Petter og budeia på fisketur

Hei 🙂

Herregud som jeg har savnet å blogge! Har tenkt på det hver dag. Blir liksom noe som mangler når jeg har vært vant til å blogge daglig i perioder og så nesten ikke får tid til å blogge på ukesvis.

Skolen tar veldig mye tid og energi, men nå har jeg høstferie og da får jeg prøve å blogge så mye jeg kan…..selv om jeg har mye å gjøre og å lese.

Vi var godt fornøyd med vinter-fiskeholdet i fjor og bestemte oss derfor for å kopiere prosedyrene i år. Når vi så at temperaturen begynte å synke i dammen for en drøy uke siden, satte vi derfor i gang innedammen.

Den fikk stå å gå i ca en uke før vi for ca en uke siden bestemte oss for å ta inn fisken. Temperaturforkjellen bør vel egentlig ikke være mer enn en grad, men når utedammen viste ca 9 og innedammen ca 11 tok vi sjansen.

Før vi gikk på fisketur testet jeg vannkvaliteten. Det meste så bra ut, men det kan se ut som om vi har bitte litt NO3. Det er ikke bra, men vi får holde det under oppsikt og eventuelt kjøpe noen remedier som kan hjelpe.

Fiskene tåler veldig dårlig å bli stresset så før vi tar dem opp, tapper vi nesten alt vannet i dammen. På denne måten samler de seg i dammens dypeste kulp og kan løftes raskt og rolig opp. Koien var først ut da disse lett blir veldig stresset hvis det blir for mye aktivitet i dammen.

Så var det gullfiskene sin tur.

Petter og jeg passet på så fisken holdt seg samlet mens vi tappet ut vannet……og Urian holdt vakt i tilfelle noen av dem skulle ta benen fatt :-D……eller det kanskje skulle komme noen fisketyver på veien 😉

Vinterens hule er klar for innflytting.

To stooooore oksygensteiner er noe av trikset for å skape trivsel.

Akvariumet får hvile i år. All fisken skal i innedammen, men den kan jo være grei å ha som sykestue hvis vi skulle få behov for det i løpet av vinteren.

Regimet videre nå er å skifte 10 – 20 % vann hver 3. dag, mate litt annen hver dag før vi går over til å bytte vann en gang i uka og mate hver dag……når temperaturen er oppe i 20%.

Sommeren med fiskene har gått bra. Et par fisker har havnet i magen til Petter, noen hunner har blitt jaget ihjel og to pumper har gått føyken, men ellers har alt vært bra.

Mens jeg har sittet med nesa i bøkene eller med oppgaveskriving har Egil og Andreas lempet inn 7 tonn med høy og 144 tunge baller med flis, så hesten er sørget for gjennom vinteren. Egil har «pusset opp» innheiningen til hestene og fordelt 13 tonn med subus, malt på huset og snekret litt.

Gutta boys, Petter og Urian er i ferd med å finne ut av ting, men må fortsatt passes på. Mye missforståelser og en noe yppal Urian gjør at vi fortsatt går litt på nåler fortsatt.

Ellers er alt bra med folk og dyr. Nelly blir stadig litt bedere, men har fortsatt menge måneder foran seg med hvile og slanking.

Denne helgen blir nok litt spesiell da det er Kamilla sin siste helg boende på Follofarmen. På mandag flytter jenta mi fra mammaen sin og det blir nok veldig rart. I morgen skal vi spise avskjedsmiddag og kose oss.

I løpet av høstferien blir det nok både en avksjedsblogg fra mamma til Kamilla, et innlegg fra ungdommens nye «krybbe», kanskje en kakeblogg og litt mer dyreblogging.

Ha en strålende helg alle sammen. Jeg blir veldig glad hvis dere vil gå inn på Follofarmens FaceBook side å «like» (hvis dere ikke allerede har gjort det) og kansje få deres venner til å gjøre det samme.

Vi blogges 🙂 klem

Da er fiskesesesongen i gang på Follofarmen

Hei 🙂

Herregud for et deilig vær! 🙂 Nå er det bare å nyte, for de siste sommerene har jo kommet i form av et par uker på våren/tidlig sommer. Jeg tar ingen sjanser på at det kommer mer så jeg har tenkt til å nyte så mye jeg kan 🙂

Varmt vær, betyr varmere vann som igjen betyr at farmens benløse kan flytte ut. Vi brukte gårsdagen på å stirre på dammens termometer og når det viste på 17,5 grader gikk vi til aksjon.

Utrustet med håv og bøtte ble innedammen og akvarium tømt. Temperaturen i «innevannet» lå på ca 18,5 – 19 grader. Det er viktig at det ikke er for stor temperaturforskjellen når man skal flytte fisk da det kan være skadelig for fisken. Fisk skal helst ikke utsettes for temperaturvariasjoner på mer en 1 grad i døgnet da en grad for siken er som ca 10 grader for oss. Dvs at hvis du flytter fisk fra 20 til 15 grader, opplever de en temperaturvariasjon som ville tilsvart 50 grader for oss mennesker.

