Innedammen Del 1

Hei 🙂

I dette innlegget vil jeg vise hvordan vi har bygget innedammen vår. For nye lesere kan jeg fortelle at vi på Follofarmen har en hagedam på ca 4000 liter med gullfisk, slørhaler og koi (en karpefisk). Etter som dammen er for grunn til at fisken kan overvintre, er vi avhengig av et sted å gjøre av de om vinteren. Dette er bakgrunnen for at vi valgte å bygge innedammen, eller Koia som vi også kaller den.

Bygging:

Føreste vinteren vi hadde fisken kom vinteren litt brått på oss. Vi hadde egentlig bestemt oss for å ha fiskene i en tank i kjelleren, men i siste liten ble vi betenkt på å ha så mye vann i kjelleren og redde for at vi ikke skulle klare å holde fisken i dvale.

Kvelden før første frostnatt den vinteren hastet vi ut, etter å ha funnet et 240 liter aquarium på finn.no, og fikk fisket opp 60 store og små fisk fra dammen. De gikk fra 4- 20 grader i vannet på et døgn og sto som sill i tønne. 30 av de 60 var yngel og halvparten av disse spiste den andre fisket opp. Noen fisk døde av oksygenmangel ved strømbrudd og noen ble syke, av ulike grunner. Utrolig nok hadde vi likevel 30 fisk igjen når våren kom. Klok av skade bestemte vi oss for å ikke gjenta dette eksperimentet og bestemte oss igjen for å ha dem i tank i kjelleren når vinteren kom. Nok en gang ombestemte vi oss i siste liten og ideen om et eget lite inne-dam-hus ble født.

Vi synes vi var ordentlig smarte når vi bestemst oss for å bruke det gamle kaninhuset som innedam. Ideen var å sette inn et stort kar og renseanlegget etter at huset hadde blitt isolert. Følte oss ikke like smarte når vi, bare noen dager før fiskene skulle inn, at det ikke ville bli plass.

Teknisk avdeling, dvs min mann Egil, kom da med forslag om å bygge et eget lite hus til fisken. Etter å ha gitt løfte om en tidsberegning og et budsjett som var Statsbygg verdig (d.v.s alt for snaut når det både kom til tid og kostnader), ble undertegnede overtalt og bygging ble satt i gang.

Vi samlet sammen det vi hadde av gamle matrerialer og gikk til innkjøp av det vi trengte i tillegg. Selve bygget er på ca 4,5 kvadratmeter.

Mens teknisk avdeling bygget hadde designavdlingen store planer for innredningen. Målet var å lage et damhus hvor man kunne gå inn om vinteren og få en følelse av å være ute i skogen om sommeren. Det var nesten ikke grenser for gode ideer fra undertegnede når det kom til hvordan dette kunne gjøres og ikke minste hvor mye vi ville få plass til av stæsj i det lille huset.

Etter som vinteren er så lang i dette landet var vi enige om at fisken ikke skulle settes i dvale og at vi skulle ha sommertemperatur inn hele vinteren. Koia ble derfor godt isolert med 10 cm isolasjon.

Selve dammen ble bygger i 48×98 mm reisverk og trykkimpregnert 22mm gulvspon-plater og er på ca 1m x 1,5 x 0,9m (dvs ca 1100 liter vann. Vi fyller ikke helt opp til kanten).

Dammen ble tekket med 2 mm (tror vi) Firestone damfolie.

Vannfall:

Etter å ha funnet ut at det ville koste oss flere tusen å kjøpe noe ferdig som vi kunne bruke til vannfall, bestemte vi oss for å prøve å lage det selv.

Jeg kjøpte en malebøtte og overlot til min utrolig flinke mann å finne ut av hvordan han skulle løse denne utfordringen.

Ved hjelp av litt folie, en skiferbit og noen rørbiter ble vannfallet til.

Selv om det kanskje ikke ble like «slimt» som et av de man kjøper, ble det bra nok for vår bruk og lommebok. Ikke dårlig til å være et vannfall som kostet oss under 100-lappen.

Motivmaling:

Jeg har ikke mye erfaring med motivmaling, men ingen skal si noe på ambisjonene i hvet fall. Med friskt mot fant jeg noen fine motiver av Huldra og Nøkken på nettet og satte i gang.

Huldra og små nisser  hører jo hjemme i en norsk skog og ble bakveggen for dammen. Litt morsomt at hun faktisk likner litt på datteren vår Kamilla 🙂

Kan jo ikke lage en norsk skog med tjern uten at Nøkken får være med.

Noen kvister av krokhassel (tror jeg det heter?), planter, fugler og stæsj skulle gi det hele en tre-dimensjonal effekt.

Taket ble også malt med tankt på å gi en følelse av å være ute når man ser opp. Litt skyer og noen svaler er ment å gi denne effekten.

Lenger en dette kom vi ikke det første året, men det var langt nok til å kunne ha fisken der gjennom vinteren.

Å ha fisk i innedam skulle vise seg å bli langt vanskeligere enn vi hadde trodd og vi mistet masse flott fisk. Trolig kom dette av vår mangel på kunnskap om hvordan vi skulle holde vannkvaliteten god. Vi krysser fingrene for at denne vinteren skal bli bedere.

Ferdigstilling av innedammen kommer i del 2 av dette innlegget som kommer i morgen.

Vi blogges 🙂 Klem

4 kommentarer til «Innedammen Del 1»

  1. datteren har en kampfisk i bolle, den er fin den… men måtte kjøpe en sugemalle for å spise alger fikk vi beskjed om. den har dobla størrelsen på ett par uker… vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den…. haha. ser nemlig ut som jeg har en uglybugly i glassbolle, også VIPS ser man den lille søte kampfisken også ja… skulle jo være omvendt da….

  2. hahaha…….nå måtte jeg flire litt Frøydis 😀 Synes jeg ser de. Vet ikke helt hva sugemalle er, men hvis det er det jeg tror kan de bli ganske store ja. Bra ikke kampfisken banker den da 😉

Det er stengt for kommentarer.