Zaino – sjefen i flokken

Hei 🙂

Beklager at det har vært litt stille her inne i det siste, men det jeg gjør om dagen egner seg dårlig på bloggen. Avvikling av et aksjeselskap er ikke akkurat underholdende.

Nå har vinteren kommet og snøen har dekket alt vi ikke rakk og det er litt deilig. Samtidig er det jo lett å drømme seg til varmere dager når det snør sidelengs og gradestokken vieser under -10. Jeg har derfor hentet frem noen gamle videoer av Zaino og laget en liten film.

Filmen viser en dag på sommerbeite for noen år siden. Den gangen sto våre hester sammen med to andre merrer. En dag ble det satt inn en fremmed vallak. Han ble satt sammen med de to merrene og de tre ble skilt fra våre tre. Filmen viser hvordan Zaino, som er sjefen i flokken, løser oppgaven som leder når hestene blir sluppet sammen. Man kan lære mye om hestene ved å se hvordan de løser en slik oppgave.

Så dere hvordan hestene snakket sammen?

Zaino viser tydelig at han ikke vil den andre noe vondt, men at han ikke vil gi fra seg lederrollen. Den fremmede vallaken viser også, på en høflig måte, at han synes han burde være sjef siden han er eldst. Legg merke til hvordan merrene flørter litt med den nye sjarmøren, bortsett fra Nelly som kun er opptatt av mat 😀

Guttene våre samarbeider og det gjør det vanskelig for andre vallaker å komme inn i flokken. De er vennlige sjeler og forsøker alltid mildeste vei først, men mentalt er de harde og finner seg ikke i noe tull. En nykommer må vise at han virkelig underkaster seg og ikke vil ufordre lederen, eller andre som står over han i rang. Vi har sluppet hester inn som har blitt godtatt med en gang og andre har aldri blitt godtatt. Det kan være en brutal verden, men slik er det i dyrenes verden.

Vi blogges 🙂 Klem

2 kommentarer til «Zaino – sjefen i flokken»

  1. Super fin tekst og video Nina (og Egil) du har helt ret i at det måske på udsiden kan se lidt «tøfft» ud når den nye hest bliver jagtet rundt, men omvendt så bliver der jo absolut ingen skade gjort på han, og det er super flott – og sådan som jeg kender mine friesere. Det er utroligt så nyanceret sproget kan være, hos os hjemme er det nu den lille Amerikanske Quarter hoppe som er sjef – selv om hun er meget mindre end de to gamle friesere, men de gider ikke noget brok og flytter sig hurtigt for hende. I modsætning til frieserne BIDER og sparker hun om nødvendigt, og det har de stor respekt for!

    mange knus
    Miriam

  2. Takk Miriam 🙂 Ja, det er morsomt å observere de i flokken. Man kan lære så mye om dem¨på den måten. Duco og Zaino kan selvfølgelig også bite og sparke, men det skal veeeeldig mye til. Zaino kan bite Duco litt, men det er jo fordi han kan være litt frekk mot sjefen innimellom. En venninne av meg hadde en liten shetlandsponny som var sjef over en stor norsk travhest. Den lille ponnyen dro den store hesten med seg rundt etter grima, så størrelsen er helt klart ikke så viktig når det gjelder hvem som er sjef 🙂 Mange knus tilbake <3

Det er stengt for kommentarer.