Vanligvis tar jeg bilder av en og en fisk når jeg setter de ut. Fikk tatt bilde av all gullfisken i akvariet, men når vi kom til koien måtte jeg droppe det for å minske stresset for fisken. Det ble istedet noen gruppebilder og noen som ikke ble fotografert i det hele tatt. Grunnen til at jeg fotograferer dem er for å vite hvor mange jeg setter ut for å vite hvor mange jeg skal ta inn. Fort gjort at noen gjemmer seg bort når vi jakter på dem om høsten.

Vi har valgt å dele opp så vi har gullfisk i den nederste dammen og koien i den øvertse. Grunnen er at koien har blitt så stor at den nederste dammen blir for grunn. Etter tips fra våre gode hjelpere på Tropex flyttet vi dem i fjor og det fungerte mye bedere. Koien ble mye roligere og så ut til å trives bedere. Egil bærer fiskebøtta da den er veldig tung, men jeg fanger de da jeg er litt mer forsiktig enn Egil. Det er lett å skade eller stresse fiken når man fanger den og det bør man jo unngå 😉

Det heter seg vel egentlig at fisken sakte skal tilvennes det nye miljøet, men vi senker bare bøtta ned i vannet og lar fiken svømme ut når den vil. Stort sett er det gjort i løpet av noen få minutter.

Noen bruker litt mer tid enn andre, men de er raskt ute å sjekker de «nye» omgivelsene.

«Å ha hukommelse som en gullfisk» er det noe som heter, og med det menes vel at man har hukommelse på ca 2 minutter. Jeg har lest at forsøk med fisk viser at de kan huske opp til et år. Vet ikke om våre fisk husker at de har vært i dammen før, men det kan virke sånn. Den nye overflateskimmeren som nå okkuperer deler av deres «gamle» hjemmested ble i hvert fall raskt underøkt.

Når skimmeren er ferdig undersøkt skal resten av dammen sjekkes ut.

Mens vi…og Petter hadde øynene på fisken, hjalp vår lille venninne Akvile oss med å holde et øye på Petter som er under inntrykk av at han har løst et 2 ukers fiskekort når fisken settes ut. Litt hyppig spyling med hageslangen når han er på fisketur pleier å kurere han.

Etter å ha tømt akvariet for gullsikt var det koien i innedammen sin tur. Jeg valgte å fange se største først for å minske stresset for dem. Dette er 8 av våre 10 koi. De største er nå 3 år og vi har hatt de siden de var ca 10 cm lange. Vi mistet Kroken, en orange koi med lammelser på den ene siden av kroppen, bare for noen dager siden. Han var 3 år og hadde hanglet en stund. Etter at jeg hadde en intens redningsaksjon på han for to år siden etter at han ble amoniakkforgiftet, har han sett litt rar ut, men klart seg bra. Han levde vel egentlig på overtid.

Tok ikke mange minuttene før også koien var i dammen.

Den største koien vår så flott ut der den sakte fløt ut i sitt lille sommerparadis 🙂

Etter å ha fanget resten av gullfisken og koien i innedammen og satt disse ut, var det bare å nyte synet av fisk både oppe og nede i utedammen.

«Job well done» for både budeia, bonden, Petter og Akvile 🙂

Alltid kos å vite at det er liv i dammen igjen 🙂

De neste dagene/ukene blir spennende da det alltid er en risiko for ting inntil bakteriefloraen i renseanlegget har stabilisert seg. Vi får fore litt forsiktig og følge godt med. Spesielt holder jeg et øye med den lille goingen på bildet ovenfor. Vi kaller han «Mongo» (noe jeg håper ikke støter noe, for det er vel ikke helt politisk korrekt kanskje) da han ser litt ut som han kunne ha Downs og oppfører seg litt rart. Han er en slørhale, men har et uvanlig stort hode/panne og øynene er litt rart plassert noe som gjør han utrolig søt. Han svømmer ofte opp ned og på ryggen og er den eneste fisken Kamilla har et forhold til. Han har vært sånn siden vi kjøpte han, men gårsdagens stress ser ut til å kanskje ha blitt litt mye for han. Vi får krysse fingrene for at han greier seg, men det ser ikke lyst ut.

Vinteren gikk bra i forhold til fisken. Vi mistet 6 fisk, men dette var med lange mellomrom og så ut til å ha naturlige årsaker (eks alder, medfødte feil og enkeltstående tilfeller av sykdom). Nå er det bare å håpe at sommersesongen går like knirkefritt som vintersesongen.

Vi blogge 🙂 skitt fiske! Klem

 

 

 

 

 

Klargjøring av utedammen 2012

Hei 🙂

Håper dere hadde en strålende 1. mai. Det er jo arbeiderenes dag…..så vi arbeidet hele dagen 😉 Denne gangen var det utedammen som skulle gjøres klar. Å gjøre den klar tar ca en hel dag. Den skal tømmes, vaskes, utstyr skal monteres og nytt vann fylles. Den ene pumpen vår hadde gått i stykker i løpet av vinteren så det første vi måtte gjøre var å køpe en ny på Tropex, men så var det klart for tømming.

Etter en lang vinter er ikke akkurat dammen innbydende. Slik ser det ut når vi har tømt ut det gamle (illeluktende) vannet.

