God sommer fra Follofarmen

Hei

To- og firbente her på Follofarmen ønsker dere alle en riktig god sommer.

Her på farmen vår er alt bra, men veldig varmt. Både folk og dyr holder seg mest mulig i ro for ikke å renne bort. Bonden bygger garasje, hestene koser seg på beitet om dagen og i en sval og insektsfri stall om natten. Jeg prøver å høste og sylte det vi har av bær og har kokt nok rabarbrasuppe til en hel bataljon 😀 Mellom slagene prøver vi å få mest mulig tid på sjøen.

Skal prøve å få lagt ut noen bilder av livet her i varmen.

Takk for at du stakk innom 🙂 

Vi blogges 🙂 klem

 

Jul på Follofarmen – Girlander til vindu

Hei

Da var det første søndag i advent og det begynner å se ut som jul på farmen vår. Jeg har fått opp all vinterpynten (som Egil mener ikke er et ordentlig ord), men er på ingen måte i rute når det gjelder julepyntingen………..men, det skal jeg nok bli 🙂 

Jeg har hentet inspirasjon på nettet i mange uker og en av de tingene jeg har blitt inspirert til å lage mer av er girlandere. En av de jeg har latt meg inspirere mest av denne julen er Rebecca Robeson fra Robeson Design. Jeg har i flere år hatt girlandere på både peisen, rundt vinduer og dører. Denne gangen var det vinduene som fikk litt pynt. 

Jeg gjorde som jeg alltid gjør – saumfarer butikkene for ting jeg liker (som har glitter på seg selvfølgelig) og så bruker jeg kanskje 20% av det jeg kjøper. Resten blir til andre ting da, så jeg kaster ikke noe. Det er først når jeg har fått ting i hus og begynner å sette det sammen at jeg ser hvordan det blir. 

Disse er laget av to typer girlandere fra Home & Cottage, lysslynge fra Claes Olsson, hvite julestjerner fra Bohus, kunstige blomster fra Plantasjen, frostede kvister fra Kid, glitterkongler fra Juvelen og istapper tra TGR. De kunstige blomstene har jeg dekket med litt glitter og girlandere som ligger i bånd sprayet jeg med litt hvis maling for å få en mer frosted loock. Jeg bruker tynn ståltråd for å feste det meste sammen. Noen av tingene har jeg bare stukket løst inn. Jeg laget girlanderne mens de hang oppe.

Det ble to fine girlandere til vinduene i stua og jeg er veldig fornøyd. Ble de ikke fine? 🙂 

Vi blogges 🙂 klem

Jul på Follofarmen – Miniature christmas garden

Hei

Da tror jeg at jeg endelig har funnet løsningen på mine tekniske problemer og kan orke å ta litt fatt på bloggingen igjen. Nå nærmer julen seg og jeg kan endelig la julestemningen jeg har båret på siden august, få fult utløp. Foreløpig har jeg satt frem vinterpynten. Egil og jeg er ikke helt enig i om det er noe som heter vinterpynt. Han påstår det er julepynt, men jeg holder hardnakka på at det er vinterpynt………for da kan jeg begynne å pynte mye tidligere 🙂

Den første vinterpynten jeg har pyntet med ute er denne flotte miniatyr jule-hagen. Den er laget i en blomsterkrukke jeg har på utebordet. Jeg fant figurene i en pakke på Nille. Den kostet 199,-. På Mester Grønn  fant jeg noen morsomme planter med masse glitter på. Tror de kostet rundt 60,-. Jeg plantet to av glitterplantene i bakkant, la en skiferplate i front som jeg satte figurene på og brukte bomull som snø. Hvis jeg skulle hatt den inne ville jeg brukt kunstig snø, men ettersom den står ute ville snøen bare blåst bort. Miniatyrbyen kom med batteridrevet lys som gir en fin stemning om kvelden.

Etter som jeg har blogget så lite i det siste, har jeg masse jeg kan blogge om. Det har skjedd masse her det siste halvåret, men nå kommer jeg nok til å konsentrere meg om juletisp i en periode fremover. Håper du finner noe som kan inspirere deg.

