Kokosboller…….been there done that!

20140415_141600

Hei igjen 🙂

Håper dere koser dere i det fine påskeværet. Vi har akkurat kommet tilbake fra en deilig ridetur. Blir ikke bedre enn kombinasjonen av hest og vår 🙂 ………..eller, kanskje litt når man etter avsluttet tur kan innta ferske kokosboller 🙂 Som lovet i går deler jeg mine første selvlagde kokosboller. Alle som hadde lagt ut oppskrifter på dette hevdet at det var så enkelt, men jeg vet ikke jeg!? Masse jobb og mys søl spør du meg. Vet ikke om jeg kommer til å gjøre det igjen, men nå har jeg i hvert fall prøvd.

20140414_224657

Jeg begynte med å lage vaffelkjeks. Mange bruker sjokoladekjeks eller annen søt kjøpekjeks, men jeg sytes det skulle være vaffelkjeks. De er enkle å lage og veldig gode. Jeg fant oppskriften på nett, men husker ikke hvor.

Oppskrift:

  • 100 g margarin/smør
  • 1,25 dl sukker
  • 2 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • ca 350 g hvetemel

Smør og sukker piskes til det er hvitt. Tilsett et og et egg, bakepulver, vaniljesukker og til slutt melet. Røren skal bli tykk slik at du kan trille kuler av den. Stek i vaffeljern, 3 stk pr steking.

20140414_213410

Det finnes mange oppskrifter på kokosboller og her må du velge en du selv synes er god. Jeg er ikke så veldig glad i kokosboller som smaker veldig egg så jeg holdt meg unna oppskrifter som baserer det hele på eggehviter. Det finnes oppskrifter som kun er basert på sukker, men jeg fant en som var en blanding av de to. Den fant jeg her. Jeg brukte vaffelkjeks og vaniljestang, men ellers fulgte jeg oppskriften.

20140414_223220

Det gikk med masse sjokolade for å dekke dem, sikkert 600g. Jeg brukte en blanding av lys og mørk sjokolade, kokesjokolade og annen sjokolade (m.a.o. det jeg hadde i skapet). Jeg hadde i litt delfiafett for å gjøre sjokoladen litt mer samarbeidsvillig. I stedet for å dyppe dem (som jeg ikke tror hadde gått), satte jeg de på en rist og helte sjokolade over dem. Herre min skaper for et søl! Både jeg og kjøkkenet var dekket av sjokolade når jeg var ferdig, noe hundene syntes var helt greit og gledelig ryddet opp i 😀

20140414_225012

I noen av kokosbollene puttet jeg i en hel jordbær. Jeg ble inspirert av Hele Norge baker, for de av dere som så siste episode 🙂 Kjempegodt! Men jeg glemte å merke hvem det var så nå må jeg vel spise meg gjennom hele fatet for å finne ut hvor de er 😀

Nei nå tror jeg jeg må ta meg en kokosbolle! All denne bloggingen om søtsakene har gjort meg sulten på flere 🙂

Vi blogges 🙂 Kokosklem

Julepyntede punsjeboller

Hei 🙂

Ble ikke noe innlegg i går da punsjebollene tok litt lenger tid enn forvented. Nå er de klare så da er det bare å ta frem bakesakene folkens og lage små søtsaker som både egner seg fint som gaver og på kakebordet på julaften.

Her er oppskriften;

300 g kakerester

100 g smør/margarin

125 g melis

4 ss kakao

3 eggeplommer

1/2 ss rom essens

1,5 ss punsj

Slik gjør du:

  • Pisk melis og smør sammen
  • Pisk inn kakao og eggeplommer
  • Smuldre opp kakerestene, ha i sammen med rom og punsj
  • Rull i små kuler, avkjøl i kjøleskap
  • Dypp i sjokolade, avkjøl
  • Ha på pynt

Etter at jeg bakte til klassen hadde jeg en del kaker til overs, muffins og eplekake. I punsjeboller kan man bruke hva som helst av kakerester, men jeg vil ikke anbefale å bruker kaker med krem eller annen pynt 🙂 . Når jeg ikke har kakerester pleier jeg bare å kjøpe ferdige kakebunner. Det blir nesten like godt. Kakene jeg brukte denne gangen var litt for fuktige. Det er en fordel om de er litt tørre.