Grønnalgene hadde allerede slått rot og etter en vindfull høst var det masse blader og grums å fjerne

Det er en omfattende jobb, men ved hjelp av høytrykkspyler og mange timers spyling ble det rent og pent igjen, både nede……

….og oppe.

Utstyret fikk seg også en vask før vi satte det ut.

Det er sjelden vi kommer hjem tra Tropex kun med det som står på «handlelisten». Denne gangen skulle vi egentlig bare ha en pumpe, men det fulgte også med en overflateskimmer i handleposen. Dette er nok et kjøp vi kommer til å bli veldig glad i.

Overflateskimmeren er egentlig bare et rør med en sil i som monteres i forbindelse med en pumpe og som siler vekk alle ulumskhetene som flyter på toppen av vannet. Vi slet litt med at den fløt opp, men så la vi en liten skiferhelle og noen stener over pumpa og slangen så nå ser det ut til å gå bra. Dette er et litt sårbart punkt foreløpig da den fortsatt kan flyte opp og da blir pumpa liggende å trekke luft, men vi finner nok en løsning som fungerer.

Vi har nå to ganske store pumper i dammen. Den ene går til renseanlegget og den andre (som nå er koblet under overflateskimmeren) går til vannfallet. I år ble det veldig fin lyd på vannet. Litt mindre plasking en det har vært tidligere.

Skimmeren var fjorårets innkjøp (som heller ikke sto på handelista) og denne fjerner overskuddsproteinene i vannet. Den er stygg som nøkken, men skal i følge de som har peiling spå det, gi veldig god vannkvalitet for fiken. Det blir mindre næring i vannet så plantene er nok ikke like begeistret for den, men vi merket ingen ting på våre planter i fjor. Skimmeren vår er koblet etter renseanlegget. Den er som sakt veldig lite dekorativ, men vi har foreløpig ikke funnet en god løsning på hvordan vi skal skjule den. Hvis noen har noen gode tips?, mottas disse med takk 🙂

Beddet ble også luket og ryddet, men det ser litt nakent ut forløpig. Når plantene kommer opp er det bare så vidt man ser stenene.

Og slik ble det når alt var gjort 🙂

Så mye «renseduppedingser» vi har i denne lille dammen nå, må vi jo snart ha så rent vann at vi kan drikke det. Nåde den fisken som klager på vannet eller blir syke i år! I tillegg til vannfallet har vi også to store okysgenstener og en av de største luftpumpene vi fant, men det kobler vi ikke på før fisken settes ut (men vi har lagt det opp mens dammen var tom).

Da er det bare å vente på at vannet skal bli varmt nok så kan fisken flytte ut 🙂

Tenkte jeg skulle lage en liten «blogg-serie» om det å bygge hagedam og om våre erfaringer. Dere vil også finne mer detaljerte fakta om det tekniske på fiske-/damsidene. Hvis du tenker på å lage en dam eller er i startfasen som hagedam-eier håper jeg du kan finne noen gode tips her 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Vi tar fisken inn for vinteren

Hei 🙂

Nå håper jeg dere ikke er lei fiske-blogg for her kommer en til 🙂 I dag var det endelig på tide å ta inn fisken for vinteren. Gradestokken viste 10 grader i utedammen og med over 17 grader i innedammen, var vi egentlig litt sent ute. En grad for fisken er som 10 grader for oss, så det betyr at omgivelsene deres gikk opp med 70 grader. Det anbefalte er 1 grad i døgnet så det er ikke å anbefale å gjøre som vi har gjord i dag, men må man så må man. Vi har ingen varmekolbe i innedammen så den temperaturen styrer seg selv mer eller mindre, ut fra temperatren i rommet.

Egil måtte jobbe i dag så Petter og jeg har sirklet rundt dammen i hele dag og ventet på at han skulle komme hjem så vi kunne ta inn fisken. Petter vet godt hva det handler om etter at han var med på å ta inn fisken i fjor og faktisk hentet opp en stor gullfisk vi hadde glemt. Jeg tenkte vi skulle prøve å ta opp yngelen mens vi ventet, men de var alt for raske for oss. Mens vi lette flyttet jeg på en steinhelle for å se om det kunne være noen rundt pumpa. Der fant jeg restene av en død fisk (det hvite på bildet over) og en liten slørhale som hadde satt fast halen i pumpa. Jeg fikk lirket den løs, men den bare fløt rundt på siden.

Av erfaring vet jeg at fisk kan se ganske så død ut, men komme seg ganske raskt hvis man gir de litt hjelp. Jeg hentet en bolle, fylte den med vann fra dammen, tilsatte salt, melkesyrebakterier og oksygen og puttet den lille slørhalen oppi. Jeg dyttet den litt rundt, for min erfaring er at fisk tåler dårlig å stå/ligge lenge stille. De av våre som har gjort det har fått lammelser.

Etter noen timer i bollen hadde den kviknet til og jeg våget meg på å prøve den i aquariet. Petter passet på at alt gikk riktig for seg.

Litt pjusk i pelsen, men stadig kvikkere svømte den fornøyd rundt å inspiserte sine nye omgivelser.