Vi blogges 🙂 Klem

Min helt egne Silkesvarten er død

Min helt egne silkesvarte perle, Duco, er død og farmen vår blir aldri den samme. Etter å ha vært dårlig, til og fra, i flere måneder måtte Duco gi opp kampen bare 16 år gammel. Han startet hele dette eventyret og uten han hadde det nok ikke vært noen Follofarmen. Han hadde et hjerte av guld, både når det gjaldt mennesker, hester og andre dyr. Fjortisen vår som aldri ble helt voksen, rampegutten som alltid fant på hyss, Ferdinanden vår som alltid hadde god tid til å lukte på blomstene, ertekroken som alltid passet på at de andre hestene holdt seg i aktivitet når han dyttet de rundt og laget kluss i rekkene, lathansen som egentlig var sjefen, men som lot Zaino ta jobben, nysgjerrigperen vår som alltid måtte sjekke ut alt og legge mulen sin oppi alt, livsnyteren som nøt livets goder til det ytterste, krigeren vår som aldri viste smerte eller svakhet, kosegutten som elsket kos av både mennesker og dyr og vår vise mann som med alderen ble en klok eldre herremann.

Forstoppelse av magesekk og spiserør

Det hele begynte med litt vektreduksjon og tilsynelatende svake kolikksmerter tidlig i våres. Vi tolket vekttapet som at han var lei av høyet, som i fjord var av dårlig kvalitet uten at vi forsto det før sent, og sugen på det nye grønne gresset som var begynt å spire. Han var i godt hold og litt reduksjon i vekt så vi bare på som positivt. De vage kolikksmertene tolket vi som vanlig «sommermage» som hestene ofte får når de begynner å gresse på forsommeren.

Først etter 14 dager på sommerbeitet uten at vekten hadde økt og han begynte å vise tegn på å være slapp, begynte vi å bli bekymret. Vi tolket dette som dårlig kvalitet på sommerbeite og begynte å fore med grøt, vitaminer og olje. Vi forsto fortsatt ikke at han var syk. Nye magesmerter tolket vi først som litt magevondt grunnet nytt fòr.

Først da han virkelig begynte å vise smerte forsto vi at dette var noe annet enn små «sommerplager». Vi visste han var en tøffing når det gjaldt smerter, men først den siste uken av livet hans skulle vi forstå hvor tøff krigeren vår faktisk var. Han hadde to harde runder med kolikk som både vi og veterinæren tolket som gasskolikk da han laget rapelyder og gassen så ut til å boble opp i spiserøret. Magen både så og hørtes utspilt ut. Han spiste, prompet og bæsjet. Etter smertebehandlingen så han ut til å komme seg greit. Vekten gikk litt opp og ned.

Først tredje runde med hard kolikk og en ytterligere rask vektreduksjon, begynte vi å forstå at dette ikke var noen vanlig kolikk. Han ble kjørt til Bjerke dyrehospital som ganske raskt konkluderte med at dette var en veldig syk hest, uten at de kunne si med sikkerhet hva det var. Også veterinærene på Bjerke stusset over hans styrke og svært begrensede smertesymptomer. Etter masse undersøkelser ble det påvist forstoppelse i både spiserør og magesekk. Vi ble enige om å forsøke å løse opp forstoppelsen selv om vi visste at prognosene var dårlige. Han ble sondet flere ganger og dagen, fastet og smertebehandlet…………alt uten nytte.

Han ble bare dårligere og dårligere og etter 5 dager med intensiv behandling (og masse lidelse) tok vi den vanskelige beslutningen om å la godgutten vår få slippe. Obduksjonen viste at avgjørelsen vår var helt riktig og at magen som skulle ha veid ca 10kg, var full av fòr som var blitt som sement og veide over 30 kg. Å tømme magen hans ville trolig vært umulig og om vi hadde klart det ville trolig magen aldri bli bra og lidelsene ville bare bli forlenget.