Tidligere har jeg bra brukt rom essens i bollene, men denne gangen brukte jeg (litt for mye) svensk punsch. For å få litt ekstra smak hadde jeg også i en 1/2 ss rom essens. Hvis du ikke har pusch kan du bruke bare essens. Smak til eter ønske.

Pga fuktigheten i kakene og en litt ivrig baker som hadde i litt mye pusch, ble bollene litt for myke. Jeg kjølte derfor ganske lenge før jeg dyppet dem i sjokolade. For at sjokoladen skal bli lettere å jobbe med har jeg i litt olje (5% om sommeren og 10% om vinteren). Denne gangen hadde jeg i litt for mye og bollene ble klissete både inni og utenpå……, men smaken var det ikke noe å si på.

Mens bollene sto til kjøling laget jeg pynten. Julestjerner og kristtorn av marsipan. Disse er laget med utstikkere som du bl.a finner på Kakeboksen. Julestjernene lager jeg ved å lage et grønt blad og to røde. Jeg legger bladene oppå hverandre og former de ved å presse de litt sammen på midten. I midten la jeg tre gule kakeperler og litt glitter.

Bærene til kristtornen lager jeg ved å rulle små kuler av marsipan.

Jeg legger bollene i små muffinsformer. Det hvite på bollene er Royal Icing (melis, eggehvite og vann).

Sånn ser det ut når jeg baker……

……en eller annen roter noe helt forferdelig når jeg baker!……hm……kan ikke skjønne hvem? 🙂 Tar jo nesten like lang tid å rydde som det tar å bake!

Tror det ble ca 77 punsjeboller. Burde hole til over jule det 🙂 ……..blir vel noen boller på familien, eller så kommer min kjære til å spise opp alle sammen 🙂

Håper du ble inspirert til å prøve deg? 🙂 Synes dette er bedre enn tørre julekaker man bare bærer ut og inn hele julen. Disse kan jeg garantere blir spist.

I morgen tror jeg det blir vask og pynting av stallen…..og det trengs! Hestene hadde også trengt en julevask, men jeg får se hva jeg orker og rekker 😉

Vi blogges 🙂 Klem

 

 

Min første bryllupskake – Del 2 Lag dine egne cupcake wrappers

Hei 🙂

I dagens innlegg kan du lære å lage cupcakewrappers. Cupcakewrappers er «pynteomslag» du kan ha rundt cupcakes’ene dine. De kan være ganske dyre å kjøpe så hvis du har litt tid og utstyr kan det lønne seg å lage dem selv.

Men først en liten oppdatering på prøve-bryllupskaka:

Dette er så langt jeg har kommet. Pynten er ferdig, jeg har funnet kakeform og cupcakewrappers.

Pynten består av lilla roser, hvite og lilla blomster i litt ulike størrelser og farger, hvite sommerfuger med rainbow dust glitter og et par hvite svaner. Alt er laget i fondant.

Kaken jeg skal lage i august skal være en 3. etg bryllupskake, men det blir litt mye som prøvekake. Jeg lager derfor en liten kake og fyller ellers stativet med cupcakes. Jeg fant noen wrappers med rosemotiv jeg kjøpte på Cacas for lenge siden som jeg tenkte jeg kunne bruke, men etter som det bare var 12 trengte jeg flere for å fylle fatene. Jeg valgte derfor å lage noen egne. De ble ikke like fine som de kjøpte, men helt greie.

Slik lager du disse cupcakewrappers’ene:

Dette trenger du:

  • Papp (her har jeg brukt 200 g. Et A4 ark gir 3 wrappers)
  • Saks
  • Mønsstersaks
  • Blyant
  • Sjablonutstanser
  • En mal (dette kan du tegne selv eller også finne på nett. Jeg brukte en kjøpewrapper jeg hadde liggende)
  • Dobbeltsidig tape / stiftemaskin

Først tegner du av malen, eller skriver ut hvis du har mal på datamaskinen.