I utedammen hadde nok fisken begynt å ane at noe var på gang og småstresset litt rundt.

Mens jeg ventet laget jeg en perm med oversikt over fisken. Jeg har tatt bilder av alle fiskene og laget en liten tabell hvor jeg fører opp alder, kjønn (på de vi finner det ut), spesielle hendelser, navn (for de som har det) osv. Dette hjelper oss til å se at vi har funnet alle når vi skal ha de inn og å lagre litt historikk osv.

Endelig var gubben hjemme og vi kunne sette i gang! Vi tømmer dammen for vann når vi skal ha fisken ut, ikke helt da, men nesten. Dette gjør vi for å stresse fisken minst mulig. Fisken legger seg i en klynge på det dypeste punktet og vi kan plukke de forsiktig opp uten å jage de rundt…..

……dvs minst mulig jaging. Her forsøker Egil å overtale fisken til å gå ned på dypet…………, men den var ikke helt enig 🙂

Vi tok den største fisken som vi har i den øverste dammen først. Jeg hadde en del salt i bøtta som jeg hadde fisken i slik at de fikk seg en liten saltvask før vi satte de inn. Vet ikke om dette har noen som helst betydning, men siden vi har hatt en del problemer med bakterier i dammen i sommer, tenkte jeg kanskje dette ville hjelpe litt på de bakteriene som måtte sitte på fisken.

Vel oppi bøtta var det på tide å få de opp i innedammen. Målte pH,Kh,NO2,Gh og alle verdier var bra.

Litt søl blir det, men det var kjapt gjort og jeg fikk prøvd den nye fine håven vi kjøpte på Tropex også 🙂 Den er av stoff og skader derfor ikke skjellene på fisken slik som en netting-håv kan gjøre.

Er de ikke fine? 🙂 De er vel egentlig ike så mye å skryte av når det kommer til koi, men vi har fostret de opp siden de var små og er så stolte av at de har blitt så store…….til tross for alle strabasene vi har vært gjennom. Vi synes de er fine og det er jo det viktigste. Skal ikke konkurere med de så da gjør det ikke noe at de ikke er helt slik flotte koi skal være.

Kroken, som vi kaller han etter at han fikk en lammelse på ene siden av kroppen etter en redningsaksjon i 2010, virket litt sjokkert over det varme vannet og de nye omgivelsene, men fant seg fort til rette.

Krokens venner virket også litt betenkt, men det tok ikke lang tid før de også begynte å utforske dammen. Den nye sanden ga en lys bunn som er lurt hvis man vil se fisken. Mot den sorte duken kan de fort bli litt borte.

I 2010 opplevde vi at den største koien vår hoppet ut av innedammen. Egil fant den helt tørr på gulvet og da hadde den nok ligget en stund. Vi puttet den opp i dammen igjen og etter et par kritiske dager kom den seg. Hendelsen gjorde at vi gikk til innkjøp av nett som vi har festet over dammen for å slippe en slik hendelse igjen. Til tross for dette klarte en av de store koiene å hoppe opp på nettet ved vannfallet hvor det klippet et hull i dag, men heldigvis var vi der og kunne dytte den ned igjen. Fisken hopper gjerne litt de første dagene, men de gir seg.

Tidligere i sommer gikk vi til innkjøp av en stor luftpumpe etter at jeg hadde hørt en ekspert forelese om hvor viktig det er med masse oksygen (alle tekniske detaljer ligger på fiskesidene her på bloggen).

Luftpumpa har vi gjemt i skapet under aquariet og den gir luft til både dammen og aquariet. Vi har to middels stener i aquariet og to store i dammen. Det er rene boblebadet begge steder.

Her ser dere boblene som blir av den ene store stenen i dammen.

Så var det de litt mindre fiskene i den nederste dammen sin tur. Også her tømte vi dammen og plukket de forsiktig opp…….med litt mindre håv her 🙂

Vi sorterte slik at all koien ble satt i dammen sammen med de største gullfiskene og småfisken fikk nytt hjem i aquariet.

Endlig kunne vi ta de ny-klekkede, egenproduserte gullfiskene nærmere i syne. De har gjemt seg godt i hele sommer, men nå slepper de ikke unna.

Vi fant 5 stykker, 3 hvite og orange og to brune (kom ikke med på bildet). Det er nok en del som har gått i pumpa og en hel haug som har blitt spist av den andre fisken. I fjord spiste de opp alle og året før tok vi inn 30 yngel.

Vi har mistet en del slørhaler, men de som er igjen er så gode og runde at det ser ut som om de skal sprekke snart 🙂

Likner litt på en månefisk synes jeg 🙂

Ole, vår eldste fisk (slørhale på 5 år), er på plass og kunne ta undertegnede nærmere i syne. Dole og Doffen har daua, men Ole holder koken. Han har måttet sloss for sin plass i flokken, dvs han har blitt mobbet og spist på, men nå er han så stor at han får være i fred. Han har lært seg å svømme fort også å det er viktig for en slørhale. Slørhalene vrikker sånn på kroppen at de andre fiskene tror de er skadet og da går til anngrep på de.