Friesere er overrepresentert når det kommer til denne lidelsen, som trolig skyldes en arvelig, genetisk svakhet som bl.a kan svekke muskulaturen i magen. Magen klarer ikke skyve maten raskt nok gjennom og maten begynner å hope seg opp og forstenes (dette er min amatørmessige forklaring på noe som helt sikkert er mye mer komplisert). Vanligvis vil hester med denne type lidelse vise langt mer symptomer, men Duco var en leder og gode ledere viser ikke svakhet. Han kjempet til det siste og prøvde til og med å motsette seg narkosen ved avlivingen. Det måtte store doser til for å få krigeren vår til å legge seg ned for siste gang. Han var seg selv til det siste – flink, sterk, kosete, litt ertete, tillitsfull og rolig.

Vi er så utrolig heldige som fikk lov til å dele livet med verdens beste gutt. Han er, og vil alltid være, dypt savnet av både mennesker og dyr her på farmen.

DUCO <3 <3 <3

Gode pinnebrød

dav

Hei

Jeg er fortsatt i bålpannemodus og i dagens innlegg vil jeg dele en oppskrift på pinnebrød jeg synes ble veldig god. Jeg har prøvd meg litt frem og etter å ha tygget aske og kull sammen med brent pinnebrød jeg måtte fiske opp fra bålet etter at det falt av pinnen, har jeg funnet frem til en oppskrift som er både god og som fungerer bra.

Oppskrift:

8 dl hvetemel

1/2 pakke tørrgjær

1 ts salt

1 ts sukker

2,5 dl melk

2 ss smør

2 ts tørkede urter (rosmarin, basilikum, oregano)

1 hvitløksfedd

100 g revet ost

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen det tørre, gjæren, osten og urtene
  • Smelt smøret og bland med melken så blandingen blir ca 37 grader
  • Ha hvitløken sammen med melken og smøret
  • Bland det våte med det tørre
  • Kna deigen godt (min 10 min)

Det er viktig at du knar deigen lenge nok til at glutenet i melet blir aktivisert. Dette gjør at deigen blir elastisk og ikke deler seg og faller av pinnen. Dra i deigen underveis i knaingen og se om den lar seg strekke ut. Når den er glatt og elastisk er den ferdig.

7058121008224

Hvis du skal grille brødene sammen med pølser, er det lurt å grille pølsa først. Hvis du bare skal grille brød er teleskoppinner til pinnebrød (bildet over) å anbefale. Jeg klemmer deigen rundt hele metallplaten, ikke i for tykt lag. Da steker de bra.

nfd

Deigen som ble til overs kjevlet jeg ut som en pizza, hadde på ost og stekte i ovnen på 225 grader i ca 10 min og spiste til salat. Veldig godt 🙂

Da er det bare å komme seg ut og grille folkens 🙂

Vi blogges 🙂 klem

Nye benker til bålpanneplass

dav

Hei

Som nevnt i mitt forrige innlegg kjøpte vi oss bålpanne rett før jul. En god investering som allerede har gitt oss gode minner. Vi kjøpte Espegard bålpanne med det vi fant av utstyr. Den er ganske dyr, men verd pengene.

sdr

Vi har planer om å lage et fint bålsted etter hvert, men foreløpig har vi bare satt den på plenen utenfor huset. Jeg fikk tak i noen fine langhårede saueskinn når vi var i Liseberg, men manglet passende benker å legge de på. Da er det godt å ha en handyman i huset som kan lage stort sett det meste jeg måtte finne på av ting jeg ønsker meg.

dav

Jeg ønsket noen litt «røffe» benker så da fant bonden frem noen meter med bakhon vi hadde liggende og snekret to fine benker.

dav

Som den gamle dama jeg er, orker jeg ikke sitte på benker uten støtte for ryggen lenger 😀 ………..så da fikk jeg selvfølgelig ryggstø på benkene. Jeg synes de ble kjempefine! 🙂

dav

Jeg tror snekkern også ble fornøyd……….det ser sånn ut 🙂 Gode å sitte på var de også. Nå mangler det bare en benk til, et lite bord, uteseng til hundene (som blir veldig kalde) og flere fine saueskinn 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Julen 2016 på Follofarmen

mde

Hei 🙂

Selv om vi skriver 14. januar 2017, GODT NYTT ÅR alle sammen, så blogger jeg fra vår lille julehule………det er sånn huset føles, som en koselig liten julehule. Jeg elsker huset julepyntet og glitrende. En av de bedre ideene jeg har hatt de på de siste årene er å pynte huset helt i begynnelsen av desember. Jeg kunne ikke hatt jul året rundt, men det er ikke langt unna. Jeg begynner å komme i julestemning i august og så vokser det bare i intensitet frem til desember. Rart hvordan det etter 48 år fortsatt er så stas med jul.