Klipp ut sidene og nedre kant med vanlig saks.

Klipp deretter ut toppen/øvre kant med mønstersaks.

Jeg vet ikke hva dette verktøyet heter, men jeg tror det er sjablonutstanser. Bruk denne til å stanse ut mønster.

Jeg hadde ikke dobbeltsidig tape så jeg måtte bruke stiftemaskin for å montere, men tape er nok det peneste 🙂

Ikke så verst til å være en litt-på-sparket løsning når man ike har nok kjøpe-wrappers 🙂

Min favorittkakeblogg er i disse dager Tonerose Design. Hun er bare helt fantastisk flink! På denne bloggen kan du finne mange fine gratis maler på wrappers du kan laste ned.

Etter som det er St.Hans på lørdag tenkte jeg at jeg skal ha kakene klare til da. Kan jo ikke spise så jålete kaker uten at det er en eller annen anledning 😀

Vi blogges 🙂 Klem

 

 

 

 

    Luciadagen på Follofarmen

    Hei 🙂

    I dag lyver overskriften på innlegget litt, for her har det ikke vært mye som har minnet om Luciadagen. Her går det stort sett i begravelsesforberedelser om dagen. Tenkte likevel jeg kunne lage et innelgg fra Luciadagen her i fjor da jeg laget Luciakaker for første gang. Jeg fant oppskiften i Norsk Ukeblads store bakebok.

    Luciakaker:

    100 g margarin eller smør

    1 liter melk

    100 g gjær

    2 ts salt

    1 ss farin

    ca. 31/2 liter (ca 2 kg) hvetemel

    2 poser à 1/2 g safran

    250 g margarin eller smør

    3 dl farin

    2 egg

    (250 g rosiner)

    Pensling:

    egg

    perlesukker

    rosiner

    Fremgangsmåte får dere få senere 🙂

    Kakene formet jeg slik tradisjonen tilsier 🙂

    Ikke glem de i ovnen ……….

    …….for da blir det prestens …………;-)

    Nå ble jeg sulten. Synes egentlig noen i heimen burde laget Luciakaker til meg i dag ;-)…., men man får vel ikke mer kaker enn man lager selv.

    Vi blogges 🙂 Klem

    Kamillas Cupcakes

    God morgen 🙂 Håper alle har en strålende start på uka, kanskje til og med sommerferien 🙂

    Selv om det ikke er lørdag, tenkte jeg at jeg skulle dele noen søte godsaker med dere. Etter all kakebakingen forrige uke lovet jeg Kamilla at jeg skulle lage boller med sjokoladesmørkrem til henne. Vi hadde ikke forsøkt det før, men her gikk vi etter min bestemors oppfatning om at «hvis det smaker godt, smaker det sikkert godt sammen». En sannhet med modifikasjoner, men denne gangen stemte det.

    Kamilla elsker sjokoladesmørkrem og min erfaring er at mange unge synes smørkrem er godt. For meg blir det litt i meste laget og smørkrem med sjokolade begrenser dekoreringsmulighetene ganske mye, siden kremen allerede har en farge og ikke egner seg til å bli farget. Fordelen med smørkrem er at den er fin å jobbe med og holder fasongen godt. I disse dager lages de aller fleste kaker her i huset i cupcakeformer og disse er intet unntak.

    Jeg begynte med å lage hveteboller. Dette er en oppskrift som er hentet fra mammas lærebok fra husmorskolen fra 1950-tallet:

    • ca 1/2 kg (1 liter) hvetemel
    • 90 g (1dl) sukker
    • 100 g margarin
    • 1/2 ts kardemomme
    • 3 1/2 dl h-melk
    • 50 g gjær

     

    Slik gjør du:

    Smelt smør og ha i melken. Væsken skal være ca 37 grader.

    Smuldr gjæren i en bolle og ha litt av væsken over. Rør ut til gjæren er helt oppløst. Ha i resten av væsken.

    Ha i sukker og kardemomme. Rør lett ut.

    Ha i melet, men pass på at deigen ikke blir for «hard» eller tørr. Jeg har lært at søt gjærbakst ikke skal knas for mye, så jeg knar ikke mer en nødvendig.