Her kan vi sitte hele vinteren og nyte sommer, fisk og lyden av vann 🙂

Det ble fint inne, men ute er en annen sak. Slik ser det ut når vi har herjet i et par timer med fiske-fangst.

Her må det ryddes……….

…..og fylles vann. Plantene skal jo overvintre og de må ha vann. I tillegg til dette må alt som ikke tåler frost, som pumper og skimmer, ryddes vegg. Godt å ha litt å gjøre 😉

I morgen blir det nok litt salt i vannet til dammen slik at vi kan ta knekken på en del bakterier. De har allerede begynt å blinke litt (klø seg ved å gni seg på bunnen) og i år skal vi være føre var!

Skitt fiskehold! til alle fikeeiere 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

«Luft og salt hjelper mot alt!……….nesten»

Hei 🙂

Det som skulle bli dagen hvor vi begynte å pusse opp stua, ble istedet en «fiske-dag». Fiskene i utedammen har den siste tiden vist tegn på sykdom og da dette brått ble forverret ved at noen av fiskene utviklet sår og små blødninger i finnene, var det bare å legge alt annet på vent og prioritere fiskene. At lørdag er en av tre dagen Tropex, butikken vi stort sett handler det vi trenger til dammen og spør om råd når det er noe, har åpent var slefølgelig også utslagsgivene for at dette ble en fiskedag.

På siden av fisken kan du se at fisken har klødd seg så den har blitt sår. Gjellene er også litt rosa. Dette er tegn på at fisken er syk.

Så det første vi gjorde var å dra til Tropex. Sammen med noen veldig få andre butikker vi handler i er dette et sted det faktisk går ann å få hjelp og hvor det er mennesker som vet hva de snakker om som ekspiderer og hjelper deg. Ikke noe vondt om alle de unge som jobber rundt om kring, men det er så deilig når man handler av noen som har noen år på baken og som faktisk kan svare på det du lurer på. Vi forklarte situasjonen og fikk masse gode råd. Lærer alltid noe nytt når vi snakker med Øyving og Kjetil som driver Tropex.

Etter å ha nakket litt frem og tilbake om fordeler og ulemper ved medisinering og hva fiskene våre kan lide av, bestemte vi oss for å først prøve og salte dammen godt, sette ut oksygenpunpa og flytte den store koien over i den dypeste dammen. Vi begynte med å flytte den store koien.

En etter en ble de livredde små flyttet over.

Etter å ha bli jaktet på med en stor håv bar det ut på en liten flytur og så var de fremme i sitt nye hjem.

Ikke alle var like samarbeidsvillige og denne lille blå rakkeren gav oss litt trim mens vi begge jogget rundt dammen for å få tak i den.

Mens vi halset rundt etter den blå koien, smatt den under havfruefontena vår. Der ligger vannpumpa som holder vannfallet i gang. Det er en ganske stor punpe og jeg var derfor redd for at den ikke skulle klare å komme seg ut igjen, men bli holdt tilbake av suget fra pumpa (hvilket nok bare var tull av meg). Når den etter mye pirking og banking fortsatt ikke ville komme ut, var det bare å brette opp buksa og vasse ut i dammen for å redde den lille stakkaren. Det er jeg glad jeg gjorde for under havfrua lå denne:

….en død, råtten gullfisk! Æsj!!!!! Det luktet helt forferdelig! Dette er nok en hun som har gjemt seg etter å bli jaget av hannene og som rett og slett har dødd av utmattelse. Dette er selvfølgelig ikke bra for vannkvaliteten og den andre fisken. Der har den ligget ved siden av pumpa som har pumpet dritten opp i øverste dammen og videre rundt. Kanskje har dette vært deler av grunnen til at fisken har blitt syk?

Vel fremme i sitt nye hjem skulle alle kriker og kroker undersøkes. Øyvind på Tropex mente at fisken trolig ville bli roligere når de kom i en litt dypere dam og det hadde han helt rett i. Tror ikke jeg har sett de store svømme så mye rundt og i overflaten på to år. Det var en annen som også sytes det var topp av de store fiskene kom så nært opp til overflaten…..

Mens andre er mer opptatt av om det er mulig å få litt kos…….

Når den store koien var flyttet var det på tide å flytte den nye fisken fra innedammen til utedammen. Vi bestemte oss for å avslutte karantenen da vi likevel har «infisert» utedammen ved å bruke samme håv i begge dammene. De fire som har klart seg av de åtte vi kjøpte har alle vært i god form etter at de bare fikk hvilt seg litt.  Tror dødsårsaken til de fire andre var stress og sovesyke og ikke bakterier.

De fire som har kost seg i sitt eget lille boblebad inne ble fanget, fotografert og satt ut sammen med de andre små koiene og gullfisken.

De tok seg god tid med å prøve ut sitt nye hjem.

Vel ute tok det ikke lang tid før de svømte i stim sammen med de andre.

Stjernene viser hvor de nye er

Etter all jaktingen på koien var vannet blitt ganske grumsete, men det legger seg fort når det blir stille.