Vi har hatt en fin jul, til tross for at dette var den første julen uten noen av foreldrene mine. Det kunne jeg sikkert skrevet noe om, men jeg har prøv og får det ikke til. Jeg nøyer meg med å si at det har vært tøft, men at jeg likevel har hatt en fin jul. Her kommer et lite bildedryss:

mde

Først må jeg huske å si at Urian har det bra. Han kom seg fint, men vi er fortsatt i tvil om hva som feilte han. Han er fortsatt litt ustø i bakparten og vi lurer på om det kanskje ikke var magen, men at han har fått en skade i ryggen etter et fall.

dav

«Julehulen vår»

mde

Julepyntet bord……som var mye finere enn det ser ut som på bildet. Masse glitter! 🙂

mde

Julepyntede hunder………som var svært lite samarbeidsvillige da jeg skulle ta bilde av dem.

nfd

Nyttårsbordet…………som også var finere enn bildet viser. Enda mer glitter!! 🙂

dav

Årets lureste julegave til oss selv var en bålpanne med alt vi kunne finne av utstyr.

dav

Årets første frokost kan jo ikke bli bedre enn dette 🙂 Pølser og pinnebrød og besøk av mine livs største stoltheter, Kamilla og B 🙂

Jeg savner veldig å blogge, men tiden strekker sjelden til. Vi har masse planer for farmen vår og jeg håper jeg i 2017 kan finne flere pusterom og dele noen av dem med dere.

Takk for at du besøker bloggen min. Jeg setter veldig stor pris på det.

Vi blogges 🙂 Klem

Nå handler alt om bæsj på Follofarmen

 

bty

Hei

Vår lillegutt, bebis, Urian, Lulepan, Luregutt, Lurian, råtta (kjært barn har mange navn), er syk 🙁 For snart en uke siden ble han plutselig veldig puslete, ville ikke spise eller drikke, gikk rundt med halen mellom bena og var tydelig smertepåvirket.

Røntgen, undersøkelser og prøver gav ingen klare svar hos veterinæren, men den foreløpige diagnosen var infeksjon i tarmen. Antibiotikasprøyte, smertestillende sprøyte og diettkost så ut til å hjelpe litt, men ikke helt.

081

Nye røntgenbilder skapte mistanker om at noe kanskje har satt seg fast i tamen, f.eks gress. Vi ble dermed sendt hjem med resept på smertestillende, antibiotika og renset parafin. Dette sammen med spesialkost i form av hvite asparges, kokt fiks og kylling, biola, samt diettfor for hund og katt skulle lindre, behandle og forhåpentligvis løse opp i magen. Så da flyr vi her da og kikker i rompa på Urian i håp om at han skal bæsje ut noe som kan forklare den dårlige formen.

Så lenge han er smertelindret er han nesten seg selv. Han spiser, bæsjer og spinner rundt. Han har ikke helt kontroll over bakparten og sjangler litt, faller og klarer ikke å hoppe opp i sengen osv, men det har foreløpig ikke kommet noe ut av rompa hans som kan forklare hva dette dreier seg om. Når de smertestillende medisinene slutter å virke får han vondt når han spiser og når vi har gått en stund på tur. Dersom han ikke blir bedre kan vi risikere å måtte operer han, men før vi går så langt føler jeg vi må ha en mer presis diagnose.

Vi krysser alt vi har og jeg ber til høyere makter om at han skal bli frisk. Send lillegutten vår varme tanker, hvem vet!? Det kan jo hende det hjelper 🙂

 

Vi blogges 🙂 Klem

Halloween 2016 på Follofarmen

dav

Hei

…og snart god Halloween 🙂 En dag igjen til å få huset pyntet til Halloween. Ja, jeg vet! Det er IKKE en norsk tradisjon, men hvem bryr seg? Livet er for kort til å la dager som byr på barnslige gleder gå fra seg så nå er det bare å brette opp ermene og komme i stemning. Vi feiret i går og her kommer et bildedryss fra dagen. Det meste av pynten er handlet på billige butikker som Nille, Europris og obs.

