sjuhundreogfemogseksti

Urian: Jeg er hypp på et stikk esse!

Melis: Værsågod, virru ha bistikk, vepsestikk, myggestikk, sistestikk, fem kort, lårkort, svarteper og poker

Urian: Glem det esse……jeg er sliiiiten esse

Pus: HALLO!!!!!…….Kisen var VETERINÆR!……..og spøyta var VAKSINE!………og jeg er SLITEN!………så VÆR STILLE!………ESSE!

En lite innlegg fra en sliten gjeng som alle fikk vaksine i går 🙂 Takk til Øystein Sunde for inspirasjon (Desverre ingen bilder da den utskremte bonde-fotografen ikke fikk tatt et eneste bilde av de 7 dyrene som fikk vaksine…….knurr!)

Vi blogges 🙂 Klem

En litt for sprek hest og ei budeie på tur

Hei 🙂

I dag ble det endelig litt tid til en liten ridetur i det fine høstværet. Vi gremmes stadig over hvor lite vi får brukt hestene, selv om de nok ikke har noe mot å bare gå å nyte ferie og fritid og bli fetere og fetere. Når det er sakt så tror jeg nok de synes det er deilig å bli brukt og, det er med hest som det er med mennesker, de har best av å være aktive. Våre hester står ute ca 10-12 timer hver deg og er stadig i bevelgelse, men det blir jo ikke det samme som å trene.

Før vi la ut på tur, måtte Zaino få nye sko. Da er det godt med en hovslager i familien.

Akkurat som med bilene våre, må også hester være skodd for vinterføre. Da er det brodder i skoene som gjelder. Detter er skrubrodder som skrus på skoene og fungerer som «pigger». Disse forhindrer bl.a hestene i å skli på isen.

Snøen kan jo komme når som helst og da kan det lett kladde på en hest som har sko. Hest med kladder er som å ri på hest med høyhelte sko…….ikke morro! De er store nok som de er om det ikke skal vakle rundt på store isklumper. Kladdene kan bli så høye at hesten kan snuble, skli eller ødelegge bena sine. For å forhindre dette setter vi på snøsåler. Dette er gummisåler som legges mellom hoven og skoen.

Og slik ser det ut når «vinterdekkene» er lagt på 🙂 (Dette er Nelly sin hov som også ble skodd i dag).

Da Zaino hadde fått nye sko var det tid for å gjøre hestene klare for tur. Først skal det børstes og stelles og da er det godt for en litt «grønn» cowboy å få litt instrukser fra en litt mer dreven hestejente.

Vell ute på tur er det ikke bare, bare for den litt uerfarene rytteren å få med seg alle innstrukser fra en litt overhjelpsom budeie, men trening gjør mester og det gikk ikke lange stunden før han fikk mye mer dreis på ting.

Med bonden og Zaino i tet, la vi ut på en liten skritte-tur i nærområdet.

Den utskremte fotografen (Kamilla) hadde klart å komme bort i en instilling på kameraet og bildene ble derfor veldig mørke……..det var nemmelig ikke mørkt ute, men her kan man så vidt skimte gjengen på tur.

Det høres sikkert idyllisk ut med en hest hver og en mulighet til å ta familie-ride-turer, men idyll er nok ikke helt ordet som beskriver familien «Follofarmen» på tur. I enkelte tilfeller vil jeg tro at fredsforhandlingene i midtøsten er mer fredlige enn vår lille familie på ridetur og Kamilla foretrekker derfor vanligvis å ri alene. Til tross for dette hadde vi altså i dag bestemt oss for å ta en tur ut sammen alle sammen. Se for dere tre hester som ikke er brukt på et par uker og som som har stått inne det meste av formiddagen (hvorav en aldri kommer over fjortis-stadiet…..Duco) = VELIG SPREKE!, tre kakklende ryttere som alle har meninger om alt  og i midten av det hele en stakkar som nesten aldi har ridd før………hahaha 😀 Gluntan på tur!

Jeg rir alltid med hjelm, men i dag måtte jeg la forfengeligheten vinne over sikkerheten da jeg for å få dagen til å gå «i hop» måtte dusje og gjøre meg i stand til sykehusbesøk før vi red oss en tur. Det var også grunnen til at jeg en liten bit ut i turen valgte å bytte hest med Egil og å ri Zaino. Duco syntes han var fryktlig festlig der han småbukket og småsteilet av gårde med meg på ryggen. Ikke ofte min «Ferdinand» er så gira at han blir for mye for meg, men i dag måtte jeg kaste inn håndklet. Ikke noe særlig å ta sjansen å gå på hodet av hesten uten hjelm.

Vanligvis er vi en hest for mye på tur, men i dag var vi en rytter for mye så Kamilla og jeg byttet litt på å ri Zaino.

Vel tilbake var det Nelly og Duco sin tur til å få nye vintersko 🙂 

I morgen er det halloween og jeg hadde gledet meg til å gi dere litt halloween-inspirasjon, men det blir nok ikke så mye tid/ork til halloween feiring på oss i år. Jeg håper jeg får litt tid til å bake noen halloween-cupcakes og hvis så, skal jeg lage et lite innlegg om det. Håper dere benytter anledingen til å kle dere ut, gjøre huset skummelt og til å spise masse sukker 🙂

Vi blogges 🙂 Klem