Da var alle på plass og vi kunne begynne saltingen. Vi saltet for litt siden og syntes vi var kjempetøffe når vi hadde i 5-7 deseliter med salt i dammen. Når vi i dag fikk bskjed om at vi kunne og burde ha i 12kg (på en 3000 l dam) for at det skulle ha noen effekt, tror jeg vi begge ble litt bleke.

men når fisken lider er det bare å følge gode råd og salting ble det.

Selv om vi sikkert bare kunne kastet saltet rett i dammen, var jeg redd for at fisken da skulle tro det var mat og spise slatkornene. Jeg blandet det derfor ut i vann og hellte det forskjellige steder i dammen.

Vi hadde i 12 kg etter at Egil regnet på det og fant ut at dammen trolig bare er på 3000l. Vi har trodd den var en god del større.

Da var det oksygenet! Masse oksygen er bra for fisken og nå som de nye fiskene ikke var inne lenger kunne vi lage «jacuzzi» i utedammen istedet.

Først måtte vi dra ut og inn slanger og da var det igjen jeg som måtte brette opp buksene (mens Egil lå i buskene og ble tygd av myggen).

Og jacuzzi ble det både oppe….

…og nede 🙂

Da var det bare en ting som sto igjen for at alt skulle være i orden i dette som nå må være himmelrik på jord for fisk: foringsring til den store koien.

Denne ble på oppskrift fra Øyvind på Tropex laget av en bit hageslange satt sammen til en ring med et skjøtestykke.

Foringsringen ble fortøyd i en av plantene med fisketråd. Grunnen til at vi velger å bruke foringsring i den øverste dammen er at det er en del strømninger der som gjør at maten faller ned i nederste dammen via vannfallet før fisken rekker å spise den. Man legger fiskematen inne i ringen og så spiser fisken derfra.

Jeg ventet en stund for å få et bilde av fisken som spiser, men måtte gi opp for myggen holdt på å spise meg opp. Tropex utstyrte oss også med dette foret som på toppen av alt annet vi har gjort burde hjelpe.

Nå har vi altså byttet rundt på pumper for å få mer sirkulasjon i dammen, instalert Clarity proteinskimmer, saltet vannet,foret med helsemat, hatt i melkesyrebakterier, flyttet på fisken og lagt i megamasse oksygen, så nå får vi håpe det går bra med fisken.

For de som har fulgt våre strabaser med fisk og dam i sommer og tenker at det å ha fisk i dam er utrolig masse jobb vil jeg bare si at det behøver det ikke være. Vi har alt for masse fisk i en alt for liten dam, hvor det var litt for dårlig opplegg. I tillegg var vi litt for dårlig informert når vi startet. Dam og fisk er kjempekos! og kan anbefales på det sterkeste. Bygg ti ganger større enn du hadde tenkk, kjøp/lag et renseanlegg som er 3 ganger så stort som du blir anbefalt og skaff deg masse info før du setter i gang.

Mens «fiskefolket» var ute å handlet og så sto på hodet i dammen var svigerfar her og jobbet.

Han var kjempeflink og jobbet videre der han slapp sist. Han gjevner ut bak garsjen så vi kan lage utvendig trapp opp på loftet der.

Phu!!!! Dette ble et langt innlegg, men håper dere likte det. Tror nesten jeg kan love at det i morgen blir et «oppussingsinnlegg» 🙂

Ha en fortsatt fin lørdagskveld 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Å imitere Guds skaperverk er ikke lett!

Hei igjen 🙂

I går hadde jeg rekord mange lesere og det er kjempestas! Velkommen til alle nye og takk for at dere stikker innom igjen til dere som har vært her før. Jeg håper så mange som mulig vil følge livet på FolloFarmen regelmessig. Det er utrolig inspirerende når jeg ser at dere kommer tilbake.

Det har vært mye snakk om fisk i det siste og jeg håper ikke dere er lei for her kommer det litt til. Sånn er det her! Pluteslig skjer det et eller annet på en eller annen front og så blir det der vi har fokus i flere dager. Nå er det altså hos fiskene behovet har vært størst. Når man lager en kunstig dam forstår man virkelig hvor finstemt naturen er. Å klare å legge til rette slik at forholdene i dammen blir så gode at fisk kan leve godt der, føles som å prøve og imitere litt av Guds skaperverk – ikke lett!. 

I dag har det egentlig «brent» på flere fiskefronter. Som dere kanskje har fått med dere har de nye små koiene fått sovesyke. Det ser omtrent slik ut:

De står i karantene i innedammen hvor de skal være i to uker. Sovesyke skyldes stress. Det kan være stress som kommer av spesielle opplevelser som f eks reise, flytting, kulde, klor osv eller stress forårsaket av bakterielle infeksjoner. Med våre er det nok en kombinasjon av reise, fanging og nye bakterier. Det finnes ingen spesiell behandling for sovesyke annet enn å gi fisken best mulig forhold og ro. Vi har saltet, vannet, målt, luftet og gitt gode bakterier. Jeg leste et sted at masse oksygen er bra mot sovesyke så i dag sendte jeg Egil av gåre til Tropex for å kjøpe en stor luftpumpe. Han kom tilbake med en Hailea HAP-60

Ingen skal komme å si at vi ikke gjøre ting ordentlig når vi først gjør ting. Når jeg sier luft så blir det luft……masse luft!………..ekstremt masse luft………så mye luft faktisk at vi nå ikke ser fisken for bare bobler 🙂

De virket litt kvikkere i dag så kanskje går det rette veien? Sjekker under boblene i morgen.