    Ha plastfolie og et oppvaskhåndkle over deigen og la den heve i ca 1 time.

    Ha bollene på brett eller som i dette tilfellet, i cupcakesformer. La de etterheve til de er ca dobbelt så store.

    Stekes midt i ovnen på ca 250 grader i ca 10 min.

    Jeg fikk 22 boller av denne oppskriften.

    Avkjøl bollene godt før du har toppingen på eller så vil den «smelte».

    Jeg lager Cacas sin sjokoladesmørkrem. Den er enkel og god, men her finnes det sikkert et hav av varianter. Nettet er et finst sted å søke etter oppskrifter eller kanskje har du allerede en favoritt.

    Til disse cupcakes’ene har jeg brukt tipp 2A for å lage «snurretoppene» og 2D til å lage «rosene». Kakene er pyntet med blomster i hjemmelaget marshmallowfondant og perler fra Cacas som jeg har sprayet med pearlspray (tips fra Passion4baking). Oppskrift på marshmallowfondant skal jeg legge ut senere.

    Etter som vi voksne synes smørkrem kan bli litt vel mektig, laget jeg også noen med krem.

    Håper dere lar dere friste og unner dere noe godt på en mandag. All denne bloggingen om kaker har gjort meg sulten, så jeg tror jeg skal ta meg en cupcake 😉

    Vi blogges 🙂 Klem

    Bløtekake fra 1965

    Håper dere har en deilig fredag ettermiddag 🙂 Det beste tidspunket på hele uka mener nå jeg. Her har helgeroen senket seg etter at Egils favorittmat er inntatt – pølser 🙁 Æsj! Jeg synes ikke pølser er det minste godt, men når man sitter med nesa fordypet i en marsipankake får man ta det som blir servert 🙂

    Da var marsipankaken endelig ferdig. Dette er den fjerde marsipankake jeg har laget i mitt liv og den bærer litt preg av at jeg benytter meg av teknikker jeg egentlig ikke behersker helt, men jeg ble ganske fornøyd. Hadde laget litt for få roser og stensileringen fikk jeg ikke helt til, men øving gjør mester. Kaken er laget av hjemmlaget sukkerbrødbunn fylt med rørt bringebær, vaniljekrem og pisket kremfløte.

    Sukkerbrødbunn

    Som jeg har nevnt tidligere er jeg ikke så veldig glad i selve bakingen. For meg er det dekoreringen som er «greia», men jeg er likevel opptatt av at pene kaker også skal smake godt. Jeg finner derfor enkle, men gode oppskrifter og går ikke av veien for å bruke halvfabrikat varer. Jeg synes man kan lage ganske gode kaker av kjøpebunn, men da er det viktig at fyllet er godt (ikke krem på boks og billig-syltetøy!). I dag har jeg valgt å lage sukkerbrødbunn etter oppskrift fra «Gyldendals nye store kokebok» fra 1965 som jeg ikk lov av mammaen min å ta med meg når jeg flyttet hjemmefra. Det er en bok som har reddet meg ut av mang en mat-lagings-krise 🙂

    Gyldendals nye store kokebok

     

    Bare noen av sidene er i farger.......man sløste ikke med farger i 1965

     

    Her er oppskriften:

    Mens kaken står i ovenen lager jeg vaniljekrem…………….på den enkle måten:

    Freia vaniljekrem

    Nå burde jeg sikkert gremmes som jukser sånn, men denne er faktisk ganske god og konsistensen gjør at den egner seg godt til å bruke i kake. Dette er et pulver man bare blander med melk og så avkjøler man kremen i ca 20 min. Jeg synes ikke den helt ferdige er like godt og liker ikke konsistensen på den, men «smaken er som baken».

    Jeg er ikke veldig glad i vanlig krem og synes for mye blir kvalmende. Derfor bruker jeg vaniljekrem i et av lagene i kaken. Jeg har mye melis og vaniljesukker i kremfløten så for at kaken ikke skal bli for søt, synes jeg det er godt med noe syrlig i en ellers søt og mektig kake. Bringebær, jordbær eller en blanding av skogsbær er fyll jeg ofte bruker i bløtekake. I dag valgte jeg rørt bringebær.

