Har hesten din mugg, eller er det kanskje «fotskabb»?

bty

Hei 🙂

En av bakdelene med det kalde, tørre været er at fotmidden (også kalt fotskabb) til hestene går helt bananas. De som har fulgt oss en tid vet at dette er et problem vi har slitt med i mange år. Vi behandler med jevne mellomrom, men fotmidd er fryktelig vanskelig å bli kvitt. Vi har mer eller mindre gitt opp kampen og legger heller energien i å holde angrepene nede så godt vi kan.

hdr

Fotmidd er et kjent problem på importerte hester da det tidligere har vært langt mer vanlig i utlandet enn her i landet. I dag er det så mange importerte hester i Norge at det nok er et langt større problem enn mange tror. Mange mistolker symptomene til å være mugg da fotmidd kan se ganske likt ut med fete skorper og kløe. Vinteren er en ypperlig tid å oppdage midden da den til forskjell fra mugg, blomstrer opp når det er kaldt og tørt vær. Mugg, som er en soppinfeksjon, blomstrer opp når det er fuktig og varmt. Det er ikke vanlig at hestene får sår som Duco har på bildet over, men blir det ille klør de seg masse om natten og da kan det fort bli bare flekker og sår hvis man ikke passer på og er raskt ute med behandling. Grunnet kulda har vi ventet litt for lenge med å vaske han og da ble dette resultatet 🙁

bty

Vi behandler med store doser Frontline og doble doser med Ivomec Comp (vi har prøvd mye forskjellig og jeg lover at dette er det mest effektive), men det er begrenset hvor ofte vi kan gjøre dette, både med tanke på hestenes helse og vår lommebok. Vi barberer også hestenes hovskjegg, men er litt usikre på hvor lurt dette er da det synes å jage midden lenger opp på bena. Etter som midden ikke liker fukt er en grundig skrubb med grønnsåpe også veldig effektivt og holder bestanden av midd kraftig nede. De liker heller ikke kulde eller direkte sollys.

bty

Skal si dere det er enn gutt som koste seg når han ble skrubbet på de kløende bena. Nå får vi håpe på mildere vær så vi kan gi dem alle en grundig rundvask.

Ellers skjer det mye her på farmen om dagen, men ikke så mye «bloggbart» foreløpig. Bilder kommer så fort det er noe å vise 🙂

Vi blogges 🙂 klem og knegg fra Duco og meg

4 kommentarer til «Har hesten din mugg, eller er det kanskje «fotskabb»?»

  1. Du jobber mye Nina:)
    må si at selv om jeg ikke har hester selv så er det interessant å lese det du skriver. Jeg leser ofte bloggen din uten å kommentere😁
    Må bli flinkere til det:-)

Det er stengt for kommentarer.