I går kveld syntes jeg den største koien vår så litt «sturete» ut. Endring i adferd hos fisken er sjelden et godt tegn. Så fant vi en liten død slørhale. (Advarer mot sterkt bilde! 🙂 )

Vannet i utedammen har virket litt «dødt» og det har vært mye skum. I helgen kjøpte vi en ClarityCL-3 som er en proteinskimmer. Den fjerner overskuddnæring og reklamen sier den vil gjøre vannkvaliteten bedere enn selv naturen klarer. Vi tenkte derfor at her er det ikke noe tid å miste i tilfelle det er noe galt med vannet. Stort sett gjør vi ting finere og bedere her, men noen ganger oppstår det ting som gjør at vi må rive ned og rote til, som f eks i fjor når renseanlegget gikk i stykker og vi måtte grave opp halve hagen (vi akkurat hadde fått fin). I dag var det melkespann-fontenen og bekken som måtte gå for å få plasse til det nye vidunderet.

Da var den fine fontenen/bekken vi bygde i fjor demontert og vi har gjort plass til Clarity-vidunderet……..

…….eller mosteret. Pen er den ikke så la oss håpe den er så bra som vi har blitt lovet.

Den virket med en gang. Skummet er oveskuddsnæring og vil renne ut av hullet på siden når beholderen er full.

Vannfall fikk vi også på kjøpet. Vi får se på det positive i situasjonen 🙂 For å få alt til å «gå i hop» måtte vi ha en pumpe til og det ble en EcoPond 20000.

Vi koblet denne til renseanlegget og Clarity’en. Den andre pumpen har vi nå lagt i en loop med øvre dammen slik at vi ikke mistet vannfallet. Før gikk vannet ut av dammen under vannfallet og inn igjen i øvre dammen. Nå går vannet inn og ut av nedre dammen og da måtte vi gjøre det slik for også å få sirkulasjon og rensing av øvre dammen.

Nå er det slanger og ledninger på kryss og tvers over hele dammen, men vi får gjemme dem så godt vi kan.

Vakkert ble det ikke, men vi tar utfordringen med å finne på noe som kan kamuflere røret og gjøre beddet pent igjen………….senere….mye senere……….og vi tenker ikke på hvordan vi skal få plass til denne høye kolossen i innedammen…..før senere.

Vet ikke om det er tilfeldig, men fiskene var helt ville etter at vi hadde satt i gang Clarity’en. De lekte, noe de nesten aldri gjør om kvelden. Til og med to av koiene begynte å leke, noe de aldri har gjort før.

Nå håper jeg det blir stille på fiskefronten en stund og at de holder seg friske og fine 🙂

Vi blogges 🙂 Klem

Fisk for alle penga

japantre20

Hei 🙂 Håper dere har nytt sommerdagen i fulle drag. Sånn som sommeren har vært så langt, gjelder det å ta vare på de fine dagene som er.

Vi startet dagen med en to-timers tur med hundene som alle fikk sommerens første bad. Urian badet i sjøen for aller første gang og det burde vi jo hatt bilde av, men kamera lå igjen hjemme.

Som jeg har nevnt tidligere var dagen i dag satt av til koifest. For den som ikke vet hva koi er så er det en japansk karpefisk og vi har hagedam med både koi og gullfisk. I dag hadde butikken vi handler damartikler og fisk fra, Tropex, innvitert til fest i forbindelse med butikkens 20-års jubileum. Tropex ble startet av Arne fra Mellumgård i 1991, men da han ga seg i 2001 tok Kjetil og Øivind over.

I dag hadde de altså innvitert til grillfest i hagen til Øyvind for å feire jubileumet. Mange koi-/damentusiaster møtte opp og det ble en hyggelig dag med masse fiske-prat, deilig grillmat og en mulighet til å treffe mennesker som har holdt på med dette i mange år. For oss «grønne» nybegynnere var hele dagen veldig hyggelig og lærerik, men for mange var det nok et stort høydepunkt som trakk denne dagen: KOI! MASSE JAPANSK KOI…….til en hyggelig pris. Tropex hadde for anledningen fått inn masse flott fisk som vi hedige fikk kjøpt til en veldig hyggelig pris. Her var det fisk for en hver lommebok.

Spenningen var til å ta og føle på rundt de tildekkede karene hvor vi kunne høre de store fiskene plaske og slå under platene. Etter en kort vellkomst og litt informasjon ble lokkene løftet av karrene og garasjedøren åpnet og så var det førsteman til mølla!

