Nelly er syk – Forfangenhet hos hest

Hei 🙂

Velkommen til Follofarmen 🙂 De av dere som har fulgt oss har sikkert fått med dere helgens dramatikk når vår tinkerhest Nelly ble syk. I forbindelse med tilvenning av gress har hestene hatt litt magevondt, men det har ikke vært noe alvorlig. Dette er noe som de fleste opplever når hestene skal tilvennes gress. Vi har forsøkt å være forsiktige og latt de gradvis gresse litt mer for hver dag, men med et matvrak som Nelly er det ikke alltid så lett å kontrollere hvor mye hun får i seg. Før gressingen ble skoene tatt av alle hestene.

Alt så ut til å gå bra og vi var nå oppe i full dag med gressing. Alle hestene har vist litt tegn til å være sårbente da de ikke er vant til å gå uten sko. På slutten av forrige uke ble Nelly merbart verre, men da hun syntes mer halt på det ene benet trodde vi det kunne være en liten knusning under hoven (det samme som et lite blåmerke). Egil skodde henne på frambena og hun ble merkbart bedere……..i hvert fall med en gang.

På fredag ettermiddag ble hun merkbart verre igjen og da på begge bena. Lørdag morgen var hun lite villig til å stå opp og til å gå ut av boksen sin. Vel ute ble hun enda verre og ville etter kort tid nesten ikke røre på seg. Vi ringte straks veterinærvakta som kom etter bare 15 – 20 minutter. Nelly ble sjekket og veterinæren bekreftet vår mistanske om at hun kunne være forfangen. Hun hadde da merkbar økt puls i begge frambena og var tydelig smertepåvirket. Hun ømmet ikke spesielt når hun ble trykket under høvene, hadde ikke varme høver og avlastet ikke frambenene i særlig grad. Til tross for at dette er vanlig ved forfangenhet mente veterinæren at det var en (trolig) lett forfangenhet.

Hun fikk straks smerte- og betennelsesdempende medisin intravenøst, framskoene ble tatt av og hun ble foreskrevet hvile på mykt underlag i første omgang i en uke. Hun kan ikke brukes, spise gress eller kraftfor før dyrlegen har gitt klarsignal. I tilegg til dette skal hun gå på smerte- og betennelsesdempende medisiner i fem dager (i første omgang).

Forfangenhet hos hest

Forfangenhet er en kov/hovsykdom hos storfe og hest. Årsaken til forfangenhet kan være flere, som: i forbindelse med bakterielle forgiftninger (mage/tarm/kjønnssykdommer), forspising av kraftfor, fedme,brått forskifte, stort inntak av karbohydrater,  infeksjoner eller sykdom andre steder i hestens kropp, problemer ved følling, ubalanse i blodsukkeret, eller hardt arbeid på fast underlag.

Forfangenhet er en veldig smertefull lidelse  som i første rekke skyldes endringer i hovens normale blodtilførsel. Forfangenheten fører til at hovens struktur svekkes. I veldig alvorlige tilfeller kan hovbenet rotere eller synke ned i hoven, og i verste fall kan spissen av hovbenet bryte igjennom hovsålen.

Forfangenhet går sjelden over av seg selv. Jo snarere hesten kommer under veterinærbehandling, jo større sjanse er det for at den kan bli frisk. Avhengig av årsaken til forfangenheten, kan veterinæren gi forskjellig behandling. I mange tilfeller kan sykdommen leges over tid (opp til 3 år), dersom forholdene rundt hesten tilrettelegges. Hesten må ta av skoene og høvene må beskjæres av en godkjent hovslager. All tilgang til fôr som er rikt på karbohydrater, grønt gress, havre, osv. bør stoppes, og hesten bør kun ha tilgang til godt høy – og vann, selvfølgelig. Underlaget hesten går på er viktig (tørt, mykt, gjerne grus), og det er også viktig at hesten er i bevegelse nesten hele tiden. Det er likevel viktig at det ikke blir for stor belastning på høvene i form av vridninger – det vil si, ingen skarpe svinger, longering osv. (Wikipeidia)

Forfangenhet kan forekomme i to former: akutt og kronisk. I akutte tilfeller oppstår symptomene hurtig og er meget alvorlige. Kroniske tilfeller er tilfeller som ikke har latt seg kurere fullstendig. Disse er ofte mindre alvorlige, men hesten vil ofte være plaget resten av livet.