    Da var visst kaken ferdig stekt 🙂

    Sukkerbrødbunn allà 1965

    Ikke alltid så lett å vente til kaken er ferdig, så da kan man jo «gnage» kakesmuler av bakepapiret 😉

    En utålmodig kakemons

    Da var det bare å fylle kaken:

    Legg alltid bærene i bunn eller så vil de skli av kremen.

    Nedrest legger jeg bær og vaniljekrem og neste lag fylles med bær og vanlig krem.

     Så dekker jeg kaken med krem slik at marsipanen skal feste seg.

    Da var jeg klar for pynten! Starter med marsipanlokket. Jeg bruker hvit marsipan fra Cacas.

    Teken her er å kjevle lokket mye større en kaka. Da bli det mye enklere å legge på og du unngår rynker nederst.

     Strekk forsiktig i marsipanen (ned og ut) mens du klemmer den på plass. Så er det bare å stryke ut ujevnheter og skjære langs kanten.

    Jeg har bare forsøkt stensilering en gang før og da brukte jeg royal icing. Det ble ikke veldig vellyket da den fløt velig ut. Jeg hadde derfor bestemt meg for å bruke spislig lim og fargepulver denne gangen etter å ha sett det demonstrert på YouTube. Dette trenger du:

    • Spiselig lim
    • Fargepulver
    • Pensler/stensileringssvamper
    • Stensiler – finner du bl.a. her

    Det «kladda» veldig og jeg må nok finne en annen teknikk, men det ble ok.

    Synes det er pent med en bord rundt nede langs kanten på kaka. Royal icing egner seg godt, men denne gangen valgte jeg å prøve en form jeg har kjøpt på Cacas. Den lager en liten «kule-bord» og her kan man benytte både maripan og fondant. Jeg brukte gul marsipan.

    Da var jeg klar til å montere marsipanrosene jeg har laget tidligere. Hvordan de lages finner du her. Jeg legger på en liten kule av marsipan for å få litt høyde på de innerste rosene.

    Jeg bruker spagetti til å feste rosene med, men her kan man bruke royal icing eller ståltråd (si fra til de som skal spise så de ikke havner på legevakten). Jeg hadde laget litt for få roser så det ble ikke helt som jeg hadde tenkt meg. Det straffer seg å være lat! Jeg gir kaken en siste «finish» ved å spraye med litt pearlspray og drysser over litt glitter. Glitteret er ikke spislig, men det betyr bare at det ikke fordøyes. Det er ikke farlig å spise (så vidt jeg vet) og det er uansett veldig lite som brukes.

    Da var kaken ferdig!

    Nå håper jeg dere har blitt inspirert til å lage kake……….eller pynte………eller kanskje du holder deg til å spise 😉

    Da skal i hvert fall vi spise litt kake 🙂

    Ha en strålende helg alle sammen og ikke glem å legge igjen noen ord. Spør hvis det er noe dere lurer på og kom med tips hvis det er noe dere vil jeg skal blogge om.

    Hvis jeg får bonden med på det kan det hende dere får se oss lage ferdig innedammen i helgen 🙂

     Vi blogges 🙂 Klem

    Velkommen til FolloFarmen

    FolloFarmen

    Velkommen til FolloFarmen.no og vår blogg. Bloggen/siden er helt nyopprettet og er derfor under stadig utvikling. Her vil du finne sider og blogginnlegg om livet på en liten farm i Follo, menneskene, dyrene, bygging, baking, fisk og masse masse mer. Her kan du velge å lese det faste stoffet på sidene eller blogginnleggene som er sortert under kategorier. Hvis du f.eks bare er intressert i baking kan du enten velge kategoriene «FolloFarmen konditori», «Kaker»  osv som du finner til venstre på siden eller gå til sidene ved samme navn hvor du vil finne linker til de aktuelle kategoriene. Hvis du vil ha med deg alt er det bare å gå innn slik du har gjort nå så vil alle blogginnleggene komme fortløpende.

     

    God lesing!

    Nina: blogger og budeie