Ren og pen stall

Hei kjære lesere 🙂

Nå har vel de fleste kommet tilbake til hverdagen og jeg håper alle har hatt en fin sommer. Her på Follofarmen har sommeren gått alt for fort og vi har gjort alt for lite, så nå er det, som jeg har nevnt tidligere, ganske stressende her. Når man har dyr kan som regel ikke ting vente og det samme gjelder når man er «farm-eier». Hvis dyrene skal ha det bra og bygningene ikke skal forfalle må man bare stå på. Når det er sakt skal det vel også sies at vi ofte gjør litt mer enn det som strengt tatt er helt nødvendig og da blir det jo ekstra mye å gjøre.

Vi bygget stallen for 5 år siden og har gjort alt selv. Den er bygget i to deler, en stalldel som er bygget i Leca og en del med vognskjul og trapp opp til høyloft som er bygget i tre. Høyloftet går over hele bygget og der har vi plass til å lagre høy for hele året.

Stallen har tre bokser, et salrom, vaskespilt (dvs dusj til hestene) og et vaskerom. Innredningen har vi tegnet selv og fått spesiallaget.

Med tre hester som står ute ca 10 timer hver dag i all slags vær, blir det ganske møkkete inne. Vi vasker derfor ned stallen hver sommer når hestene er på sommerbeite. Da blir det også tid til litt pussing og maling der dette trengs. I fjor, som i år, var vi sent ute med å vaske og det ble ikke noe tid til å male. I år bråbestemte vi oss for å male litt selv om vi er sent ute. Vi skal male tak og vegger og ellers flekke der det trengs.

Slik ser «soverommet» til Duco ut. Når han reiser seg opp etter en god natt søvn sparker han ofte bort i veggen og da blir det merker i brystningen. Han og Zaino har også gnagd litt på veggen og dratt malingen av på deler av innredningen. Når man tisser og bæsjer i senga si blir det jo også behov for en real vask.

Det første som må gjøres er å ta opp og trille ut ca 15 store tillebårer med gammel flis.

Selv ikke stallen er fri for stæsj og dette må jo også vaskes. Da er det godt å ha et vaskespilt hvor man bare kan spyle av alt sammen. Når det er gjort er det bare å ta frem kost, vaskebøtte og høytrykkspyler og sette i gang. Det tar en hel dag å vaske ned boksene, vaskespiltet og midtgangen og så er det bare å finne fram malingen.

Det meste av treverket i stallen er beiset med tjærebeis. Den holder seg utrolig bra, men selv ikke den kan overleve hestesko med pigger som sparker i veggen. Den eneste bakdelen med tjærebeis er at den bruker votter og vinter på å tørke. Når stallen var ny hadde vi hester med mahogny-tjærebeis-flekker i nesten et år, for ikke å snakke om pelsdekkede vegger. Siden vi er så sent ute kan vi derfor ikke male hele veggen og jeg har derfor sittet på en bruskasse og flekket over de hvite merkene med tjærebeis en hel dag. Skikkelig møkkajobb!

…, men det bli ikke så verst når det blir ferdig da. Over er det bilde av Nelly sin boks før og etter «flekking».

Stalldøra fikk også et strøk, men ser ut som den trenger et strøk til.

Malt innredning er fint, men ikke så lenge når man har en hestegutt som tigger ved å dra tennene opp og ned gitteret. Det går så malinga spruter til tider. Det hjelper heller ikke at de som har malt den i utgangpunktet ikke har gjort en veldig bra jobb. Det får vi ikke gjort noe med, så vi har bare akseptert at vi må skrape og flekke litt på det hvert år.

Først må all den løse malingen skrapes av……

…så må det grunnes med anti-rust-maling.

Og det er så langt vi har kommet. Det er masse igjen så det er bare å stå på…….

…så jeg kan få godguttene og godjenta mi hjem igjen snart 🙂

Ha en strålende helg alle sammen 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

12 kommentarer til «Ren og pen stall»

 1. Så flinke i er Nina, Jeg ønsker mig en NY stald! vores er så gammel og håbløs at gøre noget som helst med, men måske vi får en ny næste år 🙂
  Duco, Zaino og Nelly er heldige at bo hos sådanne fantastiske dyrevenner som jer.
  knus fra DK

 2. så koselig stall dere har laget – også så flotte hester… skulle gjerne ridd meg en tur på de 😉 hest er kos !!
  ha en fin helg <3

