Nelly får kolikk

"auuuu........jeg har så vondt i magen min!"

Hei 🙂 Håper dere hadde en fin lørdag. Været ble uventet bra her for det var jo varslet regn, men det kom i natt og i dag istedet. Det skal regne hele dagen så da er det fint å kunne pusle litt inne.

Det ble ikke noe arbeid på innedammen i går. Bonden lot seg istedet overtale til å hjelpe til å vaske huset. Det trengtes! Vi er den mest rotete familien jeg vet om. Jeg var godt i gang med å skrive et blogginnlegg om «lukt» da Egil kom inn å sa at Nelly hadde fått kolikk.

Kolikk er en fellesbetegnelse for magesmerter hos pattedyr, og er vanlig blant hester. Det er et samlebegrep for buksmerter. Hester får noen ganger kolikk av å ha spist for mye kraftfór eller annen mat. Symptomer hos en hest inkluderer svetting, sterk uro, forsøk på å bite seg i buken og rulling på bakken. Hesten vil helst ligge, og av og til rulle seg, men noen mener dette kan forårsake tarmslyng og at man derfor må holde hesten på bena. I dag er det flere veterinærer som mener man bare skal la hesten være så lenge rullingen ikke er for voldsom. Kolikk kan raskt bli alvorlig og kan føre til at hesten dør eller må avlives så det er viktig å følge med.

Nelly er et matvrak og dette er ikke første kolikken vi har hatt på henne. Vi har hatt veterinær to ganger på henne før hvor det har vært nødvendig å sette sonde å gi henne lakserende middel og vann, samt smertestillende sprøyter. Hester har nok oftere lette kolikker enn mange eiere vet, noe de som regel ordner opp i selv. Det er når det blir alvorlig de trenger vår hjelp. Gårsdagens kolikk var forårsaket av at de fikk utvidet område på beite og dermed mer å spise……….og da må man jo spise alt på en gang!

Vi tok med Nelly og gikk en tur. Til å begynne med gjorde det så vondt at hun ikke ville gå og stoppet for hver tiende meter, men litt etter litt kviknet hun til og når vi kom tilbake viste hun ikke lenger tegn på smerter. Hun fikk bare litt mat til kvelds og i dag morres var hun i fin form. I dag er hun tilbake på beitet og vi får krysse fingrene for at hun kan spise med måte 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

6 kommentarer til «Nelly får kolikk»

 1. Hei Farmen-folka.. Nå har jeg lest hele bloggen så langt, og jeg må si at det er hyggelig lesing. Så fint dere har det Nina, og så flotte dyr. -Og kakene… «sukk».. :o) Det virker som om det er nok å gjøre, og nok å blogge om. Ikke rart dere trives der.

  Jeg dropper helt sikkert innom å leser mer. Klem og god sommer så lenge!

 2. Hei Ann-Christin 🙂 Så snill du er 🙂 Tusen takk for kjempekos kommentar og for at du vil lese bloggen. Det er sosionom-anci ikke sant? Vi må gjøre alvor av å treffes en dag. God sommer til deg også. Klem

 3. Hei Frøydis 🙂 Tusen takk. Hest er en fin hobby, spesielt for unge jenter. Man kan lære mye og ha stor overføringsverdi av å lære seg å handtere hester. Tusen takk for at du leser bloggen 🙂

 4. jeg må jo lese den – vi Follo folk får holde sammen 🙂 flotte hester dere har det må jeg bare si. det er en tinker og en frieser ?? rir dere hale familien ??
  du skriver på en koselig måte, og legger ut masse flott bilder. så denne bloggen blir jeg å følge videre…..
  ha en fin dag

 5. Hei Frøydis 🙂 Morro å høre at du også er Follo-væring 🙂 Vi har to friesere og en tinker, dvs vi har en hest hver. Min mann og jeg rir og kjører, men bare som kos. Datteren min er den av oss som er flinkest til å ri, men hun er i alderen hvor det er helt andre ting som er intressant. Hender hun tar seg en ridetur, men det er stort sett vi som bruker hestene. Ha en flott dag videre du også 🙂

Det er stengt for kommentarer.