Jeg begynner alltid med bordet og bruker flere dager på å planlegge og prøve ut ulike ideer.

sdr

I år var stikkordet «kirkegård». Jeg ville at bordet skulle føles litt som å sitte på en kirkegård å spise.

dav

Her ble jeg spesielt fornøyd med centerpiecen som var et tre med ravner og flaggermus. Den var ikke så lett å ta gode bilder av, men ble veldig fin.

dav

De sorte glitrende ravnene er fra Nille.

mde

dav

Masse sorte mus/rotter fra Europris prydet tallerkener og bord. Jeg brukte skiferstein som spiseunderlag.

mde

Vinduskarmene i rommet pyntet jeg i samme stil som bordet.

dav

Alle fine selskap bør jo ha litt taffelmusikk under maten. Denne karen er fra Europris.

mde

Maten må jo også være halloween inspirert. Her er det et gresskarhode som spyr ut deilig guacamole som man kan dyppe grønnsaker i.

mde

Dette skulle være mummiepølser, men de ble ikke så veldig vellykket. God var de og det er jo det viktigste. Pizzadeig surret sundt grillpølser. Øynene er pepperkorn (ikke så lett å se).

mde
 

Potetstappe med søtpotet gir en riktig halloween farge. Her har jeg sprøytet små spøkelser på toppen.

mde

Heksefingre av pizzadeig til å dyppe i dipp. Disse hevet litt mye i ovnen så de ble litt for tykke. Neglene er mandler. Disse blir veldig morsomme når man lager de av kjeks……….da hever de ikke heller 🙂

mde

Søtsaker må til på Halloween og i år laget jeg en ostekake med bringebærsaus. Hodeskallene laget jeg i former med sitron gele som jeg har hatt et hvitt pulver i for at den ikke skulle være gjennomsiktig.

mde

Bringebærsausen puttet jeg i litt store sprøyter. Deilig ekkelt!

dav

Resten av huset ble også pyntet.

dav

dav

mde

Jeg hadde store planer for utepynten, men rakk det ikke. Litt ble det i hvert fall tid til.

dav

Denne «kirkegård-pakken» kjøpte jeg på obs. Med en fakkel på kvelden ble det veldig effektfullt.

mde

Vi har «tåkemaskin» til dammen som vi aldri bruker, men til dette bruket er den jo helt perfekt. Lager en dis som legger seg over dammen og kryper over kanten og ut i hagen.

bty

Da er det bare å pynte seg og komme seg ut i morgen ………………, men kanskje lurt å la klovnemaska bli hjemme etter som noen idioter har ødelagt den morroa for oss som elsker å skremme klovne-fobiske døttre :-S

Håper du lot deg inspirere 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Follofarmens høstbord 2016

dav

Hei

Som de av dere som følger bloggen sikkert har fått med dere er jeg over gjennomsnittet glad i å pynte bord. Denne gangen er det årets høstbord som har blitt til. Det er kanskje ikke så mange høstlige farger her, men sommerlige blomster og duker er byttet ut med lyng, kongler, bast og reinsdyrhoder.

mde

Fant disse glitrende, små reinsdyrhodene på Nille og når det er glitter å da klarer jo ikke jeg å gå forbi uten at det ramler noe ned i handlekurven. De er egentlig til å henge på veggen, men jeg kjøpte 6 stk til å pynte bord med. Litt kunstig lyng i champagnekjøleren, kongler og lyslenke i bastkurven sammen med tre lysestaker og litt kongler og en fin serviett på tallerkenen sammen med det glitrende hodet, så ble det et koselig høstbord.

Nå er det bare å tenne stearinlys, fyre i peisen (eller som vi gjør som har varmepumpe –  sette på lysslynga i peisen så vi ikke svetter i hjel) og kose seg rundt bordet.

Nyt flotte høstdager folkens 🙂

Vi blogges 🙂 Klem