 3. Tusen takk Miriam 🙂 Ja, man er jo så mye i stallen og da er det godt at det er et bra sted for både mennesker og hest. Ikke lett å fikse på gamle bygninger og jeg håper du får din stall 🙂 Klem tilbake fra Norge 🙂

 4. Takk Frøydis 🙂 Hest er best 😉 og våre er selvfølgelig, helt objektivt sett, de fineste hestene i verden 😉 De er rolige og utrolig kosete, men guttene er ikke alltid like lett å ri. Enten så går det for tregt eller så går det for fort. Håper vi snart får oss en hestehenger og kan komme oss på andre siden av fjorden. Da får du møte oss på Vinterbro og være med på en kjøretur. Friesere i par er en herlig opplevelse 🙂

 5. Hei!
  For en kjempefin stall. Vi er i gang med planleggingen av stall og kunne veldig gjerne tenkt oss noe lignende. Hvor mye kostet dette, i rene penger? Har dere plantegninger som det hadde vært mulig å få titte på?
  Mvh. Erland

 6. Hei Erland og velkommen til bloggen 🙂

  Så hyggelig at du liker stallen vår 🙂 Vi har tegnet alt selv og fikk innredningen laget av en som kunne sveise. Den kom på ca 65.000,-. Han hadde aldri laget noe slikt før og kommer ikke til å gjøre det igjen for det var visst veldig mye jobb 😀 Fremtiden Staldinventar i Danmark har noe liknende. Det blir nok litt dyrere, men jeg tror du får det etter mål. Vi har laget hele stallen selv. Den er ca 120 m2 med vognskjul. Det er noen år siden den ble bygget og da var materialene mye billigere enn i dag. Tipper at en tilsvarende stall vil komme på ca 700.000,- hvis du gjør alt selv. Vi har 3 bokser, vaksespilt, vaskerom, salrom, vogskjul og loft over hele bygget. Stallen er i leka og resten i tre. Leka er veldig fint da den er kjølig om sommeren og varm om vinteren.

  Vet ikke om dette var til noe hjelp, men hvis du vil vite mer så si ifra så skal jeg høre med mannen min om vi har noen tegninger som kan være til hjelp.

  Lykke til med stallprisjektet 🙂

 7. Hei igjen!
  Tusen takk for informativt svar! Tegninger hadde vært veldig fint å se, om det er mulig. Vi må nok legge oss i et litt lavere prisleie, men det er hyggelig å drømme litt 🙂

  Kombinasjonen med mur (Leca) i stalldelen og tre i låvedelen synes jeg både er pent å se på og praktisk – nettopp mht. temperatur, både sommer og vinter. Rett og slett den fineste «privatstallen» jeg har sett.

  Takk igjen!

  Erland

 8. Hei Erland 🙂

  Ja, drømmer må man ha. Uten de hadde aldri stedet vårt blitt realisert. Jeg skal høre hva vi har av tegninger 🙂 Ha en strålende helg 🙂

 9. Hei Nina,

  Åhh, for en fantastisk fin og koselig stall du har bygget. Imponerende at du har bygget denne og moro å få stallen akkurat slik man ønsker. Er selv på gang med å planlegge stall i leca. Med 3 til 5 bokser og lite salrom/forrom. Har du et tips til hvor dere fant tegninger eller lagde dere dette helt selv? Vet liksom ikke hvor jeg skal begynne 🙂 Hadde blitt glad for tips, for elsker stallbygget ditt! Ha en god sommer. Mvh Lotte

 10. Hei Lotte
  Tusen takk 🙂 Ja, vi ble velig fornøyd med stallen. Vi har tegnet og laget det meste selv. Innredningen fikk vi spesial laget av en mann som drev med slikt. Det er en kopi av en Fremtiden innredning, men ble mye billigere. Han som laget dette for oss gjør det ikke lenger, men hvis dere finner en som sveiser tilsvarende ting kan dere tegne innredning selv og få den laget. Hvis ikke er det mulig å få kjøpt slikt ferdig, men det er dyrt. Alt annet har vi gjort selv. Mye jobb, men mye penger å spare. Det viktigste er at du tenker igjennom hva du trenger. For oss var det viktig å ha vaskepilt til hestene, salrom og et rom hvor vi kunne ha dekken og vaskemaskin. Vi ønsket også todelt dør for gjøre lufting enklere og tryggere. Dørene laget vi også selv, en i hver enda av stallen. Romslig stallgang er også fint når vi har så store hester. Jeg vet ikke helt hva du trenger å vite, men det er bare å spørre hvis det er noe spesielt du lurer på. Lykke til med byggingen 🙂 Klem

Det er stengt for kommentarer.