Egil hadde på forhånd gitt klar beskjed om at han synes vi har nok fisk og at vi i hvert fall ikke skulle ha noe stor fisk. Jeg klart likevel overtale han til å ta med en bøtte……i tilfelle. Som jeg hadde håpet på ble nok også han litt grepet av spenningen som lå i luften, så når jeg ba han gå inn i garasjen for å se om han kunne få tak i noen fine små fisk, kunne han jo ikke si nei. Jeg derimot peilet meg ut de «store koi-karene» for å sikre meg noen fine bilder av stor-fisken og for å se hvordan de «proffe» gjør det.

Fisken hadde stresset så mye rundt i karene at vannet var blitt grumsete, så til å begynne med ble alle bare stående rundt i forsøk på å se seg ut noen fine. Men så innså vel noen at hvis de skulle ha sjanse til å få seg «drømmefisken» var det bare å kaste seg ut i det! Utrustet med håv og alskens fangstredskaper «dykket» de første ned i karene og snart fulgte de andre etter.

For fisken må det ha vært ganske traumatisk å plutselig bli fanget, jaget rundt, løftet opp, klappet og sjekket, men snart vil de svømme rundt i fine, norske hagdammer og da må man jo tåle litt på veien til paradis 🙂

Fisken ble nøye sjekket og gransket. Vet ikke hva de så etter, men antar det var farge, form, mønster osv.

Masse fin fisk fikk en etter en nye, norske eiere. Her var det kjøpere fra hele landet og noen hadde mange timers kjøreturer i vente. Fisken blir fraktet i store plastboser med vann og oksygen som legges i bøtter, kar eller pappesker.

De store fiskene ble pakket en og en eller to og to. De små derimot er det plass til mange fler av.

«Uten mat og drikke…….og oksygen, duger fisken ikke». Øivind hadde en flink liten hjelper til å fylle posene med oksygen.

Så var det over til han som IKKE skulle ha noe mer fisk!

Der var han ……….midt i kaoset…………med hånden langt ned i håven til damen ved siden av seg 😀

Hva har du i posen da Egil? Det er vel ikke?…….kan vel ikke være?………..fisk?

Jo visst! 8 fine små koi hadde min kjære fanget 🙂

Jeg hadde siklet litt på denne gule koien på 30-40 cm, men istede ble det 8 fisk på 10 cm til nesten samme pris. Med litt mat, masse kjærlighet og godt vann blir de jo så store de også.

Etter all spenningen rundt fiskefangsten var det deilig med litt grillmat og det var masse god mat å få.

Etter mat var det demonstrasjon av og informasjon  om en ny Proteinskimmer – Clarity. Denne fjerner bl.a. overskuddsnæring i dammen som gir skum på overflaten. Dette er et problem vi har i vår dam så vi fulgte intressert med…….og jaggu ble det ikke en proteinskimmer også 🙂

……og vondt i lommeboka, men hvis den holder det den lover kommer vi til å få super-vann i dammen.

Da var det bare å komme seg hjem å få fisken i vann. Tidligere har vi puttet ny fisk rett i dammen sammen med den andre fisken, men etter å ha bli skremt til fornuft av «proffene» bel vi enige om å ha de nye fiskene i karantene i innedammen.

Da var det klart for å introdusere de små til sitt nye hjem.

Her skal de bo i to uker til vi er sikre på at de ikke har noen sykdommet og så skal de få møte sine nye venner i utedammen.

Det har vært en deilig sommerdag med masse frisk luft, sol og hyggelige fiskefolk. At vi må bygge om deler av dammen for å ta i bruk det nye rensevidunderet, venter vi med til en annen dag og tenke på 🙂

Sov godt folkens.

Vi blogges 🙂 Klem

FolloFarmens hagedam (Video)

På søndag er det 20 års jubileum for Tropex som er stedet vi har handlet det meste av det vi har trengt for å lage dammen, samt alle fiskene. Da er det grilling, «mingling» med andre dam/koi entusiaster, spesialtilbud på fisk og «innlegg» fra diverse mennesker som vet hva de nakker om 🙂

Jeg ble i den sammenheng inspirert til å oppdatere/videreutvikle hagedam-sidene våre. I den sammenheng laget jeg en liten video av dammen og litt av livet der.

Ha en flott helg folkens og jeg håper flest mulig vil være med å spre bloggen min 🙂 Ønsker meg masse lesere. Legg gjerne igjen noen ord også. Synes det er kjempekos å høre fra dere.

Vi blogges 🙂 Klem

Velkommen til FolloFarmen

FolloFarmen

Velkommen til FolloFarmen.no og vår blogg. Bloggen/siden er helt nyopprettet og er derfor under stadig utvikling. Her vil du finne sider og blogginnlegg om livet på en liten farm i Follo, menneskene, dyrene, bygging, baking, fisk og masse masse mer. Her kan du velge å lese det faste stoffet på sidene eller blogginnleggene som er sortert under kategorier. Hvis du f.eks bare er intressert i baking kan du enten velge kategoriene «FolloFarmen konditori», «Kaker»  osv som du finner til venstre på siden eller gå til sidene ved samme navn hvor du vil finne linker til de aktuelle kategoriene. Hvis du vil ha med deg alt er det bare å gå innn slik du har gjort nå så vil alle blogginnleggene komme fortløpende.

 

God lesing!

Nina: blogger og budeie