Julepyntede punsjeboller

Hei 🙂

Ble ikke noe innlegg i går da punsjebollene tok litt lenger tid enn forvented. Nå er de klare så da er det bare å ta frem bakesakene folkens og lage små søtsaker som både egner seg fint som gaver og på kakebordet på julaften.

Her er oppskriften;

300 g kakerester

100 g smør/margarin

125 g melis

4 ss kakao

3 eggeplommer

1/2 ss rom essens

1,5 ss punsj

Slik gjør du:

  • Pisk melis og smør sammen
  • Pisk inn kakao og eggeplommer
  • Smuldre opp kakerestene, ha i sammen med rom og punsj
  • Rull i små kuler, avkjøl i kjøleskap
  • Dypp i sjokolade, avkjøl
  • Ha på pynt

Etter at jeg bakte til klassen hadde jeg en del kaker til overs, muffins og eplekake. I punsjeboller kan man bruke hva som helst av kakerester, men jeg vil ikke anbefale å bruker kaker med krem eller annen pynt 🙂 . Når jeg ikke har kakerester pleier jeg bare å kjøpe ferdige kakebunner. Det blir nesten like godt. Kakene jeg brukte denne gangen var litt for fuktige. Det er en fordel om de er litt tørre.

Tidligere har jeg bra brukt rom essens i bollene, men denne gangen brukte jeg (litt for mye) svensk punsch. For å få litt ekstra smak hadde jeg også i en 1/2 ss rom essens. Hvis du ikke har pusch kan du bruke bare essens. Smak til eter ønske.

Pga fuktigheten i kakene og en litt ivrig baker som hadde i litt mye pusch, ble bollene litt for myke. Jeg kjølte derfor ganske lenge før jeg dyppet dem i sjokolade. For at sjokoladen skal bli lettere å jobbe med har jeg i litt olje (5% om sommeren og 10% om vinteren). Denne gangen hadde jeg i litt for mye og bollene ble klissete både inni og utenpå……, men smaken var det ikke noe å si på.

Mens bollene sto til kjøling laget jeg pynten. Julestjerner og kristtorn av marsipan. Disse er laget med utstikkere som du bl.a finner på Kakeboksen. Julestjernene lager jeg ved å lage et grønt blad og to røde. Jeg legger bladene oppå hverandre og former de ved å presse de litt sammen på midten. I midten la jeg tre gule kakeperler og litt glitter.

Bærene til kristtornen lager jeg ved å rulle små kuler av marsipan.

Jeg legger bollene i små muffinsformer. Det hvite på bollene er Royal Icing (melis, eggehvite og vann).

Sånn ser det ut når jeg baker……

……en eller annen roter noe helt forferdelig når jeg baker!……hm……kan ikke skjønne hvem? 🙂 Tar jo nesten like lang tid å rydde som det tar å bake!

Tror det ble ca 77 punsjeboller. Burde hole til over jule det 🙂 ……..blir vel noen boller på familien, eller så kommer min kjære til å spise opp alle sammen 🙂

Håper du ble inspirert til å prøve deg? 🙂 Synes dette er bedre enn tørre julekaker man bare bærer ut og inn hele julen. Disse kan jeg garantere blir spist.

I morgen tror jeg det blir vask og pynting av stallen…..og det trengs! Hestene hadde også trengt en julevask, men jeg får se hva jeg orker og rekker 😉

Vi blogges 🙂 Klem