På kurs med en konditor

Hei 🙂

I helga satte jeg nesa mot Hedmark og Kongsvinger for å delta på et kakekurs med konditor Ivar Bakke som driver Evensen Bakeri og Conditori på Kirkenær. Kurset tok for seg bl.a hvordan fylle kaker, legge på marsipanlokk, pynte, hvordan lage div marsipanfigurer, sprøyteteknikker, hvordan lage en enkel etasjekake og overføring fra papir til marsipan. En del var kjent, men jeg fikk mange gode tips. Utrolig morsomt å se en proff kakemann i arbeid og ikke minst å tilbringe en hel dag med 16 andre mer eller mindre kakeglade mennesker 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å lage roser i marsipan er nesten et «must» når man skal pynte kaker og et fint sted å begynne når man skal lære. Jeg har jo etter hvert laget noen hundre roser, men det var gøy å se hvordan Ivar gjorde det. Jeg bruker kjevle og runde utstikkere, men her lærte vi en veldig enkel måte å gjøre det på som krever lite utstyr.

I stedet for å kjevle og stikke ut blader, rullet vi marsipanen til en rull, skar den i skiver og trykket blader mellom til plaststykker. Det er en veldig enkel og rask måte å gjøre det på, men en litt «mannemåte» vil jeg påstå. Grunnen til at jeg påstår det er at det er ganske tungt. Mye klemming som jeg etter kort stund ville fått veldig vondt i armene av, så jeg får nok holde meg til «damemetoden», i hvert fall så lenge det skal lages mange 🙂

Sprøyteteknikker ble det også litt tid til. Her brukte vi sjokoladegele, noe jeg ikke hadde hørt om. Det er visst ganske enkelt å lage og det finnes visst flere måter å gjøre det på. Her tror jeg det var laget av vann, gelantin og kakaopulver, men man kan visst lage det av f.eks sjokoladepålegg også.

Og omtrent sånn ser det ut når Nina gjør noe hun ikke kan 😀 Jeg er ikke noe flink til å skrive eller lage border med tynn tipp uten å ha noe mønster å følge. Det er vanskelig og krever en del trening…….i hvert fall for meg. De fire flinkeste fikk trekke om en av kakene Ivar laget og som dere ser dro jeg hjem uten kake 😀

Follofarmen har på nyåret blitt til «hellsefarmen», noe dere skal få lese om i et senere innlegg, men jeg tror nok jeg skulle unnet meg en lite utskjeielse hvis jeg hadde fått med meg en av disse fine kakene hjem.

Hun som vant valgte denne kaken, og det forstår jeg godt for det er en av mine favorittkaker også. Bløtekake med bringebær, vaniljekrem, bær, gelelokk og nøtter….mmmmm 🙂 Men jeg unnet meg en liten smakebit av en av de andre kakene og den var også veldig god 🙂

Her fikk jeg også et godt tips om hvordan man legger nøtter på siden av kaka. Mye enklere enn slik jeg har gjort det som har vært å kaste de på så hele kjøkkenet er fult av nøtter 😀

Vi fikk også se hvor enkelt man kan lage enkel sjokoladedekor til kakene. Utrolig dekorativt og overrasjende lite komplisert.

Jeg fikk en del gode tips når det gjaldt det grunnleggende i kakepynting  som f.eks hvordan man bør fylle kaken og legge på marsipanlokk.

 

 

En flott og enkel etasjekake ble det også tid til. Denne var det også en heldig deltaker som fikk med seg hjem etter loddtrekking blandt oss deltakerene 🙂

Når man er proff opererer man ikke med små marsipanpølser fra supern, da snakker vi 2,5 – 12,5 kg pakker 🙂 Her var det en deilig tysk marsipan med 60% mandler. Jeg er ikke så veldig glad i marsipan, men min gode venninne Mette kunne skrive under på at den var så god som Ivar hevdet. Gode råvarer er viktig!

Så enkelt som ingen ting tryllet Ivar fram store og flotte marsipanfigurer (bildene ble desverre ikke så bra).

En annen morsom ting var å se hvordan man bruker airbrush med konditorfarge. Ser ikke bort fra at farmen huser en slik maskin en dag :-)….går jo ann å ønske seg 🙂

Denne flotte marsipanfisken ble laget i ufarget marsipan og deretter sprayet.

Dette må man vel kunne kalle en «mannekake»? 🙂 Det var en sjokoladekake med sjokoladesmørkrem som også fikk en omgang med airbrushen. Passet jo perfekt et en av mennene til damene som deltok hadde bursdag og kunne gledes med denne fine kaken, Gratulerer med dagen Geir 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overføring fra papir til marsipan sto også på dagsorden.

Utrolig enkelt…..

…..og ble veldig fint.

Ikke verst med så mange gode tips på en dag? Et fint kurs og en flott helg.

Håper jeg snart fåt tid til litt baking igjen. Morsdag og Valentinesday nærmer seg og jeg håper jeg kan finne litt tid mellom slagene til å finne på noe fint.

Ellers på farmen er alt som det pleier, hektisk, men bra. Det som ikke er så bra er at vi har fått et museproblem som vi må finne en løsning på før de overtar huset. Forstår jo at de stakkars små synes det har vært kaldt ute, men det får være grenser for rot og ødeleggelser. Nå må vi fram med gift og feller før skadene blir for store 🙁 Pus tror tydeligvis dette er en trygdebolig, så da fåt vi tobente ta jobben 😉

Tusen takk for at dere tar dere tid til å besøke bloggen. Håper det ikke blir så lenge til neste gang 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

 

2 kommentarer til «På kurs med en konditor»

  1. Ser ut til at det har vært et fint kurs for deg. Jeg gleder meg til morsdagen, da du får prøvd ut noe av det du har lært. Klem mamma

Det er stengt for kommentarer.