Årsaken til at Nelly ble forfangen er nok flere…….og de fleste årsakene er nok vår feil 🙁  Dyrlegen mente Nelly var minst 100 – 150 kg overvektig. I tillegg til dette har hun vært plaget med kolikk i forbindelse med gressingen. Hun overspiser og p.g.a temperaturvekslingen som har vært, er det nå mye sukker (karbohydrater) i gresset. Dyrene våre har det bra, kanskje litt for bra. De er bortskjemte og, selv om de nok er veldig fornøyd med livene sine, må vi tar inn over oss at dette trolig er et resultat av mislighold. Mislighold behøver ikke å være et resultat av ondskap og forsømmelse, men kan også være et resultat av snillisme og feilslått godhet. Vi har foret for mye, trent for lite og vært litt for ivrige etter at de skulle få komme på gress.  Dette er nok i sum grunnen til at Nelly nå er syk. Det er utrolig trist å tenke på at det er vi som har gjort henne syk, men det kan vi ikke gjøre noe med nå, annet enn å lære av det, hjelpe henne til å bli frisk og å bli flinkere i fremtiden.

Når dette er sakt må det også sies at vi har hatt veldig uflaks. Akkurat som det er vanskelig for en heroinist å vite hvor ren heroinen er før han/hun setter seg et skudd, er det umulig for oss å vite hvor mye karbohydrater det er i gresset til en hver tid (uten å få gresset analysert). Vi vet at det blir mer etter frost og at det er mer tidligere på våren enn senere på sommeren. Det har ikke vært frostnetter her etter at vi satte hestene på gress og juni er jo ikke veldig tidlig å sette de på gress. Veterinæren hadde hatt mange liknende henvendelser, så det er i hvert fall en liten trøst at det ikke bare er vi som har feilvurdert i år…………at flere hester er syke er jo ingen trøst.

Nå skal vi først konsentreres oss om å få henne helt frisk med medisiner og mye hvile. Hun har fått masse flis i boksen sin så hun skal stå mykt. Medesinen hun får er Metacam 15 mg/ml (noe liknende Ibux). Hun får ikke gå på beitet og når hun etter hvert skal på beitet, blir det et skrint beite hvor faren for overspising ikke er like stor. For oss betyr dette en god del utgifter og ekstraarbeid, men det er en konsekvens vi bare må finne oss i. I tillegg til medisiner og dyrlege har vi også leid et ekstra beite hvor det er lite gress slik at hun kan gå der til å begynne med når hun er frisk. Vi må også slå beitet de skal gresse på for å få et litt mindre kraftig gress der. Slik er det å ha hest! Man må bare kaste seg rundt når ting skjer, og ting sker til stadighet.

Foerløpig ser vi fremgang. Hun ømmer mindre og synes medisinen er veldig god 🙂 Det hun ikke synes er så bra er at hun må stå alene om ettermiddagen. Guttene får fortsatt gresse noen timer om dagen og hun får noen timer hvile alene i boks og i paddock. Når Duco begynner å kjede seg jager han de andre rundt og det er ikke bra for Nelly nå. Hun roper etter guttene og Zaino står på beitet å roper etter henne. Det er litt vondt å høre på, men skal vi få henne frisk må det bare til. De er kjempesøte når de kommer sammen igjen om kvelden. Da klør og koser de hverandre masse 🙂

Avtalen med veterinæren er at vi skal fortsette dette regimet i ca 2 uker. Etter det kommer han og sjekker henne. Da vil det bli tatt røntgen av bena hennes for å se om det har blitt noen skader på høvene. Det vil også bli vurdert om vi skal sende inn blodprøver for å se om det kan være noen bakenforliggende årsaker som diabetes eller cushings.

Vi blogges 🙂 Klem

 

12 kommentarer til «Nelly er syk – Forfangenhet hos hest»

  1. hei Nina vår ,skal si dere har mye å styre med ;(….vondt når husdyra våre blir syke ,…..at det er deres feil er vel en sannhet med modifikasjoner ;)…vet ikke om mange som har slik omtanke for sine firbente enn dere ;)….håper at Nelly snart er på beina igjen ;)…med den omsorgen hun og de andre dyra får ,så går nok dette bra ….klem til to og firbente 😉

  2. Hei Lill 🙂 Jo da, de har det bra, men kanskje litt for bra 🙂 Vi få håpe det beste og gjøre hva vi kan, så går det forhåpentligvis bra 🙂 Stor klem tilbake

  3. Hvordan går det med Nelly nå? Sitter og søker på forfangenhet pga. jeg har en shettishoppe som muligens har det. Hun viser vage symptomer, og veterinær kommer imorgen. Jeg har noen spm. angående behandlingen, utgiftene, resultatet 🙂

  4. Hei Amanda 🙂 Velkommen til bloggen 🙂 Så utrolig trist å høre om shettisen din 🙁 Det går bra med Nelly. Vi holder henne fortsatt i ro og hun har på boots når hun er ute. Nå kan vi gå litt turer med henne, uten rytter, men det er først å fremst for å få henne ned i vekt. Vi begynte med å holde henne på boks i noen uker. Hun fikk Matacam ca 17-18 dager. Den er smertestillende og betennelsesdempende. For 10 dager meg Metacam koster det ca 1200,-. Når hun var helt smertefri røntget vi henne. Det kostet ca 2000,-. Vi kjøpte myke botts og de kostet ca 2000,-. Vi må nok regne ca et år før hun er bra. Hoven må vokse helt ut igjen. Nå er sålene hennes i ferd med å ramle av, men det skal de. Under kommer det en ny såle. Nelly har både en senkning og en dreining av hovbenet så det må Egil rette på når hun kan begynne å ha sko på igjen. Regner meg at vi kan sko henne etter 3-6 mnd, avhenger av hvordan det går. Viktig at du samarbeider med vetr og en flink hovslager. Hun bør verkes regelmessig. Ikke gi henne noe med sukker (gress, epler, godbit osv). Bare tørt høy i moderate mengder. Vi har gått ned 2 kg pr dag for å få Nelly ned i vekt. Vi skal også ta en blodprøve etter hvert for å se om det kan være diabetes eller andre ting som ligger bak forfangenheten. Masse lykke til. Bare spør hvis det er noe du lurer på, men kontakt med en god vetr og hovslager er det viktigste 🙂

  5. Tusen takk for svar:) May gikk i fem dager på noe som var smertestillende og betennelsesdempende. Husker ikke hva det het, men det begynner på F:) Imorgen skal veterinær komme å undersøke henne igjen. Samt hovslager. Så bra at d gikk bra med hesten din. Håper det samme for hoppa mi:)

  6. Hei igjen Amanda 🙂 Jeg krysser fingrene for May og håper alt går bra 🙂 Det tar lang tid og Nelly er heller ikke helt ute av fare enda, men med mye ro og pleie får vi håper begge damene våre blir friske og fine 🙂 Lykke til 🙂

  7. Ja vi får virkelig håpe det går bra med dem begge: o Igår fikk May injeksjon med metacam, og fra imorgen starter hun på det og skal ha det i ca. 10 dager. Så får vi se. Hvor lang tid gikk det før Nelly tok røntgen? Altså, til hun var smertefri..

  8. Hei Amanda 🙂 Jeg tror det tok ca 3 uker før vi kunne ta røntgen. Hesten må være helt smertefri før dette gjøres slik at det ikke gjør vondt når de setter bena på klossene. Tror Metacam er den beste medisinen. Det var veldig effektivt på Nelly 🙂

  9. Okei. May har gått på Metacam siden lørdag, og jeg ser bedring:) Takk for svar, det har vært til hjelp:D!

Det er stengt